FASZKIVAN!

Életképek, fényképek, arcok, harcok. Minőségi szórakoztatás sűrűn frissülő tartalommal.

Okosságok

Magyar Blogok
Site Meter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NAVIGÁCIÓ

2009.03.08. 16:08 P.

Most fektessünk be? Najó, de mibe?

Lassan megéri komolyan elgondolkodni azon, hogy betoljuk a megspórolt pénzünket a tőzsdére. Egy bizonyos fokú rizikó tertmészetesen mindig ott lesz, de ilyen alacsony részvényárfolyamok mellett érdemes komolyan elgondolkodni a dolgon.

A dolog menetéről már korábban írtam, most inkább arra térnék ki, hogy miért éppen most, és mivel érdemes próbálkozni. Egy valamit érdemes észben tartani,ami minden piaci viszonyok között fennáll: minél nagyobb a rizikó, annál nagyobb a hozamlehetőség!

Azoknak akik nem kedvelik a kockázatot

Aki túl rizikósnak tartja a tőzsdézést, az tolja be a pénzét állampapírba, vagy kösse le okosan. Most 10-12%os fix hozamoakt lehet elérni, ha jól köti le az ember a pénzét. 2-3 éve a rizikósabb kötvénypiacon lehetett ilyen eredményeket elérni. A bankbetétre állami garancia van, úgyhogy nem kell félni,hogy elvész a pénzünk. államcsőd pedig NEM fenyeget. Államcsőd akkor következik be, ah az állam fizetésképtelen lesz. Nem tudja a közalkalmazottak bérét kifizetni, a hiteleit visszatörleszteni. A 25 milliárdos IMF és EU hitelnek köszönhetően ez a veszély most 1-2 évig biztos nem áll fenn.

Akik kockáztatnának is a nagyobb hozam reményében

Nekik való a tőzsde és a különböző céges kötvények. A céges kötvények hasonló képpen működnek, mint az állampapírok. Kölcsön adsz egy cégnek, ő cserébe ad neked egy papírt, hogy mennyi pénzt adtál neki. A cég a hitelre kamatot fizet Neked, ez a Te nyereséged. Előfordulhat, hogy rossz cégnek kölcsönzöl pénzt, így elúszik az egész, de ennek igen kicsi a valószínűsége, ha okosan csinálod.

Alap esetben rizikósabb dolog a tőzsde, mint az eddig említett dolgok. A mostani szituációban ugyanis, amikor az OTP 1500 forint környékén, a MOL pedig 9000 forint alatt szenved, tanácsos lehet inkább ide tenni a pénzünket. Természetesen csak hosszú távon. Sokan betolták minden pénzüket 2008 végén, bízva abban, hogy ez csak egy rövid ideig tartó negatív időszak. Időközben kiderült, hogy egy évekig elhúzódó rossz időszakról van szó. Ezt a rossz szériát kell meglovagolni, de ne bízzunk abban, hogy 1-2 éven belül megduplázzuk a befektetett pénzünket. Idén várhatóan stagnálni fognak az árfolyamok, amiket persze egy egy, úgynevezett bear market rally izgalmasabbá tehet. Ez az amikor egy amúgy eső piac hirtelen pár napra magára talál és emelkedik, de utána visszaesik az előző szintre (vagy akár még tovább is). Aztán megindulhat a tartós, de lassú emelkedés. 5-8 éves viszonylatban tehát nagy valószínűséggel újra két-három sozorsukra nőnek majd a részvényárfolyamok, ami azért éves 30-40 hozamot jelenthet. Ez lássuk be igen jó.

Mibe érdemes tenni a pénzt?

Én személy szerint a MOL-t, a Magyar Telekomot, A Richtert és az OTP ajánlanám. Nem véletlenül, ugyanis ezeknél a részvényeknél van a legnagyobb kereskedés, tehát biztos el fogjuk tudni adni a papírjainkat, ha ki akarunk szállni.

