FASZKIVAN!

Életképek, fényképek, arcok, harcok. Minőségi szórakoztatás sűrűn frissülő tartalommal.

Okosságok

Magyar Blogok
Site Meter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NAVIGÁCIÓ

2009.01.11. 12:38 P.

Szmogriadó

Mire kel fel vasárnap délelőtt a budapesti ember? Arra, hogy megint faszkolódni akarnak az életével a buzi politikusok.

http://index.hu/politika/belfold/budapest/szmog6446/

Szmogriadó. Eddig azt sem tudtam, hogy van ilyen nálunk. Hasonló forgalomkorlátozás volt Pekingben az Olimpia előtt. Ott leszerelték a picsába a rendszámát annak aki nem tartotta be. Nálunk meg majd jól elfenekelik a rendőrök, ugyanis végrehajtási rendelet nem készült, tehát nem szankcionálható a szabálysértés.

A problémám alapvetően nem is a szmogriadó elvével van, hanem megint a mikéntjével és azzal ahogy (nem) kommunikálták ezt az egészet az emberek felé. Ha nem lenne internetem nem tudnám, hogy nem autókázhatok kedvemre. Eddig csak elméleti szinten volt erről szó, a híradó megemlítette két kualalumpúri és azerbajdzsáni hír között, hogy esetleg lehet ilyen a fővárosban. Erre ma Demszky kihírdeti. Úgy, hogy még kész sincs a törvény. Vicc.

Ahogy az is, hogy fizetem az autó után az adókat (a vásárlásnál áfa, üzembehelyezés, fityfasz, aztán rendszeresen súlyadó, benzinadó, kötelező, stb), utána azt mondják: Nana, kisköcsög! Vegyél még BKV bérletet is!

Ami engem kurvára zavar:

1: Miért kell EGÉSZ Budapest területére bevezetni? Miért nem elég a belvárosban és azokban a kerületekben ahol tényleg para a légszennyezettség?

2: Miért nem utazhatok ilyen napokon a befizetett kötelező biztosítást igazoló papírommal?

3: Miért nem lett már megint lekommunikálva az átlag halandó felé a dolog? Miért szórványhírekből kell magamnak összeraknom az információt? (minden évben kapok egy közel 50 oldalas lófaszt az önkormányzattól, hogy mi mindent csináltak az évben és miket terveznek, eddig ilyenről szó nem volt)

4: Miért kell megint ész nélkül cselekedni, kedves Demszky Gábor? Miért nem lehet előbb megalkotni a törvényt, elfogadtatni, elmagyarázni az embereknek a lényegét és a működési elvét és CSAK AZTÁN cselekedni?! Talán megint a figyelem középpontjába akart kerülni és meg akarta mutatni, hogy mi mindent tesz a városunkért?!

5: aki pedig pénteken elment vidékre a nagyihoz az most ott ragadt. Kész. Nem jöhet haza holnapig.

 

A vidékiek meg megint röhöghetnek a bunkó, hülye pestieken.

 

 

UPDATE:

„Az EU elfogadott egy ajánlást, hogy szigorítsák a szálló porra vonatkozó határértékeket, amelyet Magyarország elsőként fogadott el” – nyilatkozta az Indexnek Nyáry.

Óóójessz! Az ilyenekben baszki mindig elsők vagyunk. Minden másban meg utolsók. Idióták.

 

A másik pedig:

Nyáry Krisztián szerint a helyzet egyébként nem vészes, mivel az első szmogriadót amúgy is tesztnek szánták.

Szórakozzanak az anyjuk picsájával mostmár!

Szerintünk: (0/5)
Szerinted: (4,2/5)

456 komment

Címkék: szmogriadó


A bejegyzés trackback címe:

https://faszkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr17870661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecc 2009.01.11. 12:52:17

1. En Kispesten lakom, ahol avval szembesulok minden nap (kb a het eleje ota), hogy az autom egyre mocskosabb, holott nem is igen jarok vele hetkoznap, mivel a ceg fizeti a berletem. En ilyet meg nem lattam... felteszem a szallo por es az ejszakai para/jeg kombo az, ami ilyen szep fekete lefolyasokat eredmenyez a feher automon.
Igy aztan azt gondolom, helyes, ha nem csak a belvarosban, de egesz a kozigazgatasi hatarig szuletett a dontes.

2. A felvetes jogos...
Bar ketlem, hogy errol valaha is rendelet szuletne.

3. :-D
A kerdes csak vicc, ugye? Ez Mo...

4. -

Engem ami inkabb felcseszett, hogy nem tiszta, hogy a honap napjait veszik figyelembe, vagy az ev eltelt napjai alapjan szamitjak a paros/paratlan napokat. Csak mertha az elso eset alapjan jarnak el, akkor egy honapvaltaskor esedekes szmogriado idejen 31-rol 1-re ugyancsak a paratlan autok elveznek elsobbseget.
Es azert valljuk be, az elmult evekben egyre tobbszor lehetett hallani, hogy szmogriadot kellett volna elrendelni, ami gyanitom a vilagon zajlo idojarasvaltozasnak is betudhato.

Damavend 2009.01.11. 13:32:15

Szia

No1: a Demszki egy büdös gyökér nem is értem,h a bp-i ek miért szavazzák + 20 éve.

No2: a tájékoztatás lófasz úgy ahogy mondod, mert az autóknál egy csomó kivétel van , attól függően hányas euro oszt.a motor.
Erről sem hallani,melyik mehet,melyik nem.
IGAZI gyökerek.
Üdv.

rainbow2009 2009.01.11. 13:40:38

Teljes mértékben egyetértek a blog irójával!
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a befizetett kötelezővel lehetne igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket, bizonyára kevesebben autókáznának a városban -jómagam is-.

Gecc 2009.01.11. 13:44:10

@Damavend:

Az EUR5 mar mehet. A teljes gazuzemu es hibrid, illetve EEV motors gepkocsik ugyancsak.

Neton 2009.01.11. 14:39:26

Hol tudom megnézni, hogy a verda EUR4 vagy 5, esetleg 6-os üzemű? Faterom verdája egy 2006-os VW Jetta, forgalmiban nem találtam meg, neten meg csak Euro-ban számolt használt kocsik vannak, ha rá keresek.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.11. 20:55:11

most mondjam azt, hogy röhögünk is? :)
Amúgy ezeket a kérdéseket a főpolinak kellene feltenni. jelzem, jogos a felháborodás.

pazola 2009.01.11. 20:56:33

En rohogok a hulye, bunko pestieken!


... azokon, akik ezt igy csinaltak meg.

R242 2009.01.11. 21:01:15

Ez az egész egy elkúrt baromság. Majd biztosan BKV-val megyek, és szaglászom a sok gyökeret. Vagy nézem a hányást a villamoson...Persze-persze-persze. Sőt!!! Repülni ne tanuljak meg? Menjenek már a jóédesbe ezek a vízfejű barmok. Majd sakkozok, hogy mikor-merre? Nyilván....
És persze az önkormányzat dolgozóira nem vonatkozik a tilalom. Mert miért is nem? Dolgozni nem tudnak, csak eltartjuk őket, és akkor virít a szolgálati gépében. Remek!!!

jaja, és ha valamelyik papírkutya itt ugatna: NEM VICCBŐL KELL AZ AUTÓ, ÉS NEM LUXUSBÓL HASZNÁLOM.

Elmeroggyant DemSKY, és az is aki rá szavazott az elmúlt 20 évben. Gratulálok!!!!!!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.11. 21:04:21

Ez egy rakás hülye hőbörgés. Ajánlom megtekinteni az idokep.hu oldal szmogtérképét, aztán sikoltozz belvárosról, meg "igazi" légszennyezettségről. Egyébként igazad van, a kötelező felelősségbiztosítás terhére nem csak ingyenbérlet, de ingyenebéd, valamint heti egy ingyenes leápolás is járjon!
Ezen is csak a magyarok képesek hisztériázni...

Rompez 2009.01.11. 21:06:11

Én vettem fagyálló ablakmosó folyadékot a kocsimba. Miért nem utazhatók a számlájával taxival holnap?

stephencutter 2009.01.11. 21:06:36

Bűnös vagyok!7-re végződő rendszámú 1,6-os paripámmal fogok holnap dolgozni menni!Nem kavirnyálok másfél órát a bkv-val.Ami marhára modern,meg komfortos,és az ezer éves Ikarus-ok is rohadtul környezetbarát darabok.Elvégre tőlünk nyugatabbra is ilyen buszok szennyeznek mindent,nem Euro4-5-ös,vagy Hybrid járművek tömegközlekedtetnek...De tanácsadásra,meg ellopásra van sok milliárd,én meg sz..jak napi három órát fűtetlen buszon,mert 1-1km-t haladnék a városban,a többi 21-et meg az M0-n.Lesz..om,majd,ha a Fletó,meg a demszkáy is tömegközlekedik,nem a 4.2-es benzintemetőkkel jár,akkor én is váltani fogok.Sőt!Ha majd kitakarítják a tömegnyomorogtató jáműveket,talán jegyet is vennék...Addig autózom!!!!!

Kityusz · http://www.powerplaymanager.com/r25234 2009.01.11. 21:07:58

Egyetértek azzal, hogy ha szükséges, akkor korlátozzák a közlekedést. Na de így? Én is csak a neten olvastam, meg a rádió is ugatott valamit róla. Nekem szerencsére két kocsim van. Igaz mindkettő páratlan, így jól megszívtam. Nembaj, majd kocsicserekor kikötöm, hogy mi lehet a rendszám vége, vagy veszek egy 02PEST rendszámot vagy bármilyet ami betűre végződik. Agyrém!

jobbbalmind1 2009.01.11. 21:11:43

Erdkelne az onkormanyzatok miert kedvezmenyezettek? hogy a vezetok beerjenek? megneznem hany allami onkormanzati jarmu tartja majd be......

2009.01.11. 21:12:21

Egy rakás dologban LESZOPTUK az EU-t mint ezzel is (Mint annak idején a kommunista időkben a "Felajánlásokkal") Mi vagyunk Európa nyalógépei .Naponta látni hogy ott meg nagy részét leszarják.Lásd. Hollandia és a Marihuanás cuccok. Igazából sokkal mocskosabb is volt a levegő, csak most magasabbra tették a mércét és megint lehet valamilyen címen büntetni. Az autópálya építő cégek teherautóinak MEGVETT ZÖLDKÁRTYáit senki nem vizsgálja .

AvgDvl 2009.01.11. 21:15:58

Két kérdésem lenne ahhoz, aki ezt kitalálta, mielött elküldöm a tripperes édesanyja fehérfolyású pcsájába:

1: egy jól beállított négyütemű benzinüzemű motor kipufogógáza mióta tartalmaz szálló port? ( főleg.. mennyit? )

2: esetleg nem a fa/vegyes-tüzelésű lakások miatt növekedett meg a koncentráció? ja, hogy azt népszerűtlen lenne betiltani...

tipikus értelmetlen korlátozás, nem fog megoldani semmit.

kihanemén 2009.01.11. 21:16:06

nekem van egy bkv bérletem ha rossz az idő, miért nem szállhatok be vele valakinek a kocsijába???

2009.01.11. 21:16:58

@Before: Lehet mindent tapsolva elfogadni

Lacosz 2009.01.11. 21:23:57

jajjaj mit csináljak.
én páratlan vagyok, de mivel ma nem volt dolgom, gondoltam nem szennyezem a levegőt. de holnap dolgoznom kell, tudjátok ilyen dysídípít termelni vagy mi. viszont milyen jó nekem, hogy annyi pénzem van mint a szar és van még egy autóm, ami páros. de van egy baj, sokszor annyi a károsanyag kibocsátása, mint az új direkt környezetbarátnak. mondjuk nem tudom, lehet, hogy az új már ilyen űbertiszta, amivel elvileg lehet menni, de a sok hülye aki mindehol nyalja demszkyék seggét, hogy milyen ügyesen milyen jó korlátozást vezetett be, ezt valószínűleg nem tudja és ott fog pöfögni a páros 25 éves dízel kocsijában és anyázni rám.
mit tegyek? lehet, hogy az lenne a legjobb, ha lopnék egy páros még tisztább kocsit, vagy szarok az egészre. ja, ez lesz, demszky úgyis egy barom, leszarom mit mond.

Kniight 2009.01.11. 21:24:07

Kihaénnem: "nekem van egy bkv bérletem ha rossz az idő, miért nem szállhatok be vele valakinek a kocsijába???"

Ha kultúrált vagy, jöhetsz.
Nekem nem fáj ha valaki mást is ül az autóban.

Lacosz 2009.01.11. 21:26:31

és aki nem érti, hogy miért vetették fel, hogy kötelező biztostással miért nem lehet bkv-zni ilyenkor az ne írjon be hülyeséget, előbb gondolkodjon. kicsit.

Rompez 2009.01.11. 21:26:34

Nekem van páros és páratlan is. De sajnos szerdán itthon kell maradnom a gyerekkel. Lenyilazhatok egy pandát? Vagy az nem ér és mindenképp szennyezni kell?

duncan 2009.01.11. 21:30:55

olyan egyszerűek vagytok, hogy az ék már atomerőmű hozzátok képest!

rohadtul nem értem a picsogást, tudjátok, az EU boldogabbik felén egy ilyenre nem csak az aktuális korlátozottak szállnának buszra, hanem mindenki, mert fel bírják fogni ésszel, hogy a saját és a gyerekeik egészségéről van szó!

Gyulimali 2009.01.11. 21:31:42

És most tegye fel akezét, aki látott az elmúlt években utcaseprő autót. Vagy a TAKARÍTÁS az nem segít a szálló por ellen??? Már megint sikerült felülni fordítva a lóra.

duncan 2009.01.11. 21:32:55

ja, ha meg mindenáron menni akarsz, akkor a rendelet ad rá lehetőséget: fújj purhabot a kipufogódba, az tisztítja a gázt, kiszűr minden káros anyagot! olvasd el nyugodtan a rendeletben, apró betüvel benne van.

müszi 2009.01.11. 21:33:14

igaza van a sok kommentezőnek! a sok jólfizetett sublótarcú fasz javaslata helyett (önkormányzati képviselők) ezeket a kommenteket kellene ennek a blankolt farkú demszkinek elolvasni!sokkal ésszerűb intézkedéseket tudna hozni! és még megspórolna néhány százmillió forint tiszteletdijat is!!!

tucatnev 2009.01.11. 21:33:34

hmm... ...szerinted tényleg csak a belvárosban para a légszennyezettség?

www.idokep.hu/?oldal=legszenny

Rompez 2009.01.11. 21:33:41

Csak a gyereknek baja ne essék! Mi lehet? Megfázik a BKV buszon, inkább az autó. Majd kiszedem a gyerekülést, úgy jobban elfér.

redriot77 2009.01.11. 21:34:17

"Ami marhára modern,meg komfortos,és az ezer éves Ikarus-ok is rohadtul környezetbarát darabok"

Az Ikarus kiviteltől és viszonylattól függően szállíthat akár 100 embert is, az autód meg egyedül a te tökfejedet hurcolja. Relative talán még a busz is környezetkímélőbb mint az autó.

Ettől függetlenül a szmogriadó kommunikációja botrányos, különösen annak fényében hogy mennyi állami pénzt leakasztanak ezek kommunikációs célokra.

Más: nemcsak Demszky, az összes többi szarházi is autóval fogja vitetni a seggét holnap, akármilyen rendszáma van. Hagyó Miklóst sem tudom elképzelni BKV járművön dideregni. Ott fog szuszogni a dagadt pofája az A8-asban holnap is.

ladislaus 2009.01.11. 21:34:47

soha az életben nem leszek pesti lakos, demszki szarjon sunt és aki megszavazta annak gratulalok! Egy dilettáns barom!

amugy meg a lofaszba kitiltanám az autokat a belvárospol és parkositanék és sétáloutcákat alakitanék ki. és betömködném a lukakat amiket ez a barom kiásott.... soha nem lesz 4es metro.

Higany 2009.01.11. 21:37:10

Mindenki aki picsog, hogy jájj, ki kell vennem a popóm a kisautómból, vessen ide egy pillantást:

www.idokep.hu/?oldal=legszenny

Ez jelenleg a határérték 2,5-3,5x-öse, itt tenném hozzá, hogy Svájc legszennyezettebb pontján (Gotthard-hágó) ennek a tizede (!!!) a maximum.

Nem azért van, hogy megint baszogassanak valami hülyeséggel, hanem mert belefulladunk a saját mocskunkba. Persze nem lennénk Abszurdisztán, ha nem sikerült volna ilyen sajátosan a bevezetés.
Tavaly elfogadták és cikkeztek is róla. Igaz, valószínűleg sem a Maunikasóban, sem a Barátok köztben nem volt róla szó.

2009.01.11. 21:37:28

@duncan: Olyan frankó volt ez az ék-atomerőműs beszólás hogy nem is kellett volna hozzászólni ,már önmagában is értékes volt

Preis · http://www.glasso.hu 2009.01.11. 21:39:06

Én sem értek egyet ezzel a hirtelen döntéshozatallal. Én is csak kósza hírekből hallottam a dologról...nekem miért kötelességem tudni arról, hogy egyik napról a másikra nem közlekedhetek a kocsimmal. Nincs ilyenkor valami türelmi idő??? Nyilván a kötelezővel való BKV utazás egy picit túlzás...azért azt tényleg át kéne gondolnunk, hogy a környezetünk pár 10 éven belül tönkre fog menni, aztán kész! De itt nem arról van szó, hanem, hogy értelmetlen, előkészületlen, barom módon lett kommunikálva az egész!

Rompez 2009.01.11. 21:42:06

@Preis: A lakástűznél is van türelmi idő, nem értem itt miért hagyták ki?
Lehet türelmi zóna lesz belőle.

pause 2009.01.11. 21:42:56

@duncan: hatigen,az eu jobbik felen olyan a busz hogy en is SZIVESEN szallok fel ra
ulj le egyes

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.11. 21:43:26

do you wanna, wanna, wanna, wanna, fly on an ufo...?

here we are...
pick up the phone...
i'm always here...
for THIS great land...

relhist 2009.01.11. 21:44:02

Én meg azt nem értem, hogy min csodálkozunk. Mióta hideg van, jól szórják az utakat sós homokkal (ún. alásózás), ami persze csapadék hiányában száraz állapotban leledzik az utakon. Ebből lesz a szálló por jelentős része. Megoldás? nehéz dolog, de legalább száraz időben felporszívózhatnák célgépekkel a kiszórt cucc egy részét. Legalább lehetne reciclálni kissé.
Amúgy meg teljesen értelmetlen volt a vasárnapi próba, mert:
1) elég csoffadt forgalom volt, de már szombaton is BP-en
2) mindenki nagy ívben tett rá (én is).
3) egyetlen rendőrrel nem találkoztam, gondolom majd hülyék lesznek ácsorogni a -5fokban a szóbeli figyelmeztetések osztogatása érdekében.

Szibarita 2009.01.11. 21:44:39

Majd kapsz egy jo behajtasi dijat es akkor mindjart olcsobb lesz jegyet venned. En mar alig varom. Napi 3-4000 kezdetnek meg is tenne.

Nyáry Krisztián 2009.01.11. 21:44:42

2003 óta van Budapestnek szmogriadó rendelete. Eddig nem került sor riasztásra. A rendelet érdemben azóta sem változott, de időközben (tavaly októberben) egy uniós ajánlás és egy azt követő kormánydöntés miatt szigorodtak a határértékek, azaz kisebb szennyezés is elég a szmogriadóhoz. Erről azóta körülbelül kétszáz tévé-, rádióhír, újságcikk született. Legutóbb csütörtök óta minden nap adtunk ki figyelmeztetést, hogy riasztás várható.

smartdrive 2009.01.11. 21:45:27

"Majd biztosan BKV-val megyek, és szaglászom a sok gyökeret. "

vs.

