FASZKIVAN!

Életképek, fényképek, arcok, harcok. Minőségi szórakoztatás sűrűn frissülő tartalommal.

Okosságok

Magyar Blogok
Site Meter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NAVIGÁCIÓ

2009.01.20. 01:04 P.

Fitnessz mítoszok

Január a fogadalmak és azok megdőlésének időszaka. Elsején, picsamásnaposan biztos sokan megfogadtátok, hogy többet nem isztok alkoholt. Meddig sikerült betartani? És meddig nem gyújtottál rá?

Az "egészségesebben fogok élni" valahol a "leteszem a cigit" és a "nem iszom több alkoholt" között lehet az országos toplistán. Saláta, ásványvíz, biozöldség, light kóla és fitnessz bérlet. Aztán végre eljön a nap amikor le is kéne menni a terembe gyúrni egyet.

Az ilyen termek tele vannak önmagukat személyi edzőnek kikiáltott gyurmagyurikkal és fitneszlédikkel, akik szívesen beleugatnak abba amit csinálsz. Főleg ha látják rajtad, hogy úgy kovályogsz a gépek között, mint Kiszel Tünde a kozmetikai szalonban.

Vannak úgynevezett alapigazságok, amiket minden gyúrós arc tud, mert "a Dezső azt mondta, oszt az tuti úgy van, merő kilónegyvennel szériázik bemelegítés nélkül, kiscsávó".

Íme néhány ilyen tévhit:

 

1: "A gyúrástól a nők elveszítik nőiességüket!"

Sokszor látni a termekben csajokat minisúlyokkal edzeni. Persze, a nők gyengébbek, és ők nem is izomtömeget akarnak növelni, csak mozogni vannak ott. Meg hergelni a pasikat pinába vágó nadrágban. Mindenesetre ha nem fél kilós gumisúlyokkal csinálnák a gyakorlatokat, hanem nehezebbekkel, akkor sem kéne attól félniük, hogy reggelre farkuk nő és akkora karjuk lesz, mint vandamnak a Kickboxerban, mert a nők testében tízszer kevesebb tesztoszteron van, ami nélkül nem nő bazinagy izom. Sőt, a férfiak sem tudnak maguknak akkora izmokat gyúrni etrendkiegészítők nélkül, mint amekkorákat az ilyen testépítő magazinokban látni.

 

2: "A sok felüléstől lesz szép kockahasunk!"

Természetesen kell a hasizmunkat edzeni ahhoz, hogy nyáron a sok kis picsa a Balaton parton már a puszta látványunktól is nedvesedni kezdjen, de ez önmagában még kevés, mert a zsír nem csak a hasunkról tűnik el, hanem az egész testünkről, fokozatosan fogy el. Előfordulhat tehát, hogy olyan hasizmunk van, amin az unokaöcsénk simán mászókázhatna, de sajnos fél méteres zsírréteg fedi. Fontos ezért, hogy az egész testet, egyenletesen edzzük.

 

3: "Az izomlázra rá kell edzeni!"

Az izomláz okozójának sokáig az izmokban felgyülemlett tejsavat tartották. Mára azonban okos tudósok kiderítették, hogy az izomlázat az izomrostokban kialakult mikroszkópikus szakadások okozzák. Ezek begyulladnak, testvíz halmozódik fel az izmokban, amik megdagadnak és fájdalmassá tesznek minden mozdulatot. Nem érdemes tehát ráedzeni az izomlázra, mert csak rosszabb lesz. A cseresznyelé állítólag segít. Bár valószínűleg a kokain vagy a cataflam + vodka kombó is hasonló hatással van.

 

4: "Ha lassabban futsz több kalóriát égetsz el!"

Sok helyen a személyi edző jófejségből (máshol pénzért) segít megállapítani az "ideális zsírégetési zónánkat". Ez abból áll, hogy felállítanak egy futópadra és lassan futtatnak bennünket. Ez arra mindenképpen jó, hogy ne kapjunk agyfaszt már az első edzésen, de a zsírégetéshez kurvára semmi köze. A testünkben két féle energiahordozó található. A zsír és a cukor. Az előbbitől lesz torgyános tokánk és erotikusan lagzilajcsis úszógumink, míg az utóbbi az izmokban és a májban található, így nem látszik. Mozgánál mind a kéttőből használa a szervezet. Igaz ugyan, hogy minél gyorsabban mozgunk, annál több cukrot és arányaiban egyre kevesebb zsírt égetve el, de mivel a szervezetünk energia igénye durván növekszik, így zsírból is több fogy. Ez érvényes minden olyan aerob mozgásra amit legalább fél órán át végzünk. Igen, a szexre is. Ha tehát csak 15 percig bírjuk, akkor húzzunk még egy gumit, mert a rövid idejű terhelésnél csak cukor ég, a zsír marad.

