FASZKIVAN!

Életképek, fényképek, arcok, harcok. Minőségi szórakoztatás sűrűn frissülő tartalommal.

Okosságok

Magyar Blogok
Site Meter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NAVIGÁCIÓ

2009.03.08. 01:40 P.

Tanulságos történet

"Hideg januári reggel volt, mikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan $100-ba kerültek."

 

A tanulságot mindenki maga vonja le, de álljatok meg egy pillanatra és osszátok meg velünk egy komment formájában, hogy mi jutott eszetekbe!

Szerintünk: (5/5)
Szerinted: (5/5)

10 komment

Címkék: történet bell tanulságos bach stradivari jpshua


A bejegyzés trackback címe:

https://faszkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr9988546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raha92 · http://www.jabjab.blog.hu 2009.03.08. 07:42:17

1, Joshua nagyon jól keres
2, Amikor az emberek sietnek, nem nyitott aggyal mozognak az utcán
3, A gyerekek nyitott, érdeklődő viselkedését éppen elkezdik a felnőttek letörni
4, Amire nincs árcimke rakva, sokkal olcsóbbnak tűnik
5, Az emberek ilyenek, ha ingyen kap valamit, nehezebben veszi észre az értékét
6, Nem Washington DC-ben kellett volna hegedülnie az aluljáróban
7, Én nem mertem volna levinni egy Stradivari-t a metróállomásra (Gibson ex Huberman a neve a hangszernek)
8, Ha Budapesten teszi meg mindezt, már lenne az országnak egy jó hegedűje
9, Miért nem este ment ki hegedülni?

ÁRON 2009.03.08. 12:18:10

Azok az emberek, akik az életüket a zenébe, vagy a művészet más ágaiba teszik, a fogyasztói társadalom soha nem fogja értékelni. Nagyon keveseknek adatik meg a megérdemelt bánásmód. Ha az átlagemberen múlna, ezek is sokkal kevesebben lennének. A szart viszont csak úgy habzsolja a paraszt. Ez így volt, van, és így is lesz. Szomorú.

ÁRON 2009.03.08. 12:18:51

*Azokat az embereket, javítom

Nikki_ 2009.03.08. 20:21:21

Szomorú, hogy ilyen kevés a tiszta szívű ember a világban :(

fodorlina 2009.03.09. 13:31:58

Ha a gyerekeim meg akarjak hallgatni az utcai zeneszeket, mindig megallok velük. Igy hallottuk par eve a harkovi operahaz lirai tenorjat (nevet sajnos elfelejtettem) München belvarosaban Mozart ariakat enekelni. De ö nem poenbol csinalta, hanem mert igy harom honap alatt annyit keres az utcan, mint kilenc honapban Harkovban a szinpadon

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.03.10. 15:09:54

Mi jutott eszembe? Ha egy jelenség annyira megszokottá válik , fel sem tűnik a minőségi különbség.
Meg az, mennyre sznobok az emberek. Félő, hogy én is továbbmentem volna. Persze a mertrómegállóból legtöbben igyekszünk minnél hamarabb felszínre jutni. Amúgy hallottam, hogy a párizsi mertó Bastille téri megállójában rendszeresen énekelt egy lírai szoprán énekesnő, persze akkor még csak mint utcai zenész. Azóta meg CD-je is van. (A nevét sajna nem tudom.) Valakinek feltűnt.

testlife 2009.03.10. 23:34:22

@Raha92: Gyakorlatilag csatlakozom. Tökéletes, nemagresszív, nemokoskodó komment. Jólesett.

pizsama 2009.03.11. 02:07:44

Ez a történet elég régi (tán 1 éves), volt róla videófelvétel is a neten. A gratulációt pedig megkapta a srác, egy japán hölgytől, aki felismerte!!!

wazzzaaa 2009.03.11. 09:44:45

Hát igen, a japó, aki felismerte... Ne féljetek az aktuális amerikai hülyegyereket mindenki felismerte volna, még meg is áll az élet. " Nem te voltál a Fiderikuszba' ? " A teljesítményt sajnos nem ismeri fel a mai ember (komolyzene esetén sajnos én sem egyelőre, másban azért igyekszem), csak azt, amiről jól megmondják neki,hogy nézd, ez a frankó, VV meg bigbráder stb. És valódi művészeti-erkölcsi-társadalmi értékről ez igen-igen ritkán hangzik el.

dzsedi 2009.03.18. 18:42:07

ha valaki a kicsinyfalumat húzza én mindíg adok pénzt
süti beállítások módosítása