"NEM VICCBŐL KELL AZ AUTÓ, ÉS NEM LUXUSBÓL HASZNÁLOM."


te kretén

civistroll 2009.01.11. 21:47:45

Nem értem a problémát, a citromsárga Hemimen lotto5, a pink lambómon lotto6 van.
Eddig is köpködtek...

haste 2009.01.11. 21:48:11

Már megint egy kibaszott okos ember aki tud mindent. Ha ennyire jó vagy indulj a választáson és akkor te ugathatsz. Addig csak blogszinten. De az vicc, hogy a kötelezős csekkel akarsz utazni. Amíg 1 ember mászkál a belvárosban egy X6 osban ami annyit zabál mint a piros hetes addig szerintem nincs miről beszélni.

galicius 2009.01.11. 21:50:08

A címben feltett kérdésre azt kérdezem én is.Minden fórumon azt ugatom,hogy ilyen esetekben lehessen ingyen utazni.Csak hát ugye ez állítólag ráfizetés.A temetőkben viszont várják azokat a halottakat,akik a szmog miatt dobták fel a talpukat.Az ország főnöksége közül is.

müszi 2009.01.11. 21:52:14

nem kéne ezt igy tullihegni! legalább edződik a sápadtarcu gyerek .nézd meg acigánygyerekeket, a füstös putriban nőnek fel:semmi bajuk.egészségesek mint a makk!!!

totyatotya 2009.01.11. 22:00:31

Kedves Krisztián, tényleg?

"Nyáry Krisztián szerint a helyzet egyébként nem vészes, mivel az első szmogriadót amúgy is tesztnek szánták, és most még semmiképpen nem javasolták volna a szigorú büntetést."

Namost azt kommunikáltátok hogy tesztelgettek rajtunk, bazmeg? Mi a fasz lenne a egyszer rendesen végeznétek a kibaszott munkátokat? és még idejössz bazmeg észt osztani?

BTA 2009.01.11. 22:05:05

Szerintem majd akkor kellene be-, ki- és megtiltani az autóközlekedést, ha lesz rendes alternatívája. Amíg a BKV ilyen fos, amíg nincs körgyűrű, stb., addig nem kellene ugrálni. Persze, koszos a levegő, és ez baj, de melózni azt kell, mert valamiből ki kell fizetnem a hitelemet, kajámat, stb. Mellesleg ha ezeket megvalósították volna (mert ez lenne annak a sok túlfizetett seggfejnek a dolga), akkor talán nem lenne ekkora gond a szmog sem.

guyko 2009.01.11. 22:05:36

a benzinpénzt, amit elhasználnál, nyugodtan beteheted villamosjegyre. Nekem is van kocsim, de ha őszinték vagyunk, nem fogok sokkal rosszabbul járni így sem. Csak kényelmetlenebb lesz. amúgy van gyűjtőjegy is

Sixy 2009.01.11. 22:05:39

Háháhá, ma reggel 8-kor nagyban reggelizünk szüleimmel; nagyszüleim itt voltak vendégségben, hajnalban elsiettek haza. Kérdeztem, hogy miért. Anyu mondta, hogy nekik páros rendszámú kocsijuk van, és ha esetleg kihirdetnék a szmog-riadót, akkor nem tudnának hazamenni. Mire mondom én, hogy de hát ha eddig nem hirdették ki, ma már akkor biztos nem fogják. Erre anyu: "Ugyan már, vasárnap reggel van, ilyenkor még alszik a Demszky, majd 10-kor csörög az ébresztője, kávé, reggeli, várd ki a végét, ha felébredt, kihirdeti."

És lőn. : )

Rompez 2009.01.11. 22:07:50

@BTA: Minden áldozat megengedhető, a cél szent. (Mint az autód.)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.01.11. 22:08:46

Na, mar megint a morbus hungaricus... igen, de, en ertem de, miert pont en.

> 1: Miért kell EGÉSZ Budapest területére bevezetni?
> Miért nem elég a belvárosban és

Azert, mert egesz budapest kurvara szennyezett, azert, mert a PM10 nem all meg a korut paratlan oldalan. Nezegesd faszkikam: www.idokep.hu/?oldal=legszenny

> 2: Miért nem utazhatok ilyen napokon a
> befizetett kötelező biztosítást igazoló papírommal?

Azert, amiert az en BKV berletem nem ervenyes a te autodra, azert, amiert a kotelezo nem jo az autopalyara, azert, amiert meg benzint is kell venned a kocsiba, stb. Erted te, hogy mire valo a kotelezo biztositas?

A tomegkozlekedes penzbe kerul. Ha nem hasznalod, akkor nem fizetsz erte (max az adodbol tamogatod...), ha meg igem akkor fizetsz erte. Ilyen egyszeru.

> 3: Miért nem lett már megint lekommunikálva
> az átlag halandó felé a dolog?

Lehet, hogy rosszul csinaltak - vegulis a 0 toleranciat pl. sikerult eleg hatekonyan kommunikalni - de konkretan mire gondolsz? Mas torvenyeket, kormany hatarozatokat hogy kommunikalnak ezzel szemben?

> önkormányzattól, hogy mi mindent csináltak az évben
> és miket terveznek, eddig ilyenről szó nem volt)

T.i. semmi koze a dolognak az onkormanyzatokhoz. En ugy lattam ez egy kormanyrendelet (vagy talan torveny).

> 4: Miért kell megint ész nélkül cselekedni, kedves Demszky Gábor?

Lasd 3. Az indexes hirek szerint meg pont az onkormanyzatok csesztettek azzal a kormanyt, hogy szigoritani majd akkor kene, ha mar van torvenyi alapja (pl. KRESZ modositas).

> 5: aki pedig pénteken elment vidékre a nagyihoz az most ott ragadt.
> Kész. Nem jöhet haza holnapig.

Egyreszt nem buntetnek egyelore. Gyakorlatilag azert, mert nincs meg meg a torvenyi alapja, a magyarazat pedig az, hogy ez egy teszt. De igen, ha lesz normalis szmogriado, mint mashol, akkor ez lesz. Igy fog jarni. Modnjuk meglepodni nem kell, meg birkanak lenn sem, mert akkor lep eletbe a riado, ha _harom_ egymast koveto nap a riasztasi ertek felett van a szennyezes. Vagyis akar nyitott szemmel is lehetne elni. Egyreszt. Masreszt meg igen, neha van, hogy a kozossegert le kell mondani valamiert. A kozossegert, tehat reszbnen sajat magadert, mert te is szivod a rakkelto PM10-et.

Neton 2009.01.11. 22:09:03

Amúgy a blog írónak teljesen igaza van. Nincs autóm, de rühellek bkv-val járni, mivel nem pontos, nincs fűtés télen, nyáron bezzeg fűtés van légkondi helyett. Tele van cigányokkal, büdös emberekkel, ehhez képest még drága is. Ha kocsival járnék dolgozni, a havi benzinköltségem kevesebbre jönne ki, mint a bérlet ára. Még az is bele van kalkulálva, hogy kell fizetni kötelezőt. Ráadásul a bkv-n töltött 1 óra helyett hazaérnék 20 perc alatt. Szóval igen, megéri kocsival járni. Igen, lehet h sznob köcsög vagyok és sünt fogok szarni, de elmehet mindenki a francba, aki ezekkel a balfaszokkal ért egyet. Normálisan kéne vezetni az országot és akkor nem lenne az ember hátán púp még 1 ilyen faszság is. S igen, elkerülő utakat kéne építeni, parkolóházakat, nem irodaépületeket minden sarokra.

Retexis 2009.01.11. 22:11:02

A kötelezőt és a többi adót azért fizeted, hogy használhasd az autódat ott és akkor amikor lehet. Ennyi.
Az autó drága dolog, de azért nem veszel vele extra jogokat magadnak.

Magyar Huszár 2009.01.11. 22:12:12

te jo ég..... mit sirtok?
Ki nem tud olvasni?
Nem veszitek észre hogy direkt van az hogy: "végrehajtási rendelet nem készült a szabályozás mellé"

Teccik érteni ,igen az idézöjeles részt!

És a poén az lesz, hogy soha sem fog elkészülni!

BTA 2009.01.11. 22:12:51

@Rompez: azt, hogy én milyen áldozatokat hozok meg, talán bízd énrám. Hozok ugyanis eleget, éppen ezek miatt a seggfejek miatt még többet is mint kellene...

totyatotya 2009.01.11. 22:15:43

elvi_, ezen blogok látogatása nem közelező.

totyatotya 2009.01.11. 22:16:42

akkor mégegyszer.
elvi_, ezen blogok látogatása nem kötelező.

kamasuka 2009.01.11. 22:17:07

"4: Miért kell megint ész nélkül cselekedni, kedves Demszky Gábor? Miért nem lehet előbb megalkotni a törvényt, elfogadtatni, elmagyarázni az embereknek a lényegét és a működési elvét és CSAK AZTÁN cselekedni?! Talán megint a figyelem középpontjába akart kerülni és meg akarta mutatni, hogy mi mindent tesz a városunkért?!"

Mert a faszt megszavazták, és úgy, hogy a csóka nem is a fővárosban lakik!!! Aztán SZAR NYOMVONALU metrót épít - ráadásul az egész egy neverendig story - sosem lesz vége -, elkerülőutak helyett. Ő meg jön be vidékről, ráadásul úgy, hogy neki LEHET.

nazgul 2009.01.11. 22:17:29

@BTA: Ja, a hiteledet, kajádat, a tüdőrákodat az én tüdőrákomat, a gyereked tüdőrákját. Ezt mind fizetni fogod, ezért menj csak autóval dolgozni holnap is.

Rompez 2009.01.11. 22:17:49

@BTA: Te meg sokan.
A levegő meg majd megjavul.
Magától.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:18:43



Nem beszólásként mondom, de. A post és várhatóan a tiltakozások nagy része a ‘nehogymárpontén’ szellemiséget tükrözi. Nehogymár korábban kelljen kelnem. Nehogymár békávézzak. Nehogymár ötszáz métert kelljen gyalogolnom, ha a szomszéd hoz haza a kocsijával.
Az emberek nagy része hozzászokott egy bizonyos fokú kényelemhez és luxushoz (ne áltassuk magunkat, egy húszéves Lada is luxus) és amikor ez a luxus korlátozásra kerül, hatalmas a felháborodás, Mi jogon veszik el tőlünk ezt, ami jár nekünk? Hogy képzelik? Hátnehogymáááár…
Csak sokan épp abba nem gondolnak bele, hogy mennyire tarthatatlan, amit csinálnak. Hogy csúcsidőben az autók nagyon nagy többségében egyetlenegy fő pöffeszkedik. Ha minden ilyen ember elvinné két szomszédját reggel és délután, akkor rögtön kevesebb lenne az autó és a BKV-n is kisebb volna a zsúfoltság.
Igen, ez némileg kényelmetlen. Lehet, hogy a szomszédnak kell gyalogolnia a munkahelyéig valamennyit. Meg lehet, hogy kell késziteni egy naptárat, ahova felirjuk, hogy csütörtökön Julist viszem és munka előtt elkanyarodok az óvodába, meg pénteken Julis nem jön, de Bélabát ki kell vinni az állomásra.
És sokaknak már ennyi kényelmetlenség is elfogadhatatlan. Hiszen nehogymár…
Csak amig nehogymározunk és pöffeszkedünk, addig a sárgás szmogfelhő egyre vastagabb a város fölött (tessék felmenni az Erzsébet kilátóba és körülnézni), a természet tönkremegy, a tüdőrák egyre gyakoribb a városlakók között, és még sorolhatnám. Hát megéri…?

phaidros 2009.01.11. 22:19:31

Amióta elfogadták az új szabályozást, a csapból is ez folyik. Szóval nem értem, mi a probléma a tájékoztatással? Postán kellett volna mindenkinek levelet küldeni?

A térkép pedig brutális - az egész ország levegője dögletes, kivéve egy foltot. Szar dolog az anticiklon.

totyatotya 2009.01.11. 22:21:15

Rékuc az OK hogy van véleményed, kár hogy láthatóan olyasmiről amihez érteni nem értesz.
Légyszi annak nézz utána hogy a jelenlegi korlátozásokat kiváltó szennyezettség pontosan miből is keletkezik. segítek: gyakorlatilag semmi közük hozzá az autóknak.

heisenberg 2009.01.11. 22:21:18

Az 1-eshez már mindent elmondtak, amit kell, a 2-eshez nem tudok hozzászólni, de ha ingyér lenne, akkor is 3x meggondolnám, hogy meg akarok-e fázni és el akarok-e kapni valamit a buszokat-villamosokat melegedőként használó csövesektől (a +1 fok még mindig melegebb, mint a -6!), 3-hoz meg mert nem a homokba kéne dugni a fejed.
02PEST rendszám: abban az utolsó számjegy a 2-es, ami páros. Tudom, bonyolult fogalom az utolsó számjegy, nehéz megkülönböztetni az utolsó karaktertől, de azért próbáld meg. Csak betűből állót meg nem fogsz találni, mert kell számnak szerepelnie benne.

"Az Ikarus kiviteltől és viszonylattól függően szállíthat akár 100 embert is, az autód meg egyedül a te tökfejedet hurcolja. Relative talán még a busz is környezetkímélőbb mint az autó."
Igen, ugyanakkor a jelen probléma szempontjából - szálló por - a benzines autónak gyakorlatilag 0 a kibocsátása, míg a jó kis dízeles, szar, lestrapált busznak ennél jóval magasabb. Szóval jah, jóval nagyobb, mint az a 100-as szorzó, amennyivel több embert szállít. Jelenleg sokkal ésszerűbb lenne a buszokat kitiltani, mint a benzines autókat. Sőt, a benzines autókra vonatkozó tiltást alapból fel kellene oldani, mert nem segítene.

"NEM VICCBŐL KELL AZ AUTÓ, ÉS NEM LUXUSBÓL HASZNÁLOM"
Ehhez csak csatlakozni tudok. Jóapám például naponta jár vidékre kocsival. Pénteken például Kalocsára ment, de Békéscsaba is rendszeres célpont. Indul reggel 7-kor, érkezik délutál 3 és este 10 között. Nyilván mehetne vonattal vagy volánbusszal. Csak akkor nem du 3-kor vagy este 10-kor ér haza, hanem este 10-kor, és másnap délben. Ja és ugye Demszky majd cipeli az 50 kilónyi műszert?

"mert fel bírják fogni ésszel, hogy a saját és a gyerekeik egészségéről van szó"
Aha, és szerinted ha a gyerek a BKV-val jár, akkor egészséges lesz?
bkvfigyelo.blog.hu/2009/01/09/ket_napig_diszitette_hanyas_es_homok_a_villamost (homok - emiatt van a riadó, és hányás - éljenek a bacik)
bkvfigyelo.blog.hu/2009/01/09/csak_a_vezetofulke_futheto (jó hideg lehet)
bkvfigyelo.blog.hu/2009/01/07/idos_not_utott_a_sofor (vajon mikor kezdik el ütni a gyerekedet is?)
bkvfigyelo.blog.hu/2008/12/29/visszaaramlik_a_kipufogogaz_az_utasterbe (ez már nem csak por, hanem egy csomó egyéb, kifejezetten mérgező szar is)

Kellemes, egészséges utazást a BKV-vel.

efhábé 2009.01.11. 22:21:39

Kedves Nyáry Krisztián, osztán azt tudja-e a magasságos hivatal, hogy vasárnap mi a pöcsnek korlátozni, amikor egyébként is zéró a forgalom? Az ember hallja, hogy nem büntetnek, vasárnap kocsiba ül, látja, hogy nincs több rendőr az utakon, mint máskor és hétfőn-kedden is kocsiba fog ülni, mert vasárnap azt látja, hogy lehet.
Faszság, méghozzá kapitális. Szokásos töketlen, nem tudjuk, mit csinálunk, de csináljunk már valamit hozzáállás.
Tessék büntetni. Hogy furikázhattam fel és alá a városban páros rendszámmal úgy, hogy senki sem szólt rám, nem szabad? Ha a traktorokat ki lehetett tiltani kresz-táblákkal, akkor a páros-páratlan tiltást miért nem lehet?

Azt egyébként tudja-e a magasságos hivatal, hogy a hibrid nem csodafegyver? Egy Lexus RX400h-ban 3300 cm3 motor van. Az átlagfogyasztása 10 liter felett van százon. Kevesebb, mint egy hagyományos 3300 cm3 motoros autónak, de több, mint az átlag autópark 90%-ának. Miért kell engedni közlekedni őket, ha többet szennyeznek, mint az én hagyományos, de csak 1.8-as motorral szerelt katalizátoros autóm?
Hibrid, akkó' környezetbarát.
A P+R parkolókig miért nem lehet bejönni autóval? Akkor lehet, hogy tényleg el lehetne érni a forgalomcsökkenést, de így, hogy a városhatárt sem lehet átlépni, mindenki csak röhögni fog a hivatalon. Meg is érdemlik, töketlen bagázs...

tompysoft 2009.01.11. 22:24:05

lóalkatrészt análisan az összesnek mosmá.

Rompez 2009.01.11. 22:24:09

@heisenberg: Igazad van. Fel kellene világosítani az embereket! BKV helyett autó! Megszűnne az a sok korom meg homok.

-Hoze- · http://www.hoze.blog.hu/ 2009.01.11. 22:25:01

Faszság az egész...

Gondjoljátok minden sarkon áll majd egy zsaru, és távcsővel a rendszámotokat lesi??
Szmogba pláne nem is látja...:D

Öcsém amugy egyszerüen oldotta meg a megoldást.
3-asra végződik a rendszáma, holnap felragaszt szigetelőszalaggal kivágva egy forditott 3-ast, így egy 8-as jön ki belőle :D:D

Amúgy meg telibeszarjuk az egészet.

Szüleim már kevésbé, ők képesek voltak ma bevásárolni holnapra...

KIZS 2009.01.11. 22:25:48

Az érdekes az, hogy az euro5-os dízel kivételt képez, akkor az euro4-es benzines miért nem? Mert a benzines sokkal környezetkímélőbb (legalábbis por tekintetében) a dízelnél.
Oké-oké, sejtem. A menő csávóknak euro5-ös dízel van a hivatali Audiban. Így már érthető a kivétel...

Egyébként meg aki azzal példálózik, hogy ő sem ülhet a kocsimba a BKV bérlettel, annak közlöm, hogy nyugodtan beszállhat az autóm fenntartásába, mint ahogy én is fizetem a BKV a működését.
Ettől függetlenül én holnap BKVznék, ha járna normálisan (de nem jár). És ha lehetne rá jegyet kapni (de nem lehet). Ami jár az normál esetben is annyira dugig van, hogy nem lehet rá felszállni. Nagy kedvem meg nincs fél óra-órákat ácsorogni a -10 fokban reggel. Főleg mivel kocsival 25 perc alatt érek be, BKV-val másfél óra + az ácsorgás a megállókban.

kamasuka 2009.01.11. 22:26:12

Rékuc!

Majd amikor reggel nem férsz fel az össze-vissza járó, bolhás, koszos, mocskos, szemetes, összefirkált, szétbaszott, BKV-csodajáratokra, aztán ha mégis felférsz és lerobban, elkésel és kiqurnak az állásodból akkor is ilyen okosságokat fogsz támogatni?

efhábé 2009.01.11. 22:26:21

@guyko: Van ám gyűjtőjegy, 10-es. A 20-ast megszűntette a BKV, túl jó volt a konstrukció, úgy látszik. Szarjanak sünt.

KIZS 2009.01.11. 22:28:56

-Hoze-: Ha leragasztott rendszámmal kap el a rendőr, akkor teljes joggal fog seggbe***ni a géptetőn. Szerintem okosabb, ha nem csinálsz a rendszámmal semmit.

Szibarita 2009.01.11. 22:32:41

Nekem nem derogal BKV-val jarni, akinek meg igen, annak meg lofasz a seggebe.

Ez az a pont, ahol vegre a varoshazanak azt kene mondania, hogy a behajtasi dij budapesti ugy, amirol a budapestiek szavaznak, ebbe nem ugatnak bele a kulonfele agglomeraciokban elok es kesz.

Ha be akartok jonni a mi varosunkba, akkor fizzesetek ezert a privilegiumert. Abbol meg majd parkositunk.