 

5: "Az izom nehezebb, mint a zsír, ezért mutat többet a mérleg, hiába járunk edzeni."

Ki ne ismerné azt érzést, mikor az első végig szenvedett hét után ráállunk a mérlegre és az a szemétláda többet mutat, mint mikor elhatároztuk, hogy elkezdünk edzeni. Erre van egy egyszerű, de nem helytálló megállapítás, miszerint az izom kétszer olyan nehéz, mint a zsír. Valójában az izom csak 10-12%-al nehezebb a zsírnál. Az igazi ok elég egyszerű: paradox mód a sok mozgástól többet is eszünk és ha becsúszik éjfélkor egy csoki, akkor azzal nyugtatjuk magunkat, hogy majd holnap lemozogjuk. Tehát ha meghalsz hetente háromszor a gyurodába, akkor ne tömd magadba a pacalt elalvás előtt!

 

6: "A sport előtti szex legyengít!"

Ha nem pörgetjük a csajunkat órákon át a farkunkon, akkor a szex nem lefáraszt, hanem a tesztoszteron szint megemelkedése miatt plusz erőt ad.

 

7: "Az izom akkor is égeti a zsírt, ha nem csinálsz semmit!"

Persze! Paris Hilton pedig tud énekelni. Na ne higyjünk már el minden faszságot azért! Ha ez így lenne, akkor a kigyúrtak attól is erősödnének, hogy a tévé előtt ülnek. Tény, hogy minél nagyobbak vagyunk, annál több energiára van szüksége a szervezetünknek, de ez egyrészt elhanyagolható mennyiség, másrészt tök mindegy, hogy a zsírtól vagy az izomtól nyomunk többet.

 

Felhasznált források:

http://www.prosieben.de/wissen/galileo/themen/artikel/60164/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Izoml%C3%A1z

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tejsav

Szerintünk: (5/5)
Szerinted: (4,6/5)

28 komment

Címkék: fitnessz mítoszok


A bejegyzés trackback címe:

https://faszkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr8890107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alízka (törölt) 2009.01.20. 06:17:32

Köszi, hogy köszi!:)
A mai írás tipikus és cinikus. Magamra ismertem...De jót nevetgéltem közben!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.20. 10:21:18

Ez szerintem borzasztóan jó összefoglaló (és még ki lehetne egészíteni pár ponttal)!
A fitnesz és a gyúrás körül annyi idióta hiedelem található, hogy félelmetes, szinte mindenkinek megvan a maga elmélete, amit ráadásul az emberek szeretnek egymással megosztani az edzőteremben. Előfordult, hogy fekvenyomó padot kellett cserélnem, mert ahol voltam, nem bírtam volna tovább harsány röhögés nélkül.
A lassú futás, gyors futás témája azért ennél kicsit komplexebb, nem a tempó számít, hanem a pulzusszám. A probléma akkor kezdődik, ha a glikogénraktárak kiürülnek, ilyenkor a szervezet (főleg erősebb terhelés esetén) könnyebben nyer energiát az izmokból, mint a zsírból.

Dave_hu (törölt) 2009.01.20. 10:22:41

majd jön bunny és leolt mindent, hogy baromság. A kajálásról pl. szó sem esik.

forumuser 2009.01.20. 10:36:05

"Nem érdemes tehát ráedzeni az izomlázra, mert csak rosszabb lesz."

Lehet, hogy több kárt csinál az izomszövetben, de a fájdalom ellen - saját tapasztalataim szerint - használ.

A) "Az izom akkor is égeti a zsírt, ha nem csinálsz semmit!"

B) "Ha ez így lenne, akkor a kigyúrtak attól is erősödnének, hogy a tévé előtt ülnek. "

A és B nem ugyanazt jelenti, szóval ne mossuk össze. Az A azt jelenti, hogy az izomszövet gyarapodása megemeli az alapanyagcsere-szintet, azaz a tévé előtt ülve több kalóriát éget, mint korábban, kevesebb izommal a tévé előtt ülve. És ez stimmel.

"ez egyrészt elhanyagolható mennyiség, másrészt tök mindegy, hogy a zsírtól vagy az izomtól nyomunk többet"
Nem mindegy. A megemelt alapanyagcsere-szintnek az a következménye, hogy valamivel többet ehetünk, de a súlyunk nem változik.
Azért vagyok ebben olyan biztos, mert megtapasztaltam.

futó1 2009.01.20. 10:37:22


Na ja a futás része ennél sokkal összetettebb mint amit itt sikerült leszűrni, de mit várjon az ember olyantól aki életében nem futott még 10 métert:)))
A lassú futás nem attól lassú , hogy cammogsz, hanem a te jelenlegi állapotodhoz képest lassú vagy gyors, s ezt egy pulzusmérővel könnyen meg lehet határozni. Na meg ha rögtön elkezdesz száguldozni,garantáltan lesérülsz egy hónap után, magyarán érdemesebb lassan kezdeni, az eredmény is lassabban fog látszani de megéri...

Cápeti 2009.01.20. 10:40:40

Féligazságok, logikai bukfencek bulvár stílusban - ja hogy a pro7 galileo (kb RTL klub Fókusz) műsorából lett fordítva?

janper 2009.01.20. 11:10:54

Termeszetesen a futasrol irt szosszeneted feluletes. Zsirt egetni egyaltalan nem lehet ugy, hogy 20 percet rohan az ember, mert akkor lenyegeben 100%-ban a veredben talalhato cukrokat egeted, meg amennyit a majad visszapotol.

Zsiregetni (es versenyre edzeni) is hosszabb, aerob zonas futassal lehet, (ld. powerhiker.fw.hu/). En pl. 20 percig lenyegeben nem is izzadok.

janper 2009.01.20. 11:12:29

@dave: Ha sulyrol van szo, akkor a szabaly kb. az, hogy ha nem vagy tulsulyos, akkor a mozgason mulik, hogy elhizol-e, ha az vagy, akkor az etrenden mulik, hogy lefogysz-e. Persze ez sarkitas, de nagysagrendileg jo becsles.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.20. 11:12:53

"A gyúrástól a nők elveszítik nőiességüket!"

Kis illusztráció. :D

agyvihar.blog.hu/2008/11/20/egy_izmos_no_karjaiban

dbunny 2009.01.20. 11:33:41

okos vagy agyvihar. mert rögtön mindenki profi testépítő lesz egy kis edzéstől, ugye?

4. ha lassan futsz, vagy sétálsz, akkor aerob zónában maradsz, nincs számottevő izommunka, nem emelkedik meg nagyon a pulzus. akkor csak zsírt veszítesz. ha nem vagy edzett és felmegy a pulzusod a futás intenzitásától, nem tudod csak "zsírból" fedezni az energiát, hozzányúlsz a glikogénhez is. ez alacsony szénhidrátos vagy egyéb módon szakszerűtlen diétánál izomvesztéshez vezet. az izomvesztés, katabolikus állapot azonnal leállítja a zsírbontást!

7. természetesen hülyeség. viszont minél nagyobb izomtömeged van, annál könnyebben tudsz zsírt leadni gyakorlatilag. ezért tudnak annyira befogyni a testépítők!

egyébiránt:

body.builder.hu/bbcomment_post.htm4?id=47

"szálkásítás" résztől!

Tubika 2009.01.20. 11:35:41



Gratula!Én is járok konditerembe,ráadásul még testnevelő is vagyok szegről-végről még egy kicsit értek is hozzá.Ha azt mondom kabaré amilyen szakértelemmel dolgoznak az úgy mond"személyitrénerek"három "komoly "hónapos tanfolyam után vérlázító.Az írás nagyon jó én halálra röhögtem magam!Egy kis probléma van amit ezek a kóklerek-tisztelet a kivételnek-művelnek a termekben az sajnos az egészségünkbe kerülhet!!!

dbunny 2009.01.20. 11:36:06

ja, amúgy jó poszt!