A MOL árfolyama megint emelkedni fog, amint magára talál az olaj és a gáz ára, az OTP iszonyat alacsony árfolyamon szenved (nem mellesleg a pénteki napon több, mint 12%-os pluszban zárt), a Richter egy nagyon stabil és biztos részvény, de az ő árfolyama is alacsony, mert sokaknak el kellett adniuk Richter részvényeiket is, hogy ellensúlyozzák a többi papírban elszenvedett veszteségeket (fedezet hiány, stb). A Magyar Telekom pedig április végén készül részvényenként 74 forintos osztalékot fizetni. Ez kb 8%-ot jelent, valamint középtávon biztos át fogja lépni a 600 forintos árfolyamot.

Nem szeretnék jobban belemenni, hogy melyiket miért érdemes vásárolni, ha van rá igény kifejtem.

 

2009. március 4.

 

2009. március 6. (záró)

 

Sok szerencsét a kereskedéshez!

Szerintünk: (0/5)
Szerinted: (5/5)

Szólj hozzá!

Címkék: tőzsde mit venni érdemes mibe fektessünk vegyünk


NAVIGÁCIÓ

2009.03.08. 01:40 P.

Tanulságos történet

"Hideg januári reggel volt, mikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan $100-ba kerültek."

 

A tanulságot mindenki maga vonja le, de álljatok meg egy pillanatra és osszátok meg velünk egy komment formájában, hogy mi jutott eszetekbe!

Szerintünk: (5/5)
Szerinted: (5/5)

10 komment

Címkék: történet bell tanulságos bach stradivari jpshua


NAVIGÁCIÓ

2009.03.06. 23:39 P.

Tesco gazdaságos jóindulat

Annyit szidtam már a Tescot, de most egy pozitív élményt szeretnék megosztani veletek. Az egész heti mókuskerekezés után végre ma este eljutottam vásárolni a budaörsi Tescoba. A bejáratnál látom, hogy az amúgy 800 forint körüli bor 500 forintra van leértékelve, ráadásul 1-et fizet 2-t kap, úgyhogy darabja csak 250 forint. Be is dobáltam a kosárba 8 darabot, mert a bor nálam olyasmi fogyóeszköz, mint a budipapír.

A kasszánál aztán látom, hogy  lófaszt 2in1, fizessél csak 500 pénzt üvegenként. Ott is hagytam 4-et egyből, mert így már azért nem éri meg annyira. Azért a vevőszolgálaton utána kérdeztem, hogy mégis mirefel a 2x4 méteres baszott nagy transzparens, hogy egyet vegyél kettőt vigyél?! A csajszi szó nélkül elment megnézni, hogy miről beszélek, visszajött és mondta, hogy akkor vigyem nyugodtan a másik négy üveggel is.

Most értitek... nem arról a 2000 forintról van szó... de tényleg ledöbbentem, hogy egy olyan multinál amit mindenhol szidnak, akikkel én is beszoptam már párszor, sűrű elnézések közepette egyből igazat ad a vevőnek.  

Visszafele igazoltattak a rendőrök is. Nem bűntettek vagy erőszakoltak meg, és még szopnom sem kellett. AZ ÉLET SZÉP! sallalalala

Szerintünk: (0/5)
Szerinted: (4,2/5)

8 komment

Címkék: tesco reklamáció


NAVIGÁCIÓ

2009.03.06. 16:51 P.

Áronka hazalátogat

Amióta az Internesönel Biznissz Masínsz-nek dolgozom, egyszer sem jutott időm rá, hogy hazalátogassak Pozsonyba, a családomhoz. Úgy döntöttem hát, itt az ideje, hogy hazatérjek egy hosszú hétvégére, újra lássam a jobb sorsú rokonokat, ismerősöket, és a várost. Hosszas előkészületek után sikerült elszabadulnom a munkából is, így hát ma reggel végre buszra szállhattam a Népligetben, hogy dél körül már Pozsonyban lehessek. 


Klikkelj, ha érdekel a folytatás!
Szerintünk: (0/5)
Szerinted: (5/5)

5 komment

Címkék: szlovákia áronka troy


süti beállítások módosítása