Scrabantia 2009.01.11. 22:33:31

Itt rí mindenki, hogy ne autózzunk, de igenis autózok, mást a szmog zavar, engem meg a fűtetlen busz, büdös igénytelen emberekkel. Én meg rinyálok azért, mert sok a hajléktalan. És utálom az bicikliseket is, teker a nagykörúton a sáv közepén, még szerencse, hogy egy kisvállalkozónak eldurrant az agya, akkora tockost adott neki, öröm volt nézni... Mégha tankkal lehetne csak közlekedni bp-en akkor se ülnék bkv-ra. Hogy miért? Mert nem!

Magyar Huszár 2009.01.11. 22:33:41

FIGYELEM KEDVES , ÉN NEM KEDVES MAGYAROK!

Látom sokaknak nem megy az olvasás,de hüJJJJJJeségeket tudnak ide irkálni.

Tessék még egyszer nekifutni:

"végrehajtási rendelet nem készült a szabályozás mellé"
és soha nem is fog elkészülni.

zoli_ 2009.01.11. 22:35:24

Az önkormányzati rendelet szerint a várakozási idő leteltével el kell hagynom a parkolási zónát. Viszont nem szabad közlekednem a járművel. Holnap jön a nintendós geci (parkolási ellenőr) és jól megbüntet, jön a közteres geci, és jól megbilincseli az autómat, mert túlléptem a várakozási időt????

efhábé 2009.01.11. 22:35:25

Szibarita, legyen budapesti ügy, de akkor az agglomerációban lakók által Bp.-n megtermelt HIP ne maradjon Bp.-n, hanem arányosan legyen leosztva az agglomerációnak. És akkor majd lehet budapesti ügy a Budapestre való bejutás.

Cradle 2009.01.11. 22:35:55

@KIZS: Euro 5-ös benzines még nincs hivatalosan bevezetve ezért a magyar szabályok sem ismerik. Nincs "környezetvédelmi osztály besorolása" még az Euro 5 benzinesnek. Azért csak a dizelt emlegetik.
De egyetértek, az Euro 4-est is megengedhetnék, kevésbé lenne képmutató a rendelet.

heisenberg 2009.01.11. 22:36:04

@Rompez: A szafariban az oroszlánok óriási pusztítást visznek végbe a zebraállományban, és utóbbiak száma vészesen megcsappant. Ezért a vezetés kitiltotta a szafariból az összes elefántot. Egyébként meg jah, ha ilyen korlátolt vagy, hogy ezt szűrted le a mondókámból, akkor igen, járjon mindenki kocsival bkv helyett. Nem tudok rajtad segíteni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:37:23

totyatotya
'Rékuc az OK hogy van véleményed, kár hogy láthatóan olyasmiről amihez érteni nem értesz.'

miért, te mennyire értesz hozzá? Vicces megjegyzés, főleg a postban olvasott 'csak azokban a kerületkekben legyen szmogriadó, ahol para van', mintha a szmog illedelmesen megállna a kerületi határnál :DDD

'Légyszi annak nézz utána hogy a jelenlegi korlátozásokat kiváltó szennyezettség pontosan miből is keletkezik. segítek: gyakorlatilag semmi közük hozzá az autóknak.'

számok, tények, források?

'másik dolog meg hogy te amúgy is korlátoznád az autóhasználatot a városban - még jó hogy nem teheted meg. sokan korlátoznának sokmindent, pl ismerek olyat aki szerint környezetszennyező túlzás fejenként 3nm-nél nagyobb lakóterület egy embernek, ergó egy lakás méreteit is csak így lehetne kialakítani.
Meg aztán vannak mások is, szerencsére az ilyenek a te ötleteiddel együtt kb a kukáig jutnak el.'

hát hálistennek ez nemegészen igy van :) számolj utána, hány autómentes belváros van Európa-szerte. Lehet, meglepődnél. Vagy vegyük Stockholmot, ahol komoly dijat kell fizetni a belvárosba való behajtásért. Vagy vegyük az amerikai nagyvárosok környékét, ahol külön sáv van a HOV autóknak (High Occipancy Vehicle, tehát ahol minimum hárman ülnek. Ezek a gyorssávok) Szóval ezek a korlátozások hálistennek nem a kukában landolnak, hanem az épeszű városvezetők átveszik és megvalósitják őket, és ez vár Budapestre is, bármennyire hörögnek az önző, csak saját magukra gondoló emberek.

Szibarita 2009.01.11. 22:38:00

Lofaszt. A penz marad, mivel nincs alternativank. Ti szepen be fogtok jarni pestre dolgozni, mert azert laktok pest kornyeken, hogy itt legyetek. Felmondhatsz a munkahelyeden, de mast nem ersz el vele, minthogy az elovarosi idillednek lottek.

Vagy koltozz be a varosba es jarj BKV-val.

Dike 2009.01.11. 22:40:19

B@zmeg ennyi sznob köcsögöt, mindenkit az asztal körül kergettek gyerekként, ha nem volt kocsi a segge alatt? Ha bekrepál az autótok akkor megáll az élet? Senki nem megy sehová? Remélem majd örültök, mikor csak maszkban lehet kimenni az utcára a szmog miatt.

Káposztakukac 2009.01.11. 22:40:22

@Szibarita: aha, csak az a vicc öcsi, hogy itt nem behajtásról van szó, hanem hajtásról. a pestiek ugyanúgy nem vezethetnek pesten belül, mint ahogy az agglomerációban élők nem léphetik át a városhatárt.

efhábé 2009.01.11. 22:40:52

Rékuc, Stockholmban van-e P+R parkoló dögivel? USA-ban van-e P+R parkoló a HOV-lane végén?

Tudod-e, hány P+R parkoló van Bp.-n és mekkora a kapacitásuk? Tudod-e, hogy pl. az M3 végén hány férőhelyes a P+R? Tök jó ötlet a behajtási díj, tök jó ötlet a carpool, de kéne mellé infrastruktúrát tenni, hogy működhessen.

pittiman 2009.01.11. 22:41:12

SZEGÉNY-SZEGÉNY AUTÓSOK!! Ez a cikk annyira magyaros.

"Faszkivan vazze. Ha nem kommunikálja le Demszky, vazze, akkor csak azért is elmegyek a Tescoba vazze, nem BKV-zok. Nem én csinálom a szmogot vazze, meg ha én is csinálom, demszky a hibás, miért nem kommunikál, akkor kapja be mindenki ÉN EGO ME MYSELF and I"

A szmogriadó sajna nem szólt hetekkel ezelőtt hogy jövök, nem tudták neked, KEDVES SZERZŐ levélben közölni, hogy riadó lesz, így sajna felborult a vasárnapi tescózásod. Ez van. Igen, vegyél jegyet, mert az autó már csak ilyen dolog. A te autód szarja tele a várost többek között, úgyhogy nehogy már az legyen, hogy a károkozót kelljen kompenzálni. Te is tipikusan magyar vagy. Ugyan az a mentalitás.
Meg elég csak a belvárosban korlátozni, a szmog úgyis megáll, ha eléri a VII. ker határutcáját. Mint egy ovis kb...
Meg ezért is van más hibás, nem én. A tiszai árvíz is csak úgy jött. Érted, majd azt mondja a szomszéd falu polgármestere, hogy:
"faszkivan, köcsög gyurcsány/orbán akárki nem kommunikált rendesen. Faszom, ha szólt volna időben, hogy jön az ár segítek, de így, hogy nem kommunikáltak...tehetek én az árvízről? aludjanak a kitelepítettek, ahol akarnak..."

Ez egy új dolog, és hibáztak a vezetők, nem hozott a minisztérium egy végrehajtási rendeletet. És a jófej pesti autós, mint te, ilyenkor hirtelen felháborodik, hogy ma amúgy is vasárnap van, úgyse autóznak sokan, meg a metro hideg, a 7-es busz koszos, kapja be mindenki. Meg:
"11-kor szólnak. Nekem idő kell, hogy felkészüljek."
Miért? Kozmetikushoz meg fodrászhoz, vagy pszichiáterhez kell menned előtte? Megviseli a kis lelkivilágod a szmogriadó? Nem az, hogy önként letenné a pesti a kocsiját, és önként betartaná a korlátozást, hogy ne fulladjunk meg. Neem. Én kocsizok. Én én vagyok, én. F Kifizettem a kocsit, gecó. Adózok. Nevetséges. Attól még füstöl az a kurva kocsi, érted, minimum 150g co2-t minden kilométeren. De te ezt is kifizeted. Akkor kérlek gyere fel a kolesszobámba, és fizess nekem majd gázálarcot. Csak azért mert Demszky nem kommunikálta le, meg nem hoztak rendeletet.

Ja meg a BKV. Mert aztán a metro New Yorkban kurvára tiszta. Meg illatos. A bécsi villamoson nem ordibál a török anyuka 12361327 gyermekével. Jó, te ott se ülnél fel az ottani BKV járataira sem. Bocs. Magyarok vagyunk, előbb hozzon áldozatot értünk a BKV, aztán jöhetnek ilyen szarságok, hogy környezetvédelem, élhetőbb város. Majd ha névre szóló ülésem lesz a piros hetesen, és garantálják, hogy nem ül mellém nyáron egy izzadt büdös punk, akkor majd nem autózok. Fontosabb a kényelem, mint az élhetőbb város, igaz. milyen igaz. Remélem kitiltják hamarosan a nagykörútról, és az azon belüli területekről az összes kocsit. Ja...hogy nincs alternatíva. Hát ilyen mentalitással (mind a két oldalon) nem is lesz. Lehet seggfej a magyar politikai elit, de a pesti autóvezetó nem kevésbé az.

ÉLJEN A MAGYAR MENTALITÁS!

Jaguar 2009.01.11. 22:41:12

Kedves Nehogymá én!-ek!

Járjatok csak autóval. A szmogriadót azt direkt arra találták ki, hogy benneteket bosszantsanak. Mert jobb dolguk sincs ezeknek!

Fulladjatok a saját magatok által (is) okozott szmogba a saját autótokban ha ennyi eszetek van.

... és ne gyertek azzal - az egyébként alapos - kifogással, hogy miért nem takarítanak, meg, hogy Demszky egy pöcs, mert per pillanat a kaffogás nem segít.

Helyzet van amit meg kell oldani. A megoldás meg az, hogy kiszállsz a kurva autódból.

Demszky egy pöcs, meg takarítani is kéne, aki nem képes vezetni a várost azt elzavarni, de ettől még csökkenteni kell az ártalmat. Most. Ne hidd, hogy csak kamu az egész meg nem ezen fog múlni, stb. Én a helyedben sem autóval, sem máshogy nem mennék a városba amíg egy jó nagy szél nem jön.

- eniko - 2009.01.11. 22:41:47

1.igen, vegyél jegyet, az kb annyi, sőt kevesebb, mint a benzin ára, amivel odaszállítanád magad az adott helyre.
plusz amortizáció+ adók= tkp spórolni fogsz
2. anyád, hogy faszkivan, azok panaszkodnak a lehányt tömegközlekedésre, akik sosem járnak vele, következésképp fogalmuk nincs róla.
nekem az autód által kibocsátott unorító füsttől van ki a faszom, ha érdekel
3. igenis itt az ideje, hogy felelősséget vállalj a levegőért , amit beszívsz, illetve amit sznnyezel. kerület- és közigazgatási határtól függetlenül, mert gondolod a határán megáll a kosz?

Mics Bjukenen hadnagy 2009.01.11. 22:41:48

Muhaha bazzeg, mar miert kene a kotelezo biztositassal a bkv-n ingyen utaznod? VIcc ez ugye? Mi koze a kettonek egymashoz? Ott a tomegkozlekedes, hasznald, a nagyitol is tuti haza tudsz jonni, foleg ha videken lakik!

Rompez 2009.01.11. 22:41:50

kihanemén@heisenberg: A BKV-t használók nagy rézének van autója. Miért ne ülne bele? Holnap. Én sem azt mondom holnap ne induljanak a mentők.

Scrabantia 2009.01.11. 22:42:28

Rékuc kezdhetsz élni 3nm-en ebből 2nm az ágyad... És a sok ruha meg cipő meg smink? Az hol férne el? Bringások kerékpárt a falra, ruha meg minek... Nevelj 3 nm-en gyereket, ha ezt megteszed, megveszem a jogdíjakat, ez fog menni reality showban...

BTA 2009.01.11. 22:43:09

@nazgul: nem ezért fogok holnap is autóval menni, hanem mert a cégem kocsit ad, bkv-bérletet viszont nem. amit viszont én nem tudok kifizetni, mert egyszerűen nem keresek annyit. mert a tisztelt politikusok a szart is kiadóztatják belőlem, és még csak véletlenül sem arra költik azt a pénzt, amire kellene. pl. használható bkv-ra, amit nagyon szívesen használnék (használtam is jópár évig), ha tiszta, kulturált járművekkel pontosan és az igényeknek megfelelő vonalhálózattal üzemelne. Ja, és reális áron... hadd ne kezdjünk bele a londoni, amszterdami, stb. tömegközlekedés ár-érték-arányainak összehasonlítgatásába.

efhábé 2009.01.11. 22:44:09

@Szibarita: Aha, tehát a pénz marad, mert nincs alternatíva. Hogy a faszba ne lenne? Lehet dolgozni is...

És nem, nem fogok felmondani a munkahelyemen, miért mondanék fel? Majd ha lesz behajtási díj, szépen kiköltözik a munkahely és akkor lehet pislogni.

Scrabantia 2009.01.11. 22:45:12

Jaja, költözzön az agglomeráció budapestre:) lol, akkor meg az lenne a baj, hogy felverjük az ingatlanárakat... a sok köcsög betelepülő...:)

Mayday 2009.01.11. 22:45:31

@a látogató:
1. a jegy nekem speciel pont másfélszer kerül annyiba mint a benzin. és akkor még az elvesztegetett napi másfél órát nem is számoltam

2. mer' patyolat a bkv?

3. ja. a közlekedés még a harmadát sem adja a szennyezésnek, pláne a pornak nem, de azér' szopjanak megint az autósok. hát a f*t

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:45:54

efhábé: a svéd P+R parkolókat nem ismerem, USA-ban van jópofa kiss n ride parkoló minden metró végénél (apuci leteszi anyucit a metrónál és továbbrobog melóba), viszont lehet meglepődsz, de a pesti BKV százszor jobban ki van épitva és megtervezve, mint a stockholmi SL (tömegközlekedés). A pestinél jobb infrastruktúrájú és hatékonyabb tk-st még nem láttam sehol, pedig elég sok helyen megfordultam már. Az egy dolog, hogy büdös meg leharcolt meg stb. De hogy gyorsan eljutsz a-ból b-be az hétszentség.

Scrabantia 2009.01.11. 22:48:14

Rékuc Párizsban szerintem nem jártál, én 2 évet húztam le ott, egyetlenegyszer ragadtam dugóban, itthon meg ha szerencsém van kéthetente... 14 metrovonal, buszok, ne mondd nekem h a Budapesti jobb, mert akkor tényleg kár akár létezned is...

Káposztakukac 2009.01.11. 22:48:16

@Rékuc: ebben igazad van, csak éppen kapacitás nincs arra, hogy még a most autózókat is elvigye. meg talán a 21. században elvárható, hogy ne 70-es években gyártott mocskos buszokban fulladozzak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:49:23

scrabantia én nem beszéltem a 3nm-ről, szóval fejezd abba a baromságaidat :) én a belvárosi autómentesitésről beszéltem. Vagy ahhoz nincs több értelmes hozzáfűznivalód? szegényke :D

amúgy pedig gratulálok a sok idióta pöcsfasznak, aki csakazértisból meg ungarise vircsaftból beül a kocsijába a korlátozás ellenére, merthátnehogymáááán megmongyák hogy micsinaaaajjak... szinte hallom a primitiv bőgést, ahogy okádják ki magukból a felháborodott szólamokat. Ügyesek vagytok, csak igy tovább, remélem hamarosan bele fogtok dögleni a saját koszotokba.

Káposztakukac 2009.01.11. 22:49:37

@Scrabantia: a hálózatot tekintve budapesten világszinvonalú a tömegközlekedés. a szolgáltatás minőségét tekintve viszont a fejlett világ legvégén kullogunk.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.01.11. 22:49:48

járjál gyalog, azt ritkán korlátozzák. nem ártana kicsit nagyobb távlatokban gondolkozni, minthogy én-én-én.

keddves 2009.01.11. 22:50:04

Ejj, nem a szmog miatt van ez.
Azért, hogy a BKV-nak több bevétele legyen.

Mayday 2009.01.11. 22:50:38

@Rékuc:


Pofázol jól bele mindenbe a szokásos IQ szinteddel.

majd ha a P+R parkolókban nem lopnak meg egyáltalán lesz P+R meg ha majd öltönyben is fel lehet szállni a bkv-ra, na majd akkor legyen szmogriadó.

Meg ha már a szennyezés másik kétharmadát adó többi szennyezőt rendbetették.

És pont te akarsz tényeket, aki egy olyan filmről irtál fika blogot, amit nem is láttál és elég hülye voltál hozzá, hogy a postba is beleírd ?

Gratulálok.

Káposztakukac 2009.01.11. 22:51:12

@Rékuc: na igen. ez téged minősít. osztod az észt, közben halvány fingod sincs, hogy miről van szó. menjél vissza naplementét fotózni. vagy szmogfelhőt jyvaskyläban.

Mayday 2009.01.11. 22:52:03

@Rékuc:

saját koszunkba? amiből elmenekültél ? gyere haza és akkor oszd az észt az itthoni életről vagy maradj kint és hallgass.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:52:07

káposztakukac: nem tudom. Pl. amikor a kettes metrót renoválták, akkor volt kapacitás a rengeteg metrópótló buszra. És egyidejűleg zajlott az úszó EB (?) a Margitszigeten és oda is beraktak egy halom Volvo buszt. Szóval tud a BKV, ha akar. No meg a megnövekedett bevételekből talán futná új járműre meg sofőrre is, persze most csak álmodozom naivan hogy nem nyúlják le azt a pénzt :)

Scrabantia 2009.01.11. 22:52:46

Már megbocsáss, akkor minek írod ide, ha nem beszélsz róla? Belvárosi autómentesítés? Máshol bevált? Jó P+R parkolót a népnek, le a csöveseket a bkv-ról, és beléptetőkapukat... Cseréljék ki a kormozó buszokat. Jelenleg a bkv nem alternatíva az autóra... Ha az lesz, akkor lesz értelme annak amiről beszélsz...

- eniko - 2009.01.11. 22:53:03

nem értem mi bajotok van, honnan tudod hogy néz kia hetes busz ha évek óta autóval jársz?
kalandozz. ülj fel a buszra.
persze dumálni könnyebb, de én is rákos leszek a te füstödtől.

müszi 2009.01.11. 22:53:03

ugyanezek a faszok egy időben minden bajt a kétütemüekre fogtak! most már elenyésző a számuk,mégis van szmog.most ugyanugy melléfogtak ,mint akkor!komolytalan banda ez!

Gazsi bácsi lótetű 2009.01.11. 22:53:06

Csak annyi kérésem lenne, hogy holnap reggel álljon már oda egy tvstáb a Főv. Önkormányzat bejárata elé, és rögzítse, hogy malacképű Hagyó és a többi dilettáns mivel érkezik...

Mayday 2009.01.11. 22:53:14

@Rékuc:

Ja. A hozzánk 7 km-re lévő oviba pl 2 átszállás és kb 1 óra az út.

Ez neked gyors?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:53:55

mayday a fikablogot három szerző irja. a folmkritikus nem én voltam, de ha tudnál olvasni akkor kiderült volna számodra :)
pestet pedig nem hagytam ott, szóval szagolom én is a szmogot eleget, köszönöm.

Mayday 2009.01.11. 22:54:21

@Rékuc:

ja. azóta meg 13 buszból 4 nem tud elindulni fékhiba miatt. meg satöbbi. fogalmad sincs miről beszélsz, csak jár a szád, hogy nehogymár ne legyen igazad.