Csavarhúzós 2009.01.20. 11:38:39

Az izomtömeg tényleg nem égeti a zsírt, de a vércukrot igen. Így kevesebb zsír képződik.
Pont azért, mert az izom fenntartása nincs ingyen, a nem használt izmot a szervezet leépíti, úgyhogy szintentartó edzésre is szükség van.

a fitnesztermen kívüli módszerek kritikája:
trkupa.blog.hu/2008/12/24/zsiregetes_konnyen_gyorsan

The Green Manalishi (törölt) 2009.01.20. 11:51:46

Nem rossz ez a post, sőt! nyilván lehetne pontosítani, de a fitnessz-mítoszban hívőknek talán sikerül felnyitni a szemét...
Ha jobban meggondolom, mégsem. Sokkal jobban hangzik a tíznapos káposztaleves-fogyókúra és a heti 3x10 perc az abflexen (abmaster, ultimate abber, stb.)

Tightend 2009.01.20. 11:58:58

Jópofa cikk.

Amúgy nekem az a kedvencem, amikor a sok gyúrós elkezdi egymásnak osztani az észt, és magyarázzák, hogy melyik "cucc" igazából miért is nem káros egyáltalán. Igazából szerintük minden amit beszednek, beinjekcióznak magukba természetes anyag és nincs vele semmi gond.

Katasztrófális és még én vagyok a hülye, hogy nem tolom magamba a sok disznóhormont.

B. Zalan @ zalan.blog.hu 2009.01.20. 12:09:06

Hát, nem tudom, milyen megoldást vártok az étrendkiegészítőktől, de rám söröskorsóval és cigivel a kezemben is buknak a csajok...

bspbsy 2009.01.20. 12:29:07

az jó, majd legalább látogat valaki a kórházban!

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.01.20. 12:32:17

na, ez egy kurva jó poszt! hurrá és gratula.

sztem bunny nem oltana le, nagy részével egyetértene ő is.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.01.20. 12:34:06

ja bocs, most látom, bunny már kommentelt is :)

szemet 2009.01.20. 13:02:50

A rendszeres lassú futás (pl napi másfél óra) tényleg nem a legjobb zsírégető módszer, a szervezet a lassú mozgás hatására még növeli is a zsírraktározást a pihenő időszakban, nehogy véletlenül elfogyjon, szóval hozzászokik.

A rövid 30 perces intervallumos, sprint/lépcsőzés tényleg szédülésig/hányingerig hetente mondjuk 2szer + a lassú futások együtt már sokkal többet érnek.

Persze közérzet és (aerob)állóképesség szempontból a lassú kocogás mindent überel szerintem.

És sokan vannak, akiknek a fenti két szempont magasan dominálja a megjelenési/divat faktort!

Té, mint Tamás 2009.01.20. 13:12:13

Most akkor melyik a helytálló?

dbunny 2009.01.20. 11:33:41
"ha lassan futsz, vagy sétálsz, akkor aerob zónában maradsz, nincs számottevő izommunka, nem emelkedik meg nagyon a pulzus. akkor csak zsírt veszítesz."

szemet 2009.01.20. 13:02:50
"A rendszeres lassú futás (pl napi másfél óra) tényleg nem a legjobb zsírégető módszer, a szervezet a lassú mozgás hatására még növeli is a zsírraktározást a pihenő időszakban, nehogy véletlenül elfogyjon, szóval hozzászokik."

szemet 2009.01.20. 13:41:30

Ez a kettő nem zárja ki egymást! Lassú zsírégetés mozgás közben, és kis extra zsírraktározás pihenőidőszakban...

Aztán ezt lehet táplálkozással meg minden mással tologatni az egyértelmű zsírvesztés irányába, de ha zsírt akarsz veszteni lehet egyszerűbb beiktatni egy két anareob edzést...

janper 2009.01.20. 15:28:29

@szemet: A te modszereddel szepen ki lehet nyirni az allokepesseget + rossz esetben a szivnek sem tesz tul jot. Az biztos, hogy nem erosodsz tole.

szemet 2009.01.20. 16:29:59

Hát nem vagyok szaktekintély, ezért inkább nem javaslok semmit!

És igazad van az intervallumos edzés meglehetősen megterhelő, sokkal nagyobb körültekintést és hosszabb pihenőidőszakokat kíván!

Ezért is írtam, hogy a legtöbb embernek, akiknek nincs szüksége 10% alatti testzsírra (pl. nekem se) közérzet és állóképesség szempontból a lassú futások a tökéletesek!
Én magam sem intervallumozok, a testsúlyom optimális de a hasam nem kockás... ;)

ÁRON 2009.01.31. 14:23:51

Na ne, Bunny már itt is? Mássz vissza a builderre, ott talán még van aki elhiszi a tanácsok nagyrészét.
süti beállítások módosítása