Zsuuli (törölt) 2009.01.11. 22:54:30

Akkor járjatok csak autóval...de akkor szarjatok is oda a nappalitok közepére...

Rompez 2009.01.11. 22:54:38

Kicsit félem de fog jönni. Ez a nem teszek semmit a szmog ellen meg a gázvita összehoz pár kényszer szabadnapot. A költségeket meg úgysem én állom, valaki majd, de ez nem érdekel.

Jaguar 2009.01.11. 22:54:42

BTA! A szmogriadó - remélhetőleg - nem tart hónapokig, egy gyűjtőjegyre azért talán futja nem? Legalábbis tudomásom szerint akinek a cége kocsit ad az nem minimálbéren tengődik.
Azt meg hiába várod, hogy a tömegközlekedési eszköz komfortja olyan legyen, mint egy AUDI 8-as-é.
Megjegyzem - a buszok, villamosok belső tisztaságáért maguk az utazók is tehetnek de sajnos ott is erős a Faszomatbazzegkifizettemajegyeta takarítóbérétisbekalkulálták - hozzáállás, ami rokon a Faszkivanaszmogriadóvalmégabenzinbeisadóvanmegfizettemvazzeg-attitűddel.
Előbb tükörbe nézz, aztán szállj BKV-ra magadért és a többiekért.

Scrabantia 2009.01.11. 22:55:25

Jah világszínvonalú lenne, ha nem föld felett lenne...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:55:39

Scrabantia
'Jó P+R parkolót a népnek, le a csöveseket a bkv-ról, és beléptetőkapukat'
teljesen egyetértek.
De valahol el kell kezdeni.
Ha csak mindig a másikra mutogatunk és arra várunk, hogy a másik lépjen, szar se fog történni.

Mayday 2009.01.11. 22:55:41

@Rékuc:

nemrég irtad hoyg elmégy vmi jó messzi helyre. most akkor hazudtál, vagy már onnan is hazajöttél ?

ja igen, te voltál az, aki szerint a szilikonpánt undorító, meg minden más, ami nem egyezik az izléseddel.

bocs :D

müszi 2009.01.11. 22:56:25

egy időben a trabantokat okolták a szmogért.most már kevés van belőlük,mégis van szmog.mitől? ennyit ér a nagy okoskodás! ennyit erről!

Káposztakukac 2009.01.11. 22:56:27

@a látogató: az én füstömtől? nem hiszem. modern gázkazánom van. autóm meg euro 4. esetleg az olajjal meg fával fűtő szomszédaid füstjétől kapsz rákot.

- eniko - 2009.01.11. 22:56:36

scrabantia te mekkora egy korlátolt, önző köcsög vagy.
az " énenemszállokkiazautómbólnehogymánekemmegmongyák"-ozókkal együtt.
remélem, rákban fogsz meghalni, vagy mondjuk az unkokád már nem lát egy fát sem. simán megérte annyit autózni, hát nem.

Mayday 2009.01.11. 22:56:45

@Rékuc:

mi már léptünk: fizejük a kiba sok adót meg a cseheknél, szlovákoknál stb drágább buszjegyeket széthugyozott buszokért.

mi lenne ha végre a bkv is lépne (le, ha mást nem tud) ????

Zsuuli (törölt) 2009.01.11. 22:57:43

Jaguar! IGEN!
Szállj BKV-ra, (vagy gyalogolj) MAGADÉRT (ha már mindig csak az "énénénén megy), és a többiekért!

- eniko - 2009.01.11. 22:58:05

káposztakukac: lehet, hogy nem PONT A TE füstödtől. hurrá.

Káposztakukac 2009.01.11. 22:58:20

@a látogató: te meg sötét vagy, mint apád segge belülről. nem igaz, hogy nem fogod fel, hogy nem az autózás miatt szar a pesti levegő.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 22:58:28

Mayday megkockáztatom, hogy most is többet BKV-zom, mint te.
És sirok eleget a csövesek meg a büdös miatt, meg rohadjon meg az a civilizáltnak kinéző emberszabású is, aki nem bir reggel fogat mosni meg dezodort kenni magára.
De ettől még tény marad, hogy a köz érdekét jobban szolgálja az, ha többen utaznak BKV-val vagy osztoznának egy kocsin, mint az, hogy egy autóban egy ember mereszti a valagát. Nézz körül a körúton csúcsforgalomban és számolj!

Scrabantia 2009.01.11. 22:59:07

Pont az én autómtól leszel rákos, mégcsak nem is dízellel járok, 209g-ot co2-t termelek kmenként... Mi lesz a drága bkv kormoló buszaival? Zavar, hogy autóval járok, pech engem nem zavar, az zavar, hogy a magyar ember irigy...

Káposztakukac 2009.01.11. 22:59:26

@a látogató: könyörgöm, nincs valami lehetőség arra, hogy az 55-ös iq alattiak, mint ez, ne írhassanak a blogba?

Rompez 2009.01.11. 22:59:32

Remélem a benzin ára elindul felfele.

Mayday 2009.01.11. 23:00:10

@a látogató:
a szennyezés kétharmadát NEM a közlekedés okozza. a maradék egyharmadot felét meg a piacon vett zöldkártyával járó 1x, 2x éves csotrogányok.

mér kell nekem kicsit több mint egy milla befizetése után (áfa, regadó stb), benzinben útpénz, kötelező biztosítás stb mellett még bkv jegyet is vennem ?

majd ha jogsival/kötelezővel/forgalmival ingyen utazhatok, akkor megteszem.

ja és ha nem kerül napi többlet másfél órámba a bkv a kocsihoz képest.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:00:55

'te voltál az, aki szerint a szilikonpánt undorító, meg minden más, ami nem egyezik az izléseddel.'

szerintem mindenki szerint undoritó az, ami nem egyezik az izlésével :o)
és én voltam, igen, örülök, hogy emlékszel rám ilyen régről, ez is bizonyitja, hogy megéri blogolni :)

Scrabantia 2009.01.11. 23:01:21

a látogatónak, rohadt köcsög, ha az unokám nem fog fát látni a tied se fog, amúgy meg hasonló jókat, rákot meg amit még kívántál. Én vagyok az önző? Lehet, hogy az vagyok, de nem kívánom a te halálodat... Ez csak téged minősít...

Mayday 2009.01.11. 23:01:24

@Rékuc:

értelmes módon kéne szervezni a forgalmat és fele ennyi dugó sem lenne.

hadd ne én fizessem már meg (idővel, bkv jeggyel stb) azt, hogy képtelenek két lámpát egymáshoz szinkronizálni és ezért 30 másodperc helyett 5 percig tart 300 méter.

Rompez 2009.01.11. 23:01:39

@Mayday: mér kell nekem kicsit több mint egy milla befizetése után (áfa, regadó stb), benzinben útpénz, kötelező biztosítás stb mellett még bkv jegyet is vennem ?

majd ha jogsival/kötelezővel/forgalmival ingyen utazhatok, akkor megteszem.

Csak.

- eniko - 2009.01.11. 23:01:42

káposztakukac, a sértegetés helyett nézz utána a tényeknek.
vagy ha neked az a levegő is jó, amit az autód kibocsát, miért nem vezetd egyenesen a nappalidba?

dajalap 2009.01.11. 23:01:49

"Légköri aeroszolok (szálló por, PM10): A levegőben, mint közegben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére."

... ha köd van akkor szmogriadó is lesz? és vajon mekkorák a szemcsék? ( amúgy budapesti érték kb 0.352valamennyi )

ez frankón a kocsiktól van? nem lehet hogy ez nem is az?

Zsuuli (törölt) 2009.01.11. 23:02:04

Sok gusztustalan önző szar alak... Így akartok ti Európához tartozni, vagy bármilyen ún. civilizált néphez?...
Járjatok csak autóval folyamatosan...kapjatok tüdőrákot, majd úgyis megjavul magától, mint a budapesti levegő...

Mayday 2009.01.11. 23:02:51

@Rékuc:

nem. ami nem egyezik az izlésemmel az nem undorító, csak nekem nem kellene.

van akinek cindy crawford tetszik, és milla jovoich nem, meg fordítva, mégsem undorító egyik ember sem.

ha nem tetszel nekem, akkor undorító vagy?

nem. csak másképp gondolkodsz mint én.

látom a tolerancia nem ragadt rád ott külföldön.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:02:56

Scrabantia
'Zavar, hogy autóval járok, pech engem nem zavar, az zavar, hogy a magyar ember irigy...'
ennyi erővel te is irigy vagy, mert sajnálod a másiktól a tiszta levegőt és a helyet az utakon, na.
A propos: a dugók csökkenéséről még senki nem beszélt, pedig nem elhanyagolandó pozitiv járulékos hatása lehet a korlátozásnak. Persze, ha betartják...

dajalap 2009.01.11. 23:03:27

Izé, elfelejtettem kitenni a forrást...
www.idokep.hu/?oldal=legszenny

müszi 2009.01.11. 23:03:32

emberek segitsetek!!! melyik az az autó amelyik port pufog ki?olyant nem fogok venni!

misc · http://misc.blog.hu 2009.01.11. 23:03:45

egyébként hol van a szmog? nekem nagyon nem sikerült vele találkoznom Budapesten..

Scrabantia 2009.01.11. 23:04:03

Rékuc tudom, hogy el kell kezdeni, de nem itt... Egy gyógyszert sem egyből rajtad tesztelnek...
Káposztakukac: szerintem is kéne az az 55-ös iq korlátozás...:)

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:04:33

Vidékről ingázom. Vonattal, busszal esélytelen, hogy haza tudjak menni éjszaka. Az utazás napi 4 óra lenne tömegközlekedéssel, kocsival 40! perc háztól házig. Hát most őszintén: a nagy kaliba f.szát fogok vonatozni! Aki ezt nem érti meg, az a sügér. És jól írta ott fent vki, hogy ménkűsok sarcot fizetünk mi, autósok azért a luxusért, hogy a buksinkat hurcolja az a doboz! Tudom, hogy a levegőt nem lehet megvenni, de más megoldás kell, többen írtak is okosabb javaslatot... csak a véresszájú mániákus gyalog-bringás tud bepofázni, aki egy hasonló nagyvárosban egyszerűen ÚTBAN VAN a világ szinte minden táján. Ezt kellene felfogni. Vagy legyenek kerékpárutak és ott lehet bohóckodni, meg okosnak lenni, vagy tudomásul kell venni, hogy ők a zucca négerei. Nem tetszik? Lehet lóról hátrafelé nyilazni, meg hintóval járni, vissza a középkorba, hajrá! :)

Magnat 2009.01.11. 23:04:39

Nekem holnap reggel 5re kell mennem Ferihegyre. Kedves helyeslőkülönítmény, tudnátok ajánlani valamit, hogy tegyem ezt meg?
1. Bkv nincs
2. Marad a taxi, aminek a károsanyag-kibocsátása minimum vetexik az én autóméval.

Fizessek 4k-t (plusz majd vissza ugyanennyit) vagy szarjak a rendeletre? Kérdezném továbbá Demszky Gábort, h pl a diplomata uraknak meg az önkormányzati dolgozóknak miért van több joguk közlekedni, mint a közönséges földi halandóknak?
Jah és még valami: nyáron, amikor a fél város a Balatonon van és véletlen szmogriadó lesz vasárnap, akkor mi lesz? Minden második autós leteszi a kocsit a budaörsi benzinkúton és bejön Bkv-val? Vagy ha jön haza a család a két hetes nyaralásból és pont nem jöhetnek be a városba? Kivesznek egy szobát a város szélén vmi panzióban? Miért nem lehet egy kibaszott napijeggyel megvenni a mentességet, ami vmi környezetvédelmi alapba folyna? Vagy úszhassa meg csak az az egész faszkodást, akinek fussa két otóra? Réti csigák...

heisenberg 2009.01.11. 23:04:57

@Jaguar: tök igazad van, felháborító, hogy azok a hülye BKV-val utazók olyan luxusszolgáltatásokat várnak, mint télen fűtés (anélkül, hogy lerohadjon róluk a meleg ruha), nyáron hűtés (anélkül, hogy tüdőgyulladást kapnának felszálláskor), tiszta ülések (amikre le lehet ülni anélkül, hogy utána tisztítóba kelljen vinni az öltönyüket), pontos utasszállítás (hogy ne kelljen 20 percet várni a 10 percenként járó buszra), stb, stb. Azért fizetnek, hogy elvigyék őket a-ból b-be, és kész. Döbbenet, hogy vacak 290 forintért ennél bármi többet akarnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:05:29

mayday megbocsáss, de az offtopic kötekedést részemről befejezem. Ontopic vitát szivesen folytatom, de ne egy nyári postomon lovagolj, mert nagyon nevetséges vagy :) őszintén sajnálom, hogy ekkora lelki megrázkódtatást okoztam a szilikonpánt (igen, undoritó) elleni kritikámmal, de sajnos egyedül kell feldolgoznod a traumát.
pusz

Scrabantia 2009.01.11. 23:06:27

Jó levegőt sajnálom? Költözzön vidékre, vagy akkor rinyált volna a nép, mikor plázákkal beépítették a főváros termszetes légtisztító útvonalait... Akkor nem rítt senki, hogy miért van aréna pláza... Hát akkor most miattam se rinyáljon senki...

- eniko - 2009.01.11. 23:06:31

nem irigylem az autódat, jó nekem a sajátom. amivel most nem járok.
igaz, az 54-es iq-mal mindegy nekem, elülök bárhol, amíg az zötyög alattam..

Rompez 2009.01.11. 23:07:21

@bloodmn: Ez most hogy jön ide?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:07:44

bloodmn
'csak a véresszájú mániákus gyalog-bringás tud bepofázni, aki egy hasonló nagyvárosban egyszerűen ÚTBAN VAN a világ szinte minden táján'

talán nézz ki Európába egyszer, mielőtt ilyen blődséget leirsz...

- eniko - 2009.01.11. 23:08:52

igazatok van, káposztakukac és scrabantia, szar a politika, vannak csúnya buszok, rengeteg a pláza, időnként hajléktalanokat kell LÁTNI az embernek, fúúúj.... szarjuk le , mindegy, legyen szar a levegő is, legyen minden szar és még szarabb, csak nehogy egy KICSIT is változtatni kelljen a szokásaidon

Mayday 2009.01.11. 23:08:56

@Rékuc:

nem csak azzal, ha kell begyűjtöm a nyilvánvaló hülyeségeidet a netről.

jó lenne ha ebben a világban élnél, nem mindenki 5 percre meg 3 km-re lakik a belvárostól meg a munkahelyétől sem.

de hogy ontopic legyek:

mondd már meg pl, hogy aki oviba viszi a gyerekét, az hogy dolgozza le a napi 8 órát bkv-val ? hogy ér vissza a munkaidő végétől a gyerekig, hogy visz el egy 2-3-4 éves gyereket a mai buszokon oviba/bölcsibe/orvoshoz stb????

Pláne ha a gyereknek van egy testvére is, akit szintén cipelni kell magával ?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:09:43

Scrabantia
hogyhogy akkor rinyált volna a nép?
Egy esetet mondj, amikor a 'nép rinyálása' bármit is megakadályozott, plázaépitést meg főleg. Nem hinném, hogy talász. Az Arena pláza miatt egyébként volt elég rinyálás, de pont leszarták és megépitették azt is.
Sajnos nem olyan egyszerű, hogy aki jó környezetet akar magának, az odaáll és megteremti.

Mayday 2009.01.11. 23:10:04

@Rékuc:

ja. csak nálunk akadályozzák meg a szélerőművet a sötétzöldek.

erre gondoltál ?

Scrabantia 2009.01.11. 23:10:11

Na mondjuk Svédországban megnézném -20 fokban bringán, biztos ez a jellemző...

changebug (törölt) 2009.01.11. 23:10:43

Én örülnék a legjobban, ha Magyarországon is hajtanák végre a dolgokat mint Kínába. Egy jól működő diktatúra. De egy ilyen országba ahol te is a köteleződet akarod mutogatni a villamoson...
Szmogriadót már 25x el lehetett volna rendelni, gondolom inkább megemelték a határértékeket.
Hol akarod egyébként, hogy kihirdessék ezt a helyi hírt (mert hogy ez helyi hír) ? Szerintem interneten megtalálod, ahogy meg is tetted. Az adókat az autód után fizeted, nem az után, hogy használod vagy sem. Autózni nem állampolgári jog. A BKV meg egy szolgáltatás így ha használod fizess.
Ha majd élesben megy az egész tudni, fogod hol tudd meg (valószínű interneten.
Remélem vadul büntetni fognak.
Nem kerületekben kell gondolkodni budapestbe.
BKV-ért fizetni kell.
Juj de csúnya a stílusom tiszta Kína!

BTA 2009.01.11. 23:11:18

@Jaguar: az a baj, hogy feltételezésekre alapozod a véleményedet. Valóban nem minimálbért kapok, de havi 65-70.000 lakbér/lakáshitel elég komoly kiadás. A havi bérlet 9000, amit - ugye - mindig meg kellene venni, ha mindig bkv-znék. Nem csak erre a pár napra kellene gondolkodni, mellesleg nap közben is gyakran kell mozognom, egy gyűjtőjegy nem feltétlenül tartana sokáig. Nem várok olyan komfortot, mint egy A8-as, de a bkv ettől jelenleg igencsak messze van. Megjegyzem, sosem szoktam szemetelni, és azért a jegyárért, amit fizetni kell, igenis elvárom, hogy tiszta legyen a jármű.

nem.mate 2009.01.11. 23:11:22

Ez egyszerűbben felháborító, amit művelnek! Kb. negyed annyi autó van itt az utakon, mint fél hónapja volt, és akkor rákenik az autósokra az egészet, miközben az erőművek meg már kőolajt égetnek. Egy repülő kilök magából annyi szart egy felszálláskor, mint a hungária körút egynapos forgalma összesen...

Nemrégiben volt BKV sztrájk, aztán most meg MÁV, Ferihegy.. már az autónkat is el akarják venni, ami az egyetlen biztos pont ebben a szarrakásban!

Demszky meg, hát már komolyan, eszem faszom megáll, múltkor mentem a megnyitott rakparton, és hát basztak megjavítani, visszaadták, ahogy elvették, fél méter mély kátyúkkal, építettek vmi csatornát, 1 hetes munka, erre kellett több, mint fél év.

Kixx 2009.01.11. 23:11:35

Előrebocsátom, hogy velem iszonatos kib@szás ez az egész páros-páratlan cucc (a három gyerekemet három helyre hordom minden reggel (bölcsi-ovi-isi) és aki szerint menjek BKV-val az 6:00 -kor jelentkezik nálunk és megkapja a három gyereket viheti őket ahogy tudja.)

DE kedves Nyáry úr és a többi nagyon okos:

1. A sok erőművon a porszűrő fönn-e van? (Amiről ugye évtizedek óta beszélnek, hogy kéne.)

2. Az egész országban látható szennyezés biztos, hogy pesti páros rendszámú autók miatt-e van?

3. Zöldkártya rendeletet mikortól tetszenek komolyan venni? (Gyanítom, a szennyezés a felére esne vissza.)

4. Kétütemű autók mi a tökömet keresnek még mindig a városban és az országban? (Frissen meghosszabítva.)

5. Dízeleken miért nem kötelező a porszűrő? (Citroen-en, Peugeot-on alapban van.)

Persze a legegyszerűbb az átlagóógárt megszopatni annak rendje-módja szerint.

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:12:29

És hozzátenném, cserébe a plusz 3 óra útért, kapom a tetves, koszos, büdös, pontatlanul járó járműveket, az ugyanakkora, vagy összességében magasabb útiköltséget. Hát kinek éri ez meg?
Ott van az M0... igen, lehetne kerülni. De mi történik ott is? Na mi? 80... Száraz úton 130 alatt soha nem megyek. Éjjel, vagy esőben már óvatosnak kell lenni, ez igaz. (1 kiegészítő tábla...) De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az okosok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a városba tereljék a forgalmat. Teszik ezt úgy, hogy fix trafikat telepítenek a gyorshajtók ellen. Na most elmondom, hogy mióta ezt belökték, kerülöm a 0-át. Inkább megyek a városhatárig és onnan megyek ahova akarok.
Az első nap statisztikája: 15000 autóból 12000 gyorshajtó. Namost el kéne tán gondolkodni, hogy a sebességhatárokat kellene emberi léptékűre emelni és nem szadomazot játszani izomból. Lehet átlagot számítani a mért sebességekből és annyira korlátozni, előzési tilalmat a teherekre, nem? De ehhez már ész is kell... vagy tényleg ennyire kell a pénz?

Mayday 2009.01.11. 23:12:33

@changebug:

Az adókat az autód után fizeted, nem az után, hogy használod vagy sem.

Tévedés. A kötelezőt nem kell fizetni, csak ha van rendszámod. Ha nem közlekedsz vele, nem kell rendszám.

Sőt rendszám nélkül lóerőadót se fizetsz.

Satöbb.

Nézz utána mit mikor fizetsz, mielőtt hülyeséget irsz.

Scrabantia 2009.01.11. 23:13:00

Jó akkor ha nekik szabad, nekem is! Volt tudod népszavazás... 3 dolgot töröltek el...

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:13:33

@Rékuc: Kinéztem. És így van.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:13:39

Mayday
igaz gyerek nélkül, de Pesttől 30km-re laktam mintegy öt éven keresztül. És megoldottam autó nélkül! Igaz nem értem haza a Mónika show-ra, de azért nem haltam bele.
Az ovis szállitás pedig ott kezdődik, hogy eleve nem kellene 7-8 kilométerekre vinni a gyerekeket, ha volna elég óvoda és elég hely. Ez olyan, mintha Gyömrőről Maglódra vinném a kölköket, ami abszurdum. Azzal kéne kezdeni, hogy helyi megoldás az óvodákra, stb stb... szóval nem csak az autósforgalom korlátozása itt a baj, nem azon kellene csattannia minden ostornak.

marosy 2009.01.11. 23:13:44

Demszky ha olvasod ezt, a qrv anyádat!

Jaguar 2009.01.11. 23:14:07

Jogsid is van? Kocsit is vettél? KGFB-t befizetted? Reg. adó ok? - Akkor barátom NEKED nem is BKV ingyenutazás, hanem egyenesen fanfár, meg névre szóló, külön hűtött-fűtött ülés jár a buszon.

Nem bazmeg, nem PONT a TE autódtól. Igen bazmeg, mindjárt kinyalom a segged, hogy TE mennyi adót fizettél - ez is minősít, hogy ezzel dicsekszel, szánalmas - jó neked mert ez megvéd a bajoktól.

VELED nem történhet semmi rossz. Tegyen MÁS bármit, nehogy ilyen ÓRIÁSI áldozatot kelljen hozni a KÖZ-ért. (aminek TE is tagja vagy)

Na húzok innen, mert átolvasva látom, hogy lementem már én is kutyába, ennek meg semmi értelme.

Jó autózást, jó szennyezést!

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:14:13

@Rompez: Úgy jön ide, hogy jól megindoklom, hogy miért fogok annak ellenére autóval járni, hogy nem szabad.

Jaguar 2009.01.11. 23:15:15

Ez az utolsó általános és nem (csak) neked szól BTA! :)

Scrabantia 2009.01.11. 23:15:32

Kixx! Szívemből szóltál...

warren buffet 2009.01.11. 23:15:35

atomerőművet.5öt.nem most, tegnapra.minden más csak duma.

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:15:53

@Mayday: Tudod, ha farkad van, de nem használhatod, mert herpeszes... nem folytatom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:16:32

@Mayday: ehhez nem tudok hozzászólni, amit a magyar 'zöldek' cisnálnak, az sokkal károsabb a környezetre, mintha csendben maradnának. De máshol is ez folyik, itt pl. sorozatban zárják be az atomerőműveket és importálják a drága (!) dán szén (!!!!) energiát. Mindezt a zöld lobbi hatására.

Holdacska 2009.01.11. 23:16:36

Tanulságos volt végig olvasni minden hozzászólást.
Valójában mindenkinek a maga módján igaza van.
Tök gáz a BKV,szutykos. Megértem,hogy nem akar senki vele utazni... De aki teheti, vagy ne induljon el, vagy BKvzzon.
MIndenki érdeke. Nem az autók hibája ez, de a sok autó csak tetőzi a légszennyezettséget.
Remélem mihamarabb jön egy kiadós eső, jó kis szélvihar és kipucolja, mert itt a város szélén, ahol soha nem volt még csak friss levegő, rettenetes a porszag és semmi nem látszik a távoli városból.
Tegnap lent voltam, és a házak között is porköd volt, mára meg még rosszabb.

Mayday 2009.01.11. 23:16:44

@Rékuc:

ja,de perpill az van, hogy ez az egy ovi van ahove felvették a gyereket. márpedig nem fogom engedni a gyerekemet bkv-ra, büntessenek akármennyire, viszont hosszasan és türelmesen fogok üvöltözni mindenkivel, aki meg akar büntetni a szmogriadó miatt addig, amig az ecserin lehet zöldkártyát venni.

mama ottmarad 2009.01.11. 23:16:59

Na, attól tényleg a f... kivan, hogy mekkora itt a sötétség.
A szmogriadó és betartása nem pártpolitikai kérdés.
Ha la egolvasottab blog szeretnék lenni, én is beválasztanám a témát. De, mint látszik, abszolút fölösleges.

Mayday 2009.01.11. 23:18:25

@Rékuc:

elég idióták.

nem értem az egészet. kiba sok atomerőmű meg fúziós erőmű kéne 300 méterrel a föld alá és mehetne minden árammal.

nulla szennyezés, nulla égéstermék, nulla üvegházgáz és nulla gázbalhé.

de egyszerűbb pofázni meg sirni mint lépni valamit.

Aszi 2009.01.11. 23:18:52

@Mayday: "majd ha a P+R parkolókban nem lopnak meg egyáltalán lesz P+R meg ha majd öltönyben is fel lehet szállni a bkv-ra, na majd akkor legyen szmogriadó."

Hát talán próbáld meg tájékoztatni a tisztelt szmogot, hogy legyen szíves fogja vissza magát, és ne jöjjön addig, amíg a P+R parkolókban lopnak és nem lehet öltönyben felszállni a bkv-ra, stb. stb. Biztosan a szmog majd hallgatni fog rád és távol marad neked a külön kérésedre.

"mér kell nekem kicsit több mint egy milla befizetése után (áfa, regadó stb), benzinben útpénz, kötelező biztosítás stb mellett még bkv jegyet is vennem ?"

Nem is tudom... tényleg, vajon miért? Lehet, hogy talán azért, mert a bkv működtetése pénzbe kerül, és aki használja, annak külön is hozzá kell járulnia ezekhez a költségekhez? Hm?

Rompez 2009.01.11. 23:19:07

@bloodmn: Szabad, ha nem lesz szabad majd nem fogsz.

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:20:02

@Rompez: De, mert muszáj. Nem érdekel a nyüsszögés.

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:21:40

Nem fogok taxiért fizetni, amikor saját autóm is van. :D

Mayday 2009.01.11. 23:21:57

@Aszi:
és aki használja, annak külön is hozzá kell járulnia ezekhez a költségekhez?

úgy hívják a hozzájárulást, hogy jövedelemadó és ebből állami támogatás meg önkormányzati finanszírozás.


"Hát talán próbáld meg tájékoztatni a tisztelt szmogot, hogy legyen szíves fogja vissza magát, és ne jöjjön addig, amíg a P+R parkolókban lopnak és nem lehet öltönyben felszállni a bkv-ra, stb. stb"


Hát talán a szmogot adó szennyezés kétharmadát, ami nem autó és az ecserin vett ződkártyákat kellene megszüntetni, nem megint jelentősen megnehezíteni cirka fél millió ember életét hálából azért, mert középeur egyik legnagyobb adóterhét fizetik be.

pittiman 2009.01.11. 23:24:36

Ja meg azoknak az IQ bajnokoknak, akik szerint nem az ő kocsijuk okozza a szennyezést, hanem a BKV-val járó gyárimunkás esti lebbencslevesfőzésekor felszabaduló káros anyagok egy kis tanulmány:

A Levegő Munkacsoport szakértőinek (Lukács-Beliczay, 2001 :35) számításai szerint Budapesten a
tömegközlekedés 4000 járművet használ, a városi lakók 600 ezer autójából naponta 200 ezer el is indul, és
további 150 ezer lép be a városhatárokon. A BKV, MÁV és Volán 1997-ben 60 Md-ot fordított a budapesti
tömegközlekedésre, a 750 ezer autó tulajdonosa 350 eFt/év alapon számolva 260 md-ot, míg 200 md Ft-ra
tehetők az externális költségei az autóhasználatnak. Míg a tömegközlekedési járművek teljes helyfoglalása
152 e nm (30 nm-jármű, 4 m követési távolság, mindegyik mozog), addig az autókra ugyanez 600 e nm-el
több (8 nm-jármű, 4 m követési távolság, 100e mozog egyszerre). A légszennyező anyagoknak 60 %-át
személyautók, 34 %-át teherautók, 6 %-át autóbuszok bocsátják ki. Budapesten az utazások 60 %-át a
tömegközlekedés bonyolítja le, ez a személyszállítás összköltségeinek16 %-át teszi ki, a légszennyezés. 10
%-át, a balesetek 3 %-át, és a helyfoglalás 2 %-át okozva. A 40 %-nyi személyautó-közl

Rompez 2009.01.11. 23:24:39

Ha rosszabbra fordul a helyzet, és bevezetnek nagyobb fokozatot, megnézném mikor a rendőrnek mondod: -Nekem te nem nyüsszögsz.

Aszi 2009.01.11. 23:26:07

@Mayday: "úgy hívják a hozzájárulást, hogy jövedelemadó és ebből állami támogatás meg önkormányzati finanszírozás."

Tévedsz, úgy hívják, hogy a menetjegy ára. Ezt kell annak fizetnie, aki használja a bkv-t.

Török Szultán 2009.01.11. 23:26:45

azért az elgondolkodtató, hogy néhányan úgy reagálnak az autóstopra mintha a lábukat akarnák levágni. Emlékeztetnék mindenkit, hogy az autók előtt is voltak családok, kellett menni ide-oda, és megoldották. Persze sokszor tényleg muszáj, autózni, de nem mindenkinek.
Igaz az is, hogy nagyjaink ezt az intézkedést is jól elkúrták, de attól még javulna a helyzet, ha betartanák a korlátozást.

Mayday 2009.01.11. 23:27:04

@pittiman:

ja. egy felszállás ferihegyen meg felér 5000 szgk szennyezésével .

és a számitások nem vették figyelembe hogy midnen második teherautó vette a zöldkártyáját, mert már 15 évvel ezelőtt is szennyező volt. és még mindig fut.

és nincs beleszámítva a bkv miatt kieső napi 1 óra /ember költsége.

ez igy semmit nem ér.

Asidotus 2009.01.11. 23:27:12

Kedves Posztoló!
Jelentem Egerből, hogy élni Budapesten kívül is lehet, sőt még busszal is lehet közlekedni. Nem kötelező mindenkinek kocsival furikázni a picsáját, föl lehet néha szállni a tömegközlekedésre. Túl nagy úr már a kényelem, nagyobb úr, mint a saját egészségünk, a saját életünk.
Autósok!
Nekem kurvára nincs kedvem a ti szaros autótok a büdös füstjét szívni, jogom van a normális levegőhöz. És igenis érdemes hozzászokni a tömegközlekedéshez, mert ha egyszer elzárják az olajcsapokat (mert elfogy vagy csak egyszerűen olyan kedvük lesz), akkor természetesen úgyis csak a BKV és a többi tömegközlekedés lesz előnyben.
FASZKIVAN, hogy egyesek azon rinyálnak, hogy nincs joguk engem megfojtani!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:27:41

@Mayday: ezt ne hangoztasd, mert manapság nem polkorrekt dolog az atomerőműveket pártolni.

számomra a lényeget szerzőtársam foglalta össze szokásos brilliáns stilusában:

'a lényeg, hogy már régóta következetesebbnek kellett volna lennie a városvezetésnek a légszennyezés kérdésében. most hirtelen elvonóra küldik a gyereket, akinek eddig ők vették meg a heroint... persze csak addig, amíg nem lesz lóvé újra az anyagra... '

ennyi, itt a pont.

Mayday 2009.01.11. 23:27:49

@Aszi:
az a bevételek elenyésző része. ha csak azt kéne fizetni és nem kapna állami támogatást, akkor egy szót se szólnék.

Jaguar 2009.01.11. 23:28:32

A BKV tényleg szar. A levegő is. Válassz!

Még valami. Szerintem is aki 3 gyerekkel háromfelé + munkába megy, Ferihegyre kell kiérnie, ne adj isten baszott nagy csomagja van, stb... azaz akinek SZÜKSÉGE van rá, az autózzon. Aki meg BKV-val is meg tudja oldani az BKV-n utazzon függetlenül attól milyen rendszámú az autója.

Egy normális társadalomban ehhez nem is kellene tiltás, csak szólni kéne, hogy baj van (pl. Levegő munkacsoport) és mindenki tenné a dolgát. Önkorlátozás. Ennyi.

folyamikomp 2009.01.11. 23:28:53

@Scrabantia:
Neked hosszú idő megadatott Párizsban, nekem kevesebb mint 24 óra. De a párizsi metró gyors és könnyen átlátható, de az egész koromfekete (nem a kocsik), egyszerűen borzalmas. Viszont teljes pozitívum volt, hogy a belvárosban nem láttam egymás hegyén-hátán autót. De még éjfélkor is tele volt autókkal a központ.

Scrabantia 2009.01.11. 23:29:04

Most tegye fel a kezét aki szénsavas ásványvizet iszik. Na megiszik napi 3 litert 10 g co2vel szennyezi a környezetét...

(: sokhülye :) 2009.01.11. 23:29:19

Ta majom, nekem van ki tőled a faszom...

a hozzád hasonlók miatt van szmogriadó, nemcsak a gázhiány helyetti olajfűtés miatt...

azért mert autózol, és bazd meg ez nem mentesít az alól, hogy hülye légy...

általános iskola -> mozog a föld -> szél stb. rémlik? egész pest megyében szmogriadó kéne, ha őszínték akarunk lenni, nemcsak pesten... erre jössz a hülyeségeiddel, hogy csak egyes részeken legyen szmogriadó... majom...

az meg, hogy nem hallottál még róla, csak a kínai olimpia kapcsán, szintén téged jellemez. az elmúlt 5 évben -bár a járműkorlátozád új jogszabály- 22 alkalommal volt ilyen pesten...

a 3.-as pontban igazad lenne, ha nem mondták volna be a tv-be rádióba óránként... a negyedik pontban meg megint te vagy a hülye: ez nem átgondolás kérdése, ez biológia: ha nem riadóztatunk azonnal, megdöglesz. elsőként pont a nagyanyád tüdeje adja meg magát, akihez leutaztál... barom...


undorító, szar a bkv, sőt, a máv is, de inkább azzal utaznál, és ne kocsival... ha meg már autózol, akkor pofa be paraszt!

Mayday 2009.01.11. 23:30:03

@Rékuc:

kvára lekakkantom, mennyire korrekt.

az igazi megoldás a fúziós erőmű, addig minden más (a bioüzemanyag is) ócska semmittevés és szarrágás.

Yo! Maaan! 2009.01.11. 23:30:55

Azért kérném én, hogy aki nagyon odavan a korlátozás mellett, utazzon már évekig minden nap tömeggel "Hárosról" Bicskére! Kösszépe'!

- eniko - 2009.01.11. 23:31:12

@Mayday:
az , hogy vki nem az ecserin vette a zöldkártyáját, nem jelenti azt, hogy attól az ő autója nem szennyez
és az, hogy a repülő még környezetszennyezőbb, nem jelenti azt, hogy az autó nem az

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:31:41

@Mayday:
'mert középeur egyik legnagyobb adóterhét fizetik be.'
ha! és mégis veszel kocsit!
jó, tudom, ovis meg iskolás gyerekek, szóval te vagy kb a legelső csoport, akinek tényleg kell az autó. De százezrek vannak, akik nem volnának rászorulva és el sem tudják képzelni az életet autó nélkül.
Pedig ez a korlátozás semmi ahhoz képest, ha tényleg beütne egy globális olajválság. Ez csak egy lájtos kis előpróba.

Mayday 2009.01.11. 23:33:19

@a látogató:

ja. deazé megint tilcsukbe az autókat, mert azt a legegyszerűbb, a szerencsétlen adótermelő pógár meg szopjon megint, mint a torkos borz. közben demszki meg röhög a szógálati ányócban.

hát nem. a legnagyobb szennyezőket kell először leállítani és nem kivételt tenni senkivel, akinek nincs köze az élet/vagyonvédelemhez/tömegközlekedéshez.

Lasombra 2009.01.11. 23:33:39

hmm... sok az indulat. ez várható volt.
az autósok közül az indulatos, aki vagy tényleg nem tudja megoldani az életét autó nélkül (lássuk be ilyen is van), vagy simán meg tudná oldani, csak olyan hülye, mint egy zacskó földimogyoró.
a másik oldalon az is indulatos, aki kerékpározik, sétál, tömegközlekedik, de vagy letolja az útról az autós, vagy elüti zebrán, járdán, parkban, stb. vagy egyszerűen csak képtelen otthon szellőztetni, annyi autó jár az ablaka alatt.

én bátorításként csak annyit mondanék, hogy immár 6 éve BKV-zom (ami nem is olyan sok), de a büdöséletben nem volt semmilyen bőrbetegségem, TBC-m, bubópestisem, semmim. pedig még kesztyűt sem használok, és még le is szoktam ülni. ha le tudok. nem kell pipiskedni. az autósok többsége gondolom nem a versailles-i kastélyokban nőtt fel. még azon sem lepődnék meg, ha soknak otthon a saját lakásában nagyon dzsuva lenne, mint a bkv-n.
igen vannak homelessek, de vannak az utcán is, az aluljáróban is, meg a kocsidhoz is odamennek. a közhiedelemmel ellentétben a bkv nem halálos. tényleg.

nincs elég infom, h kinek van igaza, de sajnos, amíg mindenki zsigerből felbassza magát, anélkül, h pro és kontra végiggondolná, mi mivel jár, mi az igazán drága, mit jelent a rövidtáv és a hosszútáv, amíg a legkisebb áldozatra v. kompromisszumra sem képesek, amíg mindig a másikban keresik a hibát, amíg juszt is a köz ellen tesznek, mondván, hogy "mert megtehetem", addig sajnos csak egy megoldás van: erőszakra erőszak.
a hatóság erre való. még nincs meg a törvényi háttér, de ha meglesz, akkor a legközelebb az ilyen autósnak a helyszínen a rendőr lekapja a rendszámát a gecibe, és megmondja, hogy a melyik őrsön mennyiért veheti át a T. Kihaénnem autós. csak mert ők meg ezt tehetik meg. aztán lehet pöszén nézni, meg hőbörögni.
sajnos vannak, akik csak a pofonból értenek. (t. a kivételeknek)

igen, kicsit én is felhúztam magam, pedig nem kellene meglepődnöm.

- eniko - 2009.01.11. 23:33:51

pittmann, kösz az adatokat

(: sokhülye :) 2009.01.11. 23:34:10

@Káposztakukac:

iratkozz be az ELTE TTK Környezettudományi szakra, és ha elvégzed -el sem tiudom rólad képzelni, eleve nagy a szórás, de te mlg buta is vagy- rájössz, hogy

A SZMOG 75%-ÁT AZ AUTÓK ADJÁK!!!!!!!

Scrabantia 2009.01.11. 23:34:18

folyamikomp : Miért budapesten az alagút színe fehér?
Nűnű: Ok neked jogod van a normális levegőhöz, nekem meg jogom van dolgozni, és használni az autóm, ha már többet kifizettem rá csak adót, mint amennyibe egy alsóközepes autó kerül...

Lasombra 2009.01.11. 23:34:54

ja, még valami: volt már anyukát, apukát is láttam a bkv-n - most kapaszkodjatok! - KISGYEREKKEL!!! beszarás mi, ehhez képest az Ultimate Survival a Discovery-n picsafüst.

folyamikomp 2009.01.11. 23:35:47

@SCUMM: Menj fel a Gellért-hegyre és nézz körül!!!

Mayday 2009.01.11. 23:36:04

@Rékuc:

"ha! és mégis veszel kocsit!"

veszek, mert napi 1-2 órát nyerek vele, és igy mondjuk a pesti átlagórabérrel számolva nekem meg asszonynak együtt már csak emiatt is megéri tartani, az alatt az 5-6-7 év alatt amig tutira megtartom, megjön az ára.

plusz ha azt számolom hogy a kocsi miatt lehet pluszmunkám (haza tudok jönni éjfélkor is), akkor pláne megéri.

- eniko - 2009.01.11. 23:36:44

@Mayday:
tökmindegy, hogy egyébként mi a véleményem demszkyről, aki egyébként milyen autóval megy be holnap.
az, hogy az emberek jelentős része három lépést gyaloglás miatt is kiakad, ettől tök független

Mayday 2009.01.11. 23:36:56

@(: sokhülye :):

mi az a szmog??
konkrétan a pornak egyharmadát sem adják az autók.

max az NOx-nek és talán a CO-nak, bár a gázkonvektorok igen jó versenytársak...

Mayday 2009.01.11. 23:38:03

@Lasombra:

ja. a feleségem 3 jeggyel tudná elvinni a gyereket az oviba, oda és másik hárommal tudna hazajönni. ez napi 12 jegy. hát kösz nem. ja és napi 3 óra legalább.

Mayday 2009.01.11. 23:39:23

@a látogató:

én pl simán gyalogoltam a munkahelyemre 20-30 percet is ha épp olyan helyen dolgoztam.

de akkor se fogok bkvra felszállni pl egy céges laptoppal, megjelenős ruhában.

- eniko - 2009.01.11. 23:39:49

@Scrabantia: álljál már le azal, hogy milyen drága autód van.
tök jó vagy, de bizonyára nagy agyaddal, amivel megkerested a rávalót, fel tudod fogni, hogy nem ez e szempont.

Scrabantia 2009.01.11. 23:40:17

@(: sokhülye :): Most én is teregessem ki a diplomáim? szánalmas...

Scrabantia 2009.01.11. 23:41:30

@a látogató: a nagy agyammal nem találom a tárgyat amire a szempont vonatkozik...

Rompez 2009.01.11. 23:41:37

@Mayday: De csak két nap lenne. Míg tisztul a levegő.

- eniko - 2009.01.11. 23:42:00

@Mayday:
ugyan miért?
kaland az élet, öltönyben a hetes buszon.

- eniko - 2009.01.11. 23:42:58

@Scrabantia:
agyad helyett ha az orroddal keresnéd?

Mayday 2009.01.11. 23:43:41

@Rompez:

nem két nap lenne. átlag 30-50 nap van telente bp-en, amikor el kellene rendelni a riadót. most sem biztos hogy felszakad a hidegpárna meg a szmog szerdán, bizonytalanok az előrejelzések. akár 5-10 napig is maradhat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:43:46

@Mayday: a fúziós rekatorokat vagy 30 éve fejlesztik. A fissziós reakciót rövidebb idő alatt hozták létre az atommag felfedezésétől számolva... csak akkor még nem létezett kőolajlobbi.

A szabályozást pedig nem fogják megoldani. Magyarországon mindenki kaphat kivételt és kedvezményt bármire. Kedvenc példám a vonatjegy. Hány ember fizet teljes árat a jegyért? A diák nem. A nyugdijas sem. A rászoruló sem, meg a kisebbségi, meg a rendőr meg a katona meg a tűzoltó és a vadakat terelő juhász, sőt ha jobban megnézem a szabályzatot, a páratlan szerdákon piros zoknit hordók számára is biztosan van valami kedvezmény. Ugyanez lesz a korlátozással is. Amit pedig nem lehet igényelni, azt majd megoldják okosba' egy kis mutyival.
És megint az lesz, hogy csak a becsületes elenyésző kisebbség (na nem az a kisebbség) fog szivni. Szó szerint és átvitt értelemben is.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.01.11. 23:43:48

Kis magyar kórtortenet ez a bejegyzes meg a hozzaszolasok. A megfazostol a cegautosig, aki nem tudja 2-3 napig fizetni a tomegkozelkedest.

Na meg aztan van az okostojas, aki szerint a porszennyezest nem az o autoja okozza (ezert aztan a tobbieke sem), hanem pl. a BKV. Na az pl. leesett, hogy nem porszennyezesrol, hanem legszennyezesrol van szo? Vagyis ha _barmelyik_ mert ertek alapjan ez indokolt, akkor jon(ne) a korlatozas. Vagy legyen kulon intezkedes pm10 esetere, meg kulon n20-ra, co-ra, stb?

Aztan termeszetesen nem csak az autosokat korlatozzak, hanem az ipart is, a problema jelenleg epp abbol van, hogy akiket a gazhiany miatt allitottak at olajra, azokat - az indexes kommentarok szerint, de egyebkent valamennyire ertheto modon - nem lehet.

Na mindegy, tanulsagos ez az egesz. Ilyenkor lehet latni, hogy miert tartunk ott, ahol. Hogy miert olyanok a politikusaink, vezetoink amilyenek.

(: sokhülye :) 2009.01.11. 23:44:08

@Scrabantia:

Szén-monoxid (CO): Színtelen, szagtalan gáz, amely szén és szénhidrogén tüzelőanyagok tökéletlen égése során keletkezik szén-dioxid helyett (CO2). Nagyvárosi területeken a levegő CO tartalmának 80%-a belsőégésű motoroktól származik, a tökéletlen égés eredményeként. Százszor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így kiszorítja az oxigént a vérünkből. Azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatása: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, elősegíti a koszorúér-elmeszesedést, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát. Akadályozza a vér oxigénszállító képességét.


NO (nitrogén-monoxid): Színtelen gáz, amely erős oxidálószer és reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Levegővel érintkezve nitrogén-dioxid szabadul fel belőle. A nitrogén-monoxid izgatja a szemet és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat methaemoglobin képződést. Magas expozíció halált okozhat. A tünetek késleltetve jelentkezhetnek. Szaga nem figyelmeztető, ha toxikus koncentrációban van jelen. Nitrogén-monoxid keletkezhet magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből, illetve nitrogén tartalmú vegyületek elégetésekor. Ezek a folyamatok leggyakrabban belső égésű motorokban játszódnak le, de jelentős NO-forrás az ipar és a biomassza égetés is. Városi környezetben elsősorban a gépjárműmotorok felelősek a NO és a NO2 szennyezésért.


idokep.hu -> ezt nem buzik csinálják, mint te, hanem értelmes, tanult emberek...

Lasombra 2009.01.11. 23:44:33

@Mayday: hidd el, ha tudnám a megoldást, leírnám. annyit írtam, hogy van, akinek tényleg kell az autó. hidd el, az én utópiámba, simán belefér az anyuka/apuka a hátsóülésen a lurkókkal.
de azt gondolom, te is el tudod képzelni, - itt is elhangzott ilyesmi - hogy sokan egyedül használják a kocsit, terhet sem visznek, nagyon messzire sem mennek, csak megszokták, kényelmesek, derogál nekik a tömegközl stb.

már ha ezeket sikerülne kivenni a forgalomból. nem örökre, csak a húzós napokon, már az is haladás lenne.
semmi jogom baszogatni az autósokat, nyilván semmi súlya nincs a szavamnak, ez csak egy vélemény a sok közül, de valahol meg kell húzni a vonalat, mert így nem lesz megállás a lejtőn.

szerintem.

Scrabantia 2009.01.11. 23:44:48

@a látogató: Ne inkább a tiedet verjem bele?

- eniko - 2009.01.11. 23:45:34

@Mayday: mayday, te eddig álcáztad magad. most kiderült, h tökletesen tisztában vagy vele, milyen gáz a helyzet.

Scrabantia 2009.01.11. 23:47:29

@(: sokhülye :): buzi vagy ám te... wikipédián szerezted a diplomád?

Mayday 2009.01.11. 23:47:38

@(: sokhülye :):

ja, csak a leírás sántít. a gázkazánból is jön CO, viszont a katalizátoros autókból kb. nem. nézzél meg egy akármilyen zöldkártyát. ezek a megfogalmazások legalább 15 évesek.

(: sokhülye :) 2009.01.11. 23:47:39

@Mayday:

és?

Nem az a baj, ha azért jársz autóval, mert másképp nem tudsz / drága / irreálisan sok, hanem hogy utána még jár is a pofád a hülyeségeiddel, ahelyett, hogy azt mondanád:

igen, ez főleg az autósok miatt van, ma páros, me páratlan, lenyelem...

hátha rájöttök, hogy van szomszéd, akivel lehet közösen is utazni, ha van hely stb. stb.

Adamek 2009.01.11. 23:48:25

No para.
Ha tényleg baj lesz a bolygónkkal, simán eljő Brúszvilisz és megmenti az egész szart.
Amúgy ha valaki behintőporozott seggel kipuffog akkor is van egy csomó szállópor.

- eniko - 2009.01.11. 23:49:20

@Scrabantia:
de igen, verd bele az orrom, büntess, aztán hajts át rajtam a felsőközépkategóriás autóddal. majd elhomályosuló szemmel utánad nézek, és beszívom a TE autód által kibocsátott organaillatú , oxigéndús benzintgőzt.

Mayday 2009.01.11. 23:49:29

@Rékuc:

naja. akkor kellett volna agyoncsapni a lobbit, amikor az első kisérletet tették.

más kérdés, hogy ha igazán akarnánk védeni a környezetet, akkor mondjuk 1200 köbcentiben maximálnák az autók lökettérfogatát (ez is 150 LE kb) és kész.

Mayday 2009.01.11. 23:50:59

@Lasombra:


a vonalat értelmes helyen kellene meghúzni, nem ott ahol a legjobban fáj. egyébként igazad van.

Scrabantia 2009.01.11. 23:50:59

@a látogató: A benzin stimmel, csak nem értünk egyet, ezért még nem ütnélek el, mégha tudnám kivagy akkor sem...

Szibarita 2009.01.11. 23:51:16

Lattam en mar olyat, hogy a munkahely megprobalt kikoltozni, erre a szelrozsa minden iranyaba lako fellazadt, hogy nem errol volt szo es nem fognak kikoltozni torokbalintra.

Megnezem, nalatok ez hogy menne. Szerintem elobb ulnel at megalazodva a BKV-ra, minthogy ravedd a munkahelyed a koltozesre.

Ez pedig igy van jol.

A megoldas tenyleg nagyon egyszeru, behajtasi dij, meghozza jo magas.

luluxx 2009.01.11. 23:51:32

forgalmival lehessen ingyen utazni a bkv-n! ezt nem csak szmogriadó esetére ajánlom. intézzétek el

Mayday 2009.01.11. 23:52:28

@(: sokhülye :):
DE NEM AZ AUTÓSOK ADJÁK A PORSZENNYEZÉS KÉTHARMADÁT!!!!!!!!!! ÉRTSD MÁR MEG !!!!!!

akkor miért is én szívjak ?

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.01.11. 23:52:54

Ja, es vegrehajtas ugyben megvalami: az egy dolog, hogy termeszetesen szankcionalhatonak kell lennie a szabalysertesnek, hogy fel kell sorolni az ertelmes kiveteleket (az is jo kis vita lesz kivetelorszagban), de azert attol meg hogy ma nincs ez mind torvenybe iktatva, meg csak mukodnie kene a dolognak. Mert mirol van szo? Arrol, hogy szar a levego (mindenkie, a megrogzott, megfazos autosoke is), ami egy problema, amit valahogy kozosen es minel jobban kene tudni kezelni. Mindenkinek az erdeke. Ertelmes helyen ilyenkor nem az ugatas megy, hanem egyuttmukodes. Es ha nem muszaj akkor se ulj autoba, ha (today mod 2) == (rendszam mod 2).

Rompez 2009.01.11. 23:53:46

@luluxx:
A biztosításod jó lesz az összes MALÉV járatra. A lakáskulcsod meg az MNB-be.
Már holnap.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.11. 23:53:56

@Mayday: szerintem az is csak felületi kezelés lenne. Mint minden, ami nem a probléma gyökerét célozza meg: annak a nagyon sok embernek a felfogását, hogy neki joga és lehetősége van egyedül utazni hosszú kilométereket naponta, és ettől ne merészelje őket megfosztani senki. Sajnos az az idő már elmúlt.
Már több kisérlet is volt a tüneti kezelésre, pl. ott volt az etanolos autó, mekkora hatalmas hype volt körülötte, az volt a legnagyobb menő, merthogy környezetbarát. Aztán kiderült, hogy az üzemanyagot a harmadik világ szájától megvont kukoricából és egyéb gabonából készitik, és milyen csend lett hirtelen...
szóval nem azt kéne nézni, hogy mit és mennyit és hogy fogyasszanak az autók, hanem azt, hogy hogyan lehetne belőlük kevesebb.

Scrabantia 2009.01.11. 23:54:18

Jó intézzétek el a behajtási díjat a belvárosra! Csak rendőr, mentő, tűzoltó. Semmi más. Se áruszállítás, se kaja, se autóval posta semmi. Ezt én is támogatom!

(: sokhülye :) 2009.01.11. 23:54:47

@Scrabantia:

nem, egy ELTE egy Corvinus, és tán nemsoká lesz egy angol is, de nemhiszem, hogy ettől látnám tisztán, hogy hülye vagy...

a gázkazánokról senki nem beszél, mert ha nem tűnne fel: épp nincs gázunk:D

olajfűtés van, igen ezért lépte túl a szennyezési határt és ezért van baj...

DE

az egyszerűség kedvéért, hogy felfogd, 100-as rendszerben írom:

100 a max., amit eltűrünk... az autók miatt -és csak az autók miatt!- ez az érték 75-80... most rákapcsolunk az olaj égetésére gáz helyett, lesz 115, hoppá, riadó...

DE

vedd már észre, hogy a 100-ból 75-80 TI autósok vagytok!

- eniko - 2009.01.11. 23:57:01

nem mayday. te ne hozz kicsi áldozatot se, igazad van, mivel annyiszor leírtad , elhiszem, hogy az autó mint olyan valójában nem is környezetszennyező.

ti kis buta többiek, mind hülyék vagytok, ha azt hiszitek, igen.

úgy látom, a fórumozással kételenség egy kicsit is meggyőzni bárkit is.
megyek aludni- scrabantia, neked is ezt tanácsolom, drága autód van, bizonyára fontos döntéseket kell hoznod holnap is, még kialvatlan leszel.

Mayday 2009.01.11. 23:57:32

@Rékuc:
sztem az emberek nagy része nem passzióból tölti az autójában egyedül az ébren töltött élete harmadát, hanem mert ott van munkahelye, dolga, ahol. és nem tud még két órával kevesebbet aludni annak érdekében, hogy a napi két óra autózás helyett napi 4 órát buszozzon.

van egy réteg aki azt csinálja, amit irsz, de sztem az a kisebbik rész.

ha meg ennyire tenni kell valamit, akkor forgalmival lehessen ingyen utazni legalább...

kevesebb autó sosem lesz.

(: sokhülye :) 2009.01.11. 23:57:33

@Mayday:

nem értem meg, mert igen is, ők adják... ha nem hiszed, bizonyítsd be!

én betudom. az egyetemem betudja. a laborban szívesen látlak... ellenben te mit tudsz a szád jártatásán és a bebeszélt városi 'nemazautósoktehetnekróla' legendán kívűl?

(zárójel: a porszennyezésben benne van azon koncentrációk összesége is, amit légszennyezésnek hívunk, és amit SZINTE CSAK az autósok csinálnak ma pesten)

Scrabantia 2009.01.11. 23:57:40

Jó, nem értem meg hülye vagyok, Bme, Corvinus, Esec...

Rompez 2009.01.11. 23:57:41

@(: sokhülye :):
Le kellene állni a fűtéssel, mégiscsak autóval járni jobb.

Mayday 2009.01.11. 23:58:23

@Rompez:

ne. de nehogymár a kisebb szennyező szopjon be mindent, a nagy szennyezők meg semmit.

- eniko - 2009.01.11. 23:58:36

ja a szmog egyébként nem port jelent, minden más szart is , ami kijön a kipufogódból, ha nem tűnt volna fel

Lasombra 2009.01.11. 23:58:48

@Mayday: nyilván. csak az a baj, hogy ez a "legjobban fáj" kritérium erősen szubjektív. az nyilván evidens, hogy adott halmazon végrehajtott tetszőleges korlátozás valakinek jobban fog fájni, másnak kevésbé, amennyiben a szabályozás nem általános érvényű és/vagy a tagok nem homogének.
ööö... vagy ilyesmi. :)

félek már most sincs jó megoldás, és minél jobban húzzuk-halasztjuk, annál jobban fog fájni.
de ne legyen igazam.

ladislaus 2009.01.11. 23:59:26

összekaptok egy élhetetlen városon és a fasz polgármesterén.
inkább tüntessetek a városháza előtt. talán ott kiadhatnátok dühötöket. akár el is foglalhatjátok...

Mayday 2009.01.11. 23:59:28

@(: sokhülye :):

és honnan jön a por ?? nem a katalizátorból!!! hanem a takarítatlan utakról, az üzemekből meg a többi helyről. akkor miért is a katalizátoros kocsikat kell leállítani ?

Rompez 2009.01.11. 23:59:43

@Mayday:

Mondom én. Le kell állni a lakások fűtésével.

Scrabantia 2009.01.11. 23:59:56

@a látogató: :) nem leszek kialvatlan:) de köszönöm tanácst, egyébként meg nem akarom h rajtam maradjon a drága autó... akkor mercedes-t kellett volna vennem...

- eniko - 2009.01.12. 00:00:24

scrtabantia, te már annyit dicsekdtél az iskoláiddal, az agyaddal és az autóddal, hogy mindjárt elkérem a telefonszámod, esküszöm.

Mayday 2009.01.12. 00:01:03

@a látogató:

hozok áldozatot, ha majd az igazi szennyezők is hoznak.

és az adómmal asszem eddig is elég áldozatot hoztam.

Rompez 2009.01.12. 00:01:06

Scrabantia for president!

- eniko - 2009.01.12. 00:02:09

ja, buziztál is, ez extrán vonzó.

Mayday 2009.01.12. 00:02:11

@a látogató:

ja. mert a sok gyár meg pláza meg ilyesmi semmit nem szennyez. csak az autók ,mi ?

Scrabantia 2009.01.12. 00:02:24

@a látogató: Ezt nem kommentálnám... Jobb nekünk külön...

Scrabantia 2009.01.12. 00:03:16

President az tenne be, akkor csak hülyékkel kéne foglalkozni egész nap...

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:03:26

@Mayday:

értsd ár meg végre, a katalizátoros kocsi is szennyez, csak enm annyira... anmármost a légszennyezést a porszennyezés mgában foglalja...


tudod mit? matekozunk, hátha leesik neked:

katalizátoros autó: legyen 10 fekete pont,amit kibocsát (a nem katalizátoros 20)... na ehhez jön a mostani gáz helyett olajfűtés: 5 feketepont... az 15 fekete pont... DE EBBŐL '§ MIATTAD VAN!!!!!!!!!!!

annyira meg ne legyél hülye, hogy a por alatt szó szerint a közönséges port érted... röhej... igen, az is beletartozik, de nem a piszkos utak miatt van ez, könyörgöm, ne legyél debil!

Rompez 2009.01.12. 00:03:57

@Scrabantia:
Ne mindig magadra gondoj

Mayday 2009.01.12. 00:04:49

@(: sokhülye :):

akkor mutass már egy pdf-et, amiben le van irva hogy a légköri szennyezés melyik komponense honnan származik, milyen arányban.

Lasombra 2009.01.12. 00:05:33

nagy tisztelettel felhívnám a figyelmet a "mert más is csainálja, sőt jobban mint én, akkor én már nem is" érvelés logikai helytelenségére.

ha odaxarok a Váci utca közepére, de utánam a lovaskocsi paripája kétszer akkorát odapakol, akkor nekem már minek szólni, nem?

Scrabantia 2009.01.12. 00:05:48

@Rompez: Én mindig rád gondolok...

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:06:02

Különben is, mielőtt valaki leáll okoskodni, hogy nem az autók meg nem is miatta van ez az egész, javaslom:

KÖTELEZŐ OLVASMÁNY (akinek még nem volt meg):
Daniel Quinn: Izmael (regény)
munkacsy.web.elte.hu/izmael.doc

Mondjuk nem 10 perces olvasmány, de megéri...

totyatotya 2009.01.12. 00:06:17

Lasombra, pedig nem olyan nehéz. 3 része van.

1. NE LEGYEN KIVÉTEL.
2. tiltsák meg városokban a napközbeni áruszállítást. mindenfajta ilyen tevékenység csak este 10 és reggel 6 között legyen végezhető szmogriadókor. egyidejűleg nappali kamionstop az egész országban. Ezzel azonnal szignifikánsan redukálódik a zsúfoltság.
3. távfűtés erejét csökkentsék kötelezően 15%-kal.

végül, mondjuk ne büntessenek parkolásért ha szmogriadó van. ugye most ettől határozottan elzárkózik a főváros. hát menjenek a picsába. ahol ma otthagyom a holnap reggel nem mozditható autómat, ott holnap reggel kapok büntetést. gyönyörű.

Rompez 2009.01.12. 00:06:19

@Mayday: És ha kiderül a lakásfűtés, elzárom a gázcsapokat oroszba.

hogyismondjam 2009.01.12. 00:06:40

A különbség csak annyi, hogy NY-on vannak a városok szélén frankó nagy kocsitárolók, és van rendes elővárosi közlekedés, gyorsítot járatok a parkolóházakban kiszálló autósoknak, amik nem olyan tetű lassúak, mint a HÉV, MÁV, ami megáll minden állomáson... Ezen kívül vannak rendes bicikliutak, és biciklitárolók is, a természetbarát közlekedés kedvelőinek. (mivel a tömegközlekedés is szennyez!) Szintén Budapesten nincsen minden autónak garázs, kint állnak az utcán az autók. Namármost egyik nap lehet használni a kocsit, másik nap nem, akkor a másik nap végig kint áll az utcán a kocsi a parkolóban, és lehet perkálni a parkolódíjat óránként (a párttok, és képviselők által működtetett parkolótársaságoknak), mert nem közlekedhet az adott illető azzal az autóval. Ebben az esetben mit csináljon az adott illető? Vegyen egy páros, és egy páratlan rendszámot is??? Amelyik nap közlekedhet a kocsival, aznap hajnalba menjen ki a városhatáron kívül, egy nem létező, esetleg még netán őrzött parkolóházba a kocsiáért, és éjszakára meg vigye ki vissza használat után, mert következő nap úgy sem használhatja?

Jó lenne 1-2 esettenulmány, hogy ugyanmá, hogyan képzeli el ezt a dolgot Demszky! Sokkal egyszerűbb lett volna, ha Magyarországon nem CSAK Budapest lenne, hanem lenne több olyan város, ahol meg lehetne élni, és akkor nem lennének dugók, szmog, de a politikusok szerint Magyarországon Budapesten legyen minden, ide kell hozni az összes céget, egyetemet, stb! Miért nem lehetne Dunaújvárosban a parlament? Akkor legalább oda járna lobbyzni a nép, és Dunaújvárosban lennének a tüntetések is, így nem vernék szét az Andrássy utat... Elvileg az Magyarország közepe! Esetleg Dunaföldvár? Ott is folyik a Duna! Tipikusan magyar ez a törvénytervezet. Olyan mint a munka törvénykönyve, amit a jogászok találtak ki, és a jogászok közül a 90%-a meg is sérti azon egyszerű törvénykönyvet... De egy vállalkozást sem lehet fenntartani, mert ha az ember betartja a törvényeket, és bejelent, befizet mindent, akkor már csődbe is ment a kis vállalkozása! Magyarországon a vállalkozások 99%-a így nyílván nem tartja be a törvényeket... Ez a szmogriadó is "tipikusan magyar" találmány. Szükség lenne rá, de töketlen a politikai elit, és hülyeségeket találnak ki, amit a másik adónkból fenntartott hülye köztisztviselő le is jegyez, és nem szól vissza, hogy HÉ, hát ez faszság ez a törvény, ezt így nem lehet betartani! Én ajánlanám, hogy amilyen új törvényeket hoznak a politikusok, előbb magukon, és vállalkozásukon próbálják ki, hogy be lehet-e tartani! Pestet meg szét kellene bombázni, és legalább akkor lenne az országban 5db élhetőbb nagyváros, ahol munkalehetőség, oktatás, és kultúra is van, valamint kisebb légszennyezettség...

- eniko - 2009.01.12. 00:06:44

@Mayday: kicsit visszalapozol, pittmann kommentjében elolvashatod.

Adamek 2009.01.12. 00:07:31

Tényleg, aszongyák a zokosok, hogy ha nem állna a levegő mostanság, nem lenne baj.
Szal, ha van egy okos itt a környéken mondja má' el, hogy ha nem állna a cucc hanem fújna hova fújná a kakit?
A szomszédba? a Dagobah rendszerbe? Valahová csak szállna a csúnya por továbbra is nem? Vagy megeszi Xenu ha fúj a szél?

totyatotya 2009.01.12. 00:07:46

(: sokhülye :) te baromi fárasztó egy arc lehetsz.

Mayday 2009.01.12. 00:08:15

@(: sokhülye :):

mondom, pdf doksi, amiben ez le van írva.

arról nem is beszélve hogy a közlekedés szennyezésének 80%-át a járművek legszennyezőbb 20%-a bocsátja ki, úgyhogy szívjanak ők jobban, mint én az EUR 4 kocsimmal.

deak.atti 2009.01.12. 00:09:00

Kedves Kixx!

"4. Kétütemű autók mi a tökömet keresnek még mindig a városban és az országban? (Frissen meghosszabítva.)
"

Képzeld, azt a töködet keresik, hogy ezeket mi annó jó pénzér' a magyar államtól vásároltuk. Mostanára hímondó se maradt belőlük. Nyugodtan állj ki egy forgalmasabb csomópontra, és kezdj el fennhangon számolni minden elhaladó autónál egyet ugorva a számolásban. Ha 1000-ig eljutsz, és még mindig nem jött kétütemű autó a forgalomban el előtted, akkor talán gondolkozz el egy más ellenségkép keresésén. Kezdhetnéd a Bivalybasznád Volán Kamazaival, vagy a Jóskapista BT 1000 éves Volántól selejtezett Ikarusaival. Képzeld, nekem is van gyerekem. Kettő. A nagyobbikat, a lányomat nekem is bölcsibe kell hordanom, pontosabban én csak elhozom. Van hozzá Euro 3-as autóm is a Wartburg mellett, de azt a nejem használja. Kettőt nem tudtunk venni, bocsánatot kérek. Hagyjatok már minket békén! Mindenki. Ne azt az 50 autót rugdossátok már nagy kéjjel, amely még viszonylag rendszeresen közlekedik Budapesten. Csepp a tengerben, értsétek már meg. Nem az a bűnös. Az aggomerációban lakom, a városhatártól párszáz méterre: ha BKV-val megyek dolgozni, az 3 átszállás, és másfél óra. Hát, ezért van még meg a kolbászfüstölő (azzal 20 perc), nem azért, mert rohadtul szeretek büdösíteni. Ja, és nincs már kúti benzin hozzá ... jó minőségű, nem olyan büdös (ellenben drága ...) olajat kell bele kevergetnünk.

Rompez 2009.01.12. 00:09:03

@Adamek:
Megeszik a a fa tündérek.

- eniko - 2009.01.12. 00:10:33

@Mayday: mayday, órákat békávézhattál vlna a kommentelés ideje alatt, ahol végig azt hajtogattad, hogy
1. a kocsi nem is okoz port
2. az én kocsim eur4-es, az nem okoz port

2009.01.12. 00:10:38

Számomra ma derült ki, hogy ilyen is van. Bár nincs autóm, kicsit értetlenül álltam az akció előtt. Ismerős mondja, hogy páratlan meg páros én meg nézek bambán. Kérem ez mi ez itten.....

Rompez 2009.01.12. 00:11:24

@a látogató:
Az én kocsim EUR7, nyertem?

Mayday 2009.01.12. 00:12:05

@a látogató:

1. azt mondtam hogy a por kisebb részét okozza.

2. egyszer irtam le.

3. kb 2 órája ment el itt az utolsó busz.

tetro 2009.01.12. 00:12:19

ez az egész annyira demagóg. volt bármelyikötök az utóbbi napokban pesti utcán? lényegében lélegezni sem lehet, szabad szemmel lehet látni olyan magas a szállópor koncentrációja. és ezt főleg az autók okozzák. néztetek egyszer is szmogtérképet? nem a nagy ipartelepek körül van nyáron és télen ilyenkor jócskán az egészségügyi határértéken felül a légszennyezettség, hanem az autós csomópontokban.
Hogy miért kell bkv-ra jegyet venni, ez szerintem nem is kell nagyon kommentálni. Benzinben lévő adót meg nem fizeted, ha nem közlekedsz autóval. Amúgy meg komolyan úgy gondolja bárki, hogy gyorsabb Budapesten autóval közlekedni mint BKV-val. A parkolást meg mindent beleszámítva? Az hogy szmogriadó lesz/lehet január 1től, már novemberben ki volt hirdetve, ahogy az is, hogy október-novemberig nem büntethetnek. az hogy te nem olvasol, nem tájékozódsz, attól még nem mások a hülyék. Ész nélkül cselekedni meg azért kell, mert én nem akarok megfulladni azért, mert neked kényelmesebb autóval ácsorogni a dugóban, mint felszállni a metróra.

Lasombra 2009.01.12. 00:13:13

@totyatotya: szkúzi, ezt most nem értem. az első pontodnak ellent mond a 2-3. ha nincs kivétel, akkor minek a szűkítés, amit utána írsz (kamion, szállítás), vagy hogy érted?
nyilván kell kivétel, ezt senki nem vitatja. ennek több oka is van.
és ha már meg kell húzni a vonalat, és figyelembe vesszük a "közjó" nevű ködös, és sokszor megfogtatatlan szempontot, akkor nálam hangyányit fontosabb a tejeskocsi, meg a postás, mint Gipsz Jakab, aki két kerülettel arrébb levő konditerembe vett anno bérletet, vagy Pityi Palkó, aki képtelen 20 perccel korábban munkába indulni.

a parkolás jó kérdés. passz. ha időben van kommunikálva, akkor ne hagyja ott az ember a kocsiját, ahol holnap bünti lesz. nem tudom.

Scrabantia 2009.01.12. 00:13:15

@Rompez:
Igen, egy feljelentést okirathamisításért...

Mayday 2009.01.12. 00:13:28

@tetro:

igen, ahol nincs metró, ott a kocsi gyorsabb. márpedig nem sok metónk van.

Rompez 2009.01.12. 00:13:55

@tetro:
A legtöbben csak holnap mennek be.
Kocsival
Ahol ők laknak ott minden rendben.

totyatotya 2009.01.12. 00:14:54

tetro omg bazmeg. benn lakom a hatodik kerületben és ez a "lélegezni nem lehet" akkora bullshit bazmeg amekkora még nem volt itt ebben a blogban. és még demagógiáról beszélsz? "szabad szemmel lehet látni olyan magas a szállópor koncentrációja. és ezt főleg az autók okozzák" muhahahaha baszki, és ezt csak így lazán ide...

majd egyszer neked is lesz pénzed autóra azt rájössz hogy miért szereti az ember. addig írkálj csak ilyen faszságokat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.12. 00:15:04

amúgy azzal a résszel teljesen egyetértek, hogy szokás szerint a lehető leghülyébben szervezték meg ezt az egész korlátozás bizniszt.

viszont deak.atti hozzáállása annyira jellemző:
'Ne azt az 50 autót rugdossátok már nagy kéjjel, amely még viszonylag rendszeresen közlekedik Budapesten. Csepp a tengerben, értsétek már meg. Nem az a bűnös.'

senki nem érzi magát bűnösnek, itt senki nem felelős semmiért, csak az a fontos, hogy az ő piti kis kényelme továbbra is meglegyen... másfél óra utazás, hú de mekkora áldozat, anyám borogass...

Adamek 2009.01.12. 00:15:10

Nekem gyök kettőre végződik a renszámom. Mit tegyek?
Tommá, holnap eltérítek vizipisztollyal egy piros hetest, az majd hazahoz pöstről az elővároskámba, ahol a vasútállomás csak 15 kilóméterrel van messzebb mint a 450méterre eső pöst-városhatár.

Scrabantia 2009.01.12. 00:15:19

@Mayday:
Cseszed, azóta fagyoskodhatnál a megállóban:) Szolidarítok én is kimegyek füstölni...

- eniko - 2009.01.12. 00:15:45

megyek aludni. békávéval.

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:15:53

@Mayday:

nehogy már én tanítsalak meg a google használatára... csak úgy keress, hogy az oldal, amiről letöltöd, min. egyetemi oldal legyen vagy who vagy minisztérium... ne pletykalap:D

én kerestem, találtam (debreceni egyetem, mert ők viszonylag a témában a legjobbak), ízelítő:

a szénnel való tüzelés szennyezési mtatója: 1,5

az autóé 1

a teherautóé 1,5...

sok a különbség? nem... Nh3N-kibocsájtás: 0,025, míg az eőműveknél 0,01... szóval okosan, mielőtt mondasz valamit...

totyatotya 2009.01.12. 00:17:20

Lasombra, azt próbáltam mondani hogy a személy és az áruszállításra nem egyféle szabályt állítanék fel. személyautó rendben a fele-fele per nap. de áruszállítás napközben teljes stop, éjjel pedig teljes OK.

így megvan?
parkolás - neeeem, ez igy nem játszik. parkolóőrök is tudják adott napon milyen rendszám nem mozdulhat -> azt nem büntetjük. ennyi, nincs vita, nincs panasz, egyszerű.

Mayday 2009.01.12. 00:17:48

@Rékuc:
napi 12-13 óra munka és két gyerek mellett elég nagy áldozat a plusz másfél óra drágán, semmire.

Lasombra 2009.01.12. 00:18:18

@(: sokhülye :):
ne kamuzz, Mayday .pdf-ben kérte!! :) nekem van egy halom .doc-om, meg .html-em, de az gondolom, nem jó. Adobe FTW! :)

Mayday 2009.01.12. 00:19:10

@(: sokhülye :):

nade értsd már meg hogy az autós szennyezés 80%át a kcosik 20%-a adja. akkor miért szivjon minden autós azért, mert minden ötödik nagyon szennyez?

totyatotya 2009.01.12. 00:19:49

Mayday szerintem ideje feladni.

Mayday 2009.01.12. 00:19:50

@Lasombra:

pdf-be viszonylag nehéz vírust tenni, ezért.

egyébként meg nem adobe readert használok.

Adamek 2009.01.12. 00:20:04

Bakker, megvan.
Összeadom az első és a hátsó rendszámtáblát és máris páros.

Lasombra 2009.01.12. 00:20:17

@totyatotya:
jóvanna, csak kérdeztem. abból ért a gyerek. chill.

"parkolóőrök is tudják adott napon milyen rendszám nem mozdulhat -> azt nem büntetjük."

oké, engem meggyőztél, felőlem így is lehet. :) csak hasból írtam.
de mondom, rajtam aztán nem múlik semmi.

Mayday 2009.01.12. 00:22:10

@(: sokhülye :):

ja, fejlesztő vagyok, biztos nem értek a ppt-hez, azért programozok office-t is olykor.

csak nem szeretem az ms cuccokat, ennyi.

totyatotya 2009.01.12. 00:22:29

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:20:54

ez milyen mértékegység? krumpli vagy fűtenek?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.12. 00:22:42

Két fasz van még demszkyn kívül a Városházán. A Nyáry meg a Czuk. Két sajtós köcsög. Értelmük zérus, költségük milliós. Picsába velük!

Scrabantia 2009.01.12. 00:23:59

@Mayday:
Fogd fel mi mindörökre hülyék leszünk...

Mayday 2009.01.12. 00:24:06

@(: sokhülye :):

ez 2002-es írás, akkor még EUR 2 vagy 3 volt, aminél a mai EUR 5 mondjuk 70%-al kevésbé szennyez.

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:24:27

@Mayday:

mint mondtam www.lelegzet.hu/archivum/2002/03/0177.hpp

örvendek, hogy katalizátoros autód van. de azok meg platinát, palládiumot és ródiumot tartalmazó kipufogógázt bocsátanak ki.

(a fenti cikket egy elte-s doktor írta, hidd el neki!)

hogyismondjam 2009.01.12. 00:24:30

Egyébként van egy megoldás: amelyik kocsiban 1 ember utazik, azt kell kitiltani! Éppen ezért szerezzen be még1, vagy több embert, és akkor már mehet! Szigorúbb korlátozásoknál, Pl. egy kocsiban 2-nél több embernek kellene utaznia, így 3-an lennének egy 5 személyes kocsiban, ami jócskán csökkentheti az autók számát. Persze ez sem ideális, mert egy fuvarozó nem fog állandóan utitárssal együtt mászkálni... A végleges megoldás a profi, és gyors elővárosi közlekedés megszervezése, valagnyi biztonságos parkolóház megépítése, és a belvárosból a kocsik kitiltása. Ezt jelenleg a magyarországi hiteltartozásokra, helyzetre, és világgazdasági válságra tekintettel, valamint az emberek fizetőképes keresletére való tekintettel az elkövetkezendő 20-30 évben nem lehet megvalósítani! Esetleg a vidék támogatása, Budapesten kívüli lehetőségek támogatása célravezetőbb lenne, de ez szöges ellentétben áll a politikai vezetéssel, és a globalizációval, valamint a kapitalizmussal, így az elkövetkezendő 20-30 évben nem valóstható meg ez sem. Addig is dögöljön meg minden paraszt, aki nagyvárosban él, és dolgozik!

Mayday 2009.01.12. 00:25:13

@(: sokhülye :):

"A platina és más platinafémek citotoxikus (sejtméreg) és allergizáló hatása viszont egyre ismertebb."

Ja. ezért ültetik csontokba be a baleseti sebészeten.

Adamek 2009.01.12. 00:25:14

10 rendőrből mennyi van tisztában a páros és a páratlan számok fogalmával?
Lehet, hogy kockáztatok mégis.

Mayday 2009.01.12. 00:26:11

@(: sokhülye :):

nem mondtam hogy nem hiszem el. csak azt ohgy az EUR 5-re ennek max az ötöde igaz, ami nagyon nem mindegy. a platinát meg lásd eggyel előbb.

totyatotya 2009.01.12. 00:26:23

"Esetleg a vidék támogatása, Budapesten kívüli lehetőségek támogatása célravezetőbb lenne, de ez szöges ellentétben áll a politikai vezetéssel, és a globalizációval, valamint a kapitalizmussal"

Eddig a mondatig lehetett olvasni, innentől kész.

Rompez 2009.01.12. 00:26:53

@Adamek:
Ne tedd!
Ez kérdéses, inkább lövök.
Tudom rendőr vagyok.

deak.atti 2009.01.12. 00:27:54

@Rékuc: Tisztázzunk már valamit. Ez nem hozzáállás kérdése. Ha én holnap nem autózom (nem fogok, legalábbis a 2T-vel nem), attól még egy kicsivel sem lesz jobb a levegő. Én nem is ezen akadtam ki a fenti hozzászólásban, hanem hogy a híradásokban direkt kiemelték, hogy "... a dízel és kétütemű autók tulajdonosai egyáltalán ne használják a gépkocsijaikat". Jó, leteszem a Wartburgot. De arányaiban több százszor annyi dízel közlekedik, mint kétütemű! Tegyék le azok is, ha én bevállalom, hogy a kis "pitiáner", hogy idézzelek, kényelmemet alább adom. Na, ez nem fog megtörténni, kérlek szépen. Akkor egy okot mondj, hogy már megint miért az a megmaradt pár autó van kipécézve még a hírekben is, amit ilyen-olyan okból még használunk. Aki ezt leírta, az nem látott budapesti forgalmat legalább 5 éve. Csak ezen háborodtam fel, és nem a 1.5 órát érzem áldozatnak. Azt érzem áldozatnak, hogy én megteszem, leszek pozitív hős ebben a kib@szott huzavonában ... és a többiek ... ?

prempeh 2009.01.12. 00:28:22

olvasgatva ezt az igazán remek bejegyzést a hozzászólásokal együtt, most döbbenek rá, hogy egyszerűen nem tudom, hogy voltam mostanáig életképes úgy ,hogy sose volt autóm. Lenne akkor valószínűleg én is inkább megdöglenék érte.
Csak engem idegesít, hogy a cigim miatt basztatnak, mikor kényelmi okokból meg lehet fulladni a városban?hogy olyan zaj van utcán telefonálni se lehet? hogy mozdulni se lehet mert már plafonról is autók lógnak?
én tényleg nem értem miért olyan eszméletlen megerőltető egy napig nem használni azt a szart

faszappan 2009.01.12. 00:28:26

Kedveskéim! Vajon mennyien írtátok be a Wikibe: szálló por???
"Az emberi tevékenységek közül fő forrásnak a dízelmotorok üzemanyagának tökéletlen égéséből származó koromszemcsék számítanak. A dízeljárművek részecske-kibocsátása – melynek legnagyobb része korom – egy nagyságrenddel több mint a benzinüzemű motoroké."

Arszák 2009.01.12. 00:28:40

A BKV-ról én már megírtam a véleményemet, pihentetésképpen ajánlom: arszak.blog.hu/2008/12/09/az_a_sok_geci_ertekezes_a_fovarosi_tomegkozlekedesrol

:)
Támogatom az autósokat!

Adamek 2009.01.12. 00:29:31

@Rompez: Jól van.
Viszont hajléktalan szagom van és mindig a kocsimban szoktam nagyvécézni valamint véreset köpködni.
Biztos, hogy akartok holnap a BKV-n engem?

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:30:11

@Mayday:

nemnem, az euro szabvány CSAK ezekre vonatkozik:
nitrogén
szén-dioxid
argon
szénmonoxid
nitrogén-oxidok
szénhidrogén
kéndioxid
aeroszolok (fluor)


minden másban a katalizátor, legyen az 5 vagy 1 éves, továbbra is ártalmas PGE-ket bocsájt ki... és tudod miért? mert az autógyárak szarnak rá, mert sok pénz lenne...

tetro 2009.01.12. 00:30:24

totya mert te nem látod a port? az hogy lélegezni sem lehet, az azt jelenti hogy a MET kiadott egy közleményt, hogy aki teheti ne tartozkodjon szabadban a városban, mert határérték felett van jócskán a szálló por. az hogy te nem látod, mert nincs szemed valószínűleg, attól ez még így van. nézd meg a szmogtérképet. amúgy ha hatodik kerületben laksz akkor hova a francba közlekedsz autóval? meg honnan tudod te hogy kinek van autója meg kinek nincs? egyszerűen nem mindenki olyan barom hogy autóba üljön olyankor is mikor nem muszáj. amúgy ha már autó, ha utcán áll a kocsid, mosd le, és nézd meg rajta egy nap múlva a port. azt lélegzed be.

Lasombra 2009.01.12. 00:31:49

@Mayday:
"Ja. ezért ültetik csontokba be a baleseti sebészeten. "

a paprikáskrumpli is tök jó, hisz megeszem. de ha a tüdőmbe kerül, azért egész más feeling.

Rompez 2009.01.12. 00:32:06

@Adamek:
Ha holnap meglátlak a páratlan autódban, az büdös lesz, és megverlek hogy beszarsz és egy hétig véreset köpsz.

prempeh 2009.01.12. 00:33:11

azt is érdemes megnézni,hány ház koromfekete pesten. ez milyen hozzállás már, hogy ha szerencsétlen vezetőink elbaszták akkor én is rátehetek még egy lapáttal?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.12. 00:33:34

@deak.atti: e igen, jobb lesz a levegő. Egy kicsivel. És ha még 2000 dizeles autó nem indul el, azzal még egy kicsivel jobb lesz. És igy tovább. Sok kicsi sokra megy. De ha mindenki csak másra háritja a felelősséget, akkor egy picivel se lesz jobb a levegő.
És igen, azok, akik képesek eleget tenni a felhivásnak és otthon hagyni az autókat, azok hősök. És a hozzájárulásukat megköszöni mindenki, aki tudja, milyen tömegközlekedést használni és szmogban gyalogolni nap mint nap.

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:34:00

@Mayday:

gyárilag vagy barom?

amit belédültetnek, ORVOSI PLATINA, azaz 100%-ban tisztított, vegytiszta platina -azért olyan kurva drága- a cikkben meg az van, hogy platinafélék (ami rohadtul más) csak olvasnod kéne rendesen...

amúgy elárulok neked egy apró titkot: ha platinát ültetnek beléd valami ok miatt, pl. baleset, azt előbb-utóbb kiveszik... vajon miért? csak nem azért, mert a csontvelő nem bírja?

miért is van, hogy pl. a protézis nem platina? csak nem azért, mert tényleg árthat?

gondolkozz, aztán járjon a szád... (vagy ha nem tudsz gondolkozni, keress egy orvosi szaklapot)

Lasombra 2009.01.12. 00:35:12

@faszappan: a wikivel nem mer senki sem jönni, hisz köztudott, hogy azt a zöldek bármikor átírhatják manipulatív célzattal, hogy eltussolják a tényt, hogy az autók valójában tisztítják a levegőt.

totyatotya 2009.01.12. 00:35:26

@tetro:

1. és ha a MET kiad egy közleményt hogy jönnek a marslakók akkor futsz?
2. ha nem lenne szemem, nehezen lenne jogsim, nem? gondolkodjuk együtt.
3. szmogtérkép. sokan írták már előttem, gondolom most sem olvasod majd el: az először (és eddig egyedül) nálunk bevezetett új normáknak köszönhető az a csodatérkép. kicsit röhejesnek tartom de biztos csak én vagyok ezzel így.
4. mi a kurva anyád közöd van ahhoz hogy hova közlekedem autóval????
5. MINDEN reggel poros az autóm. semmivel nem volt másabb a mai napon mint tegnap, múlt héten, 1 hónapja, 1 éve. ez van, ha nem tetszik el lehet húzni a városból.

prempeh 2009.01.12. 00:35:37

én is rühellek tömegközlekedni, tényleg szar, de azért nem a világvége, én egy csomó embert ismerek aki már túlélte. gyalogolni meg leginkább csak a kocsik miatt szar

faszappan 2009.01.12. 00:35:39

Nem,nem látod a szálló port, mivel az átmérője 10 μm alatt van.

Rompez 2009.01.12. 00:36:12

@(: sokhülye :):
Sok második világháborús filmet látott, ott hivatkoznak indi a platina beültetésre.

Mayday 2009.01.12. 00:36:19

@(: sokhülye :):

pl azért veszik ki mert olyan drága, hogy nem győznék a világ összes protkóját abból gyártani.

ha meg már itt járunk, akkor a Pt előtt a nikotint kéne betiltani :D

bocage 2009.01.12. 00:36:55

@hogyismondjam:
Szívemből szóltál! Az anyázás nem vezet sehova! Feltűnő, hogy ilyenkor mindenki az egész családot, a teljes lakást, nagymamát, 2 tonna hasznos terhet stb. visz mindenhova a kocsival, de a városban 10-ből 8 kocsiban egyetlen ember ül.
Egyik barátom azt csinálja, hogy kocsival elviszi a gyerekeket, járművet a sulinál hagyja és fordítva vissza! Sokat lehetne tenni, de itt alig akar valaki, a városvezetés sem, de az autósok sem!
Nem kell, ahhoz diploma, hogy lássa az ember milyen szar a helyzet! Nekem is van kocsim, mégis csak akkor használom, ha VALÓBAN kell. Pedig fizetjük mi is, amit kell!

tetro 2009.01.12. 00:37:03

mindegy mekkora az átmérője ha olyan sűrűn van :D

faszappan 2009.01.12. 00:38:16

@Lasombra: tök mindegy, bármelyik levegővédelemmel foglalkozó könyvben vagy oldalon is uezt irják.

Lasombra 2009.01.12. 00:39:00

a zokszigént látod, tetro? assincs, mi? meg Kína se.

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:39:15

@Mayday:

a protézis alatt nem a fogat értettem, hanem a comb... mindegy...

és elárulok még egy titkot: az emberből kivett platinát nem hazsnálják újra, nem azért veszik ki. kidobják. (pontosabban állatorvosoknak odaadják a kuka helyett, azok meg felhazsnálják az állatoknál, aztán kuka)

tetro 2009.01.12. 00:39:34

totya miért kurva anyázol? ez nálad érv? innentől mással beszélgess, mert nekem veled nincs kedvem. járj autóval ilyenkor is, aztán remélem pár hónap múlva majd agyon büntetnek :)

Lasombra 2009.01.12. 00:39:50

@faszappan: írónia akart volna lenni. :)

Mayday 2009.01.12. 00:41:11

@(: sokhülye :):

attól hogy lusta voltam begépelni hogy protézis, még tudom hogy a csípőre meg térdre meg stbre gondoltál a fog helyett ...

egyébként meg nyilván itthon kidobják, másutt meg újraolvasztják ...

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:41:19

amúgy örvendek, hogy fél1kor még ezen veszekszünk, ahelyett, hogy mindenki elgondolkozna magban: faszom, ma nem ülök 1 hétig autóba, eglássuk mi lesz...

ha az autósok 10%-a megtenné, egy hét múlva látnád éjjel a csillagokat, be is szarnál, mi?:D

Lasombra 2009.01.12. 00:42:10

Lasombra 2009.01.12. 00:39:00

ááááá, ez totyának akart menni. bocs tetro.
késő van, hülyülök. megyek is aludni. további jó eszmecserét.

deak.atti 2009.01.12. 00:42:19

@faszappan: Na, erre találták ki a gyárak a remek részecskeszűrőt! Amely telik-telik, aztán úgy 800-1000 kilométer után egy nagy pöffenéssel kiengedi az összegyűlt cuccost ... Hát most nem édesmindegy, hogy apránként, vagy egyszerre, ha úgyis kijön? Ja, és büszkék, hogy milyen tiszták a mai dízelek. Ja. Mi a biztosíték, hogy nem a Nagykörút kellős közepén tisztítja meg önmagát? A VW-csoport autóit meg meghatározott üzemkörülmények közt kell öntisztítani: ha jól emlékszem, akkor 30 percig minimum 120-as folyamatos tempóval kell menni, különben leszabályozza a motort a komputer. Akkor sem szeretnék mögötte menni, mondjuk az autópályán, az már biztos is.

Prempeh: na, engem meg a Wartburg miatt b@sztatnak, én viszont nem dohányzom ... úgyhogy megkérlek, hogy egy napig ne gyújts rá, ha nem megerőltető, és én se fogok autózni. :)

tetro 2009.01.12. 00:42:38

lasombra, a levegőt épp nem látod, mondjuk ez se igaz így teljesen..., de van olyan anyag amit már kisebb sűrűségben is látsz. mondjuk amikor füstgépet használsz, ott is látod a füstöt pedig a szemcsék még apróbbak, csak sűrűbb...

totyatotya 2009.01.12. 00:42:46

tetro, te kezdted a köcsög stílust, én fokoztam. olvasd csak vissza h mit írtál előzőleg, jó? nem vagyok a kenyérrel visszadobó típus, így jártál. és ha feltűnt nem érvnek használtam az adott szóösszetételt, hanem mintegy jelezve hogy a magánügyeimhez nem sok közöd van. tudod a hatodik kerületből is vannak helyek (pláne a városon kívűliek) amelyek messze vannak.

cso zsi 2009.01.12. 00:43:17

Az Időképen a Dunántúl már tisztulni látszik, de az Alföld az még mindig szennyezett.
Ezek szerint a budapesti korlátozás megtette a hatását.
Igaz, Bp-n a helyzet csak Pesthidegkúton javult, de Pécsett már majdnem normál értéket mutat a szálló por. Minden más szennyezés a problémát jelentő értékek töredékén van.
Fogjuk rá a tehenekre, mint Ausztráliában az ózonlyukat.
A por alatt valami mást érthetnek a hozzáértők, mint mi, akik szerint a bútoron megülő kosz.

(: sokhülye :) 2009.01.12. 00:44:04

@Mayday:

nem olvasztják be, platinából ugyanis annyi van, mint a szemét. azért drága, mert előtte vegytisztává arázsolják (a természetbe rezes, nikkeles) de amit kivesznek egy emberből, azt egint vegytsztává kéne varázsolni, szóval francokat szarakodnak azzal, hogy ilyen veszélyes cucc, olyan biohazard stb...

totyatotya 2009.01.12. 00:45:07

@cso zsi: budapesten nem volt érvényes korlátozás. voltam városban, láttam a rendszámokat. sima hétvégi nap volt.

prempeh 2009.01.12. 00:48:05

egyébként szerintem tökjó, hogy senki nem tartja be a korlátozást. ha működött volna így is a dolog akkor még talán megúsztátok volna a következő riadónál a jó vaskos pénzbüntit.

prempeh 2009.01.12. 00:50:19

@deak.atti: utcán nem szoktam, otthon te is járathatod a wartburgod.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.01.12. 00:50:49

Olyan nagyra tartja magát az egyes ember, az individuum. Pedig globálisan agyatlan rénszarvascsordaként viselkedünk.

"A billenési pont fogalma értelmezhetővé tett egy sor - korábban megfigyelt - különös jelenséget. 1944-ben a kanadai szárazföldről két tucat rénszarvast "költöztettek" az északi sarkkörön elhelyezkedő elhagyott a Matthew-szigetekre. Természetes ellenség hiányában, a bőséges táplálék, és a nagy szabad területek miatt a populáció gyors növekedésnek indult. Három év múlva már 200 állat élt a szigeten, és 1957-ben a rénszarvasok száma 1350-re emelkedett. A táplálék lassan kezdett megfogyatkozni, a rendelkezésre álló szabad tér is szűkebb lett, ám csupán a növekedés üteme csökkent, a növekedés maga tovább folytatódott. Az egyedek száma 1963-ra újra megnégyszereződött, és hatezerre növekedett. Ekkorra azonban a táplálékot jelentő zuzmó "hiánycikk" lett. A növekedés ekkor lépte túl a billenési pontot. Ilyenkor elegendő egy véletlen természeti esemény - aszály, áradás, vagy hideg - és a populáció összeomlik. S valóban, amikor beütött az 1963-64-es kemény tél, szinte valamennyi rénszarvas éhen halt. Csupán egy pusztulásra ítélt csoport - tucatnyi nőstény, és egyetlen terméketlen hím - maradt az ezernyi csontvázzal borított szigeten. "

és még...

index.hu/velemeny/eheti/ehet5109/

Szóval míg ilyen apró-cseprő dolgokon folyik a vita, tán lenne más teendőnk. Mert végső soron nem a bolygót kell megmenteni, hanem rajta magunkat!
www.youtube.com/watch?v=8zXo7LKXs3g

deak.atti 2009.01.12. 00:51:49

@Rékuc: De nem fogják. Mivel a lányomat tényeg kell vinnem bölcsibe (most én viszem, és azért nagy a pofám, hogy nem Wartburgozok, mert szabadságon leszek, amúgy tényleg gondban lennék a bejárással), azt meg az Euro3-as benzines kombival tesszük, így testközelből fogom érezni azt, hogy hányan fognak még az autó leállítása mellett dönteni. Szerintem nem sokan. Főleg hogy nincs rá szankció.

deak.atti 2009.01.12. 00:54:14

@prempeh: Nincs garázsa, a házba meg nem fér be ... Kertben szabad? :)

prempeh 2009.01.12. 00:57:11

@deak.atti: jah simán, csak köss egy plexicsövet a kipufogóra és vezesd be a házba. ezt amúgy javaslom mindenkinek aki úgy gondolja a kocsijának semmi köze a kialakult helyzethez

cso zsi 2009.01.12. 01:08:39

@totyatotya:
Épp ez az. Hiába a korlátozás, ha nem tartják be, de ahol tisztának kéne lennie ugyanúgy rossz, mint a fővárosban, máshol meg tisztul, pedig ott nincs korlátozás.

Ahogy elnézem, ezzel a "szálló por"-ral rajtunk kívül nem foglalkozik mostanában senki, nyugaton évekkel ezelőtt aggódtak a Szahara felől érkezővel, de aztán arról sem esik szó. Viszont van egy magyar fejlesztésű műszer...

totyatotya 2009.01.12. 01:23:56

@cso zsi:
ja OK asszem nem jött át az irónia.

prempeh 2009.01.12. 01:24:07

@cso zsi: ? máshol is van rendszámosdi, nem mi találtuk ki. máshol ki vannak konkrétan tiltva az autók a belvárosból és úgy szorítják őket vissza ahogy csak lehet . Lásd pl párizs. Londonban meg dugódíj van, azt jövőre fogják pesten bevezetni :P

fchris82 2009.01.12. 01:28:51

Huha ... :-X

Tisztázni kéne néhány félreértést, hiányosságot.
1. A közlekedés önmagában "porképző". Mindegy, hogy elektromos vagy dízel a jármű. Aprózódik az aszfalt, a levegőben lévő port nem hagyja leülepedni és a fékbetétek kopásából is keletkezik por! Mérhető, mérik is, nem volt egyszerű rájönni először, hogy hogyan kerültek a por összetevőibe bizonyos fémek... Merthogy először megmérték vmit, aztán később jöttek rá, hogy a fékbetétekből van az anyag. Ha vkit részletesebben érdekel, keresse fel az ELTE Környezetkémia tanszékét, biztosan talál embert, aki mesélget neki.
2. A dízelt nem tudom, hogy miért nevezik egyesek környezetbarátnak, mikor nem az. Pl Obama autójánál volt egy ilyen mondat: "Így azt sem erősítette meg, hogy az új jármű a környezetvédelem jegyében benzin helyett dízelüzemű lenne." index.hu/politika/kulfold/obama2489/ Ennek semmi értelme. A benzin tény, hogy többet fogyaszt, de a katalizátorokkal nagyon is "tiszta" végterméket kapunk. A dízelbe nem tehető katalizátor, és lehet, hogy kevesebb széndioxidot bocsájt ki 100 km-en, a kibocsájtott végterméket azonban össze se lehet hasonlítani. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a benzines szennyez, a dízel meg lassan megöl. Csak keverik itt egyesek a szezont a fazonnal. Olyan, mint ha egy 2 bűnözőt kéne összehasonlítani, az egyik rendszeresen lop, a másik ritkábban lop és kisebb értékben, de közben néha fejbe lő az utcán embereket. Szóval bizonyos szempontból jobb a helyzet, de összességében sokkal rosszabb.
3. Tudomásul kéne venni, hogy a szabályozás ÉRTED van te gyökér! Pedig kevés ilyen törvény van. Meg a gyerekeidért, a szüleidért. Ez nem úgy ment, hogy Demszky mormogott magában szombat este, "Mit csináljak, mit csináljak, ... ááá, legyen szmog riadó!"
Szóval ne azért válassz más utazási módot, mert Demszky azt mondta, hanem saját jól felfogott érdekedben. Demszkynek nem lesz attól rosszabb, ha holnap mindenki kocsiba ül. Szóval erről annyit a mondatról, hogy: "Arra, hogy megint faszkolódni akarnak az életével a buzi politikusok."
4. A szabályozás úgy szar, ahogy van. Kár szépíteni. De azért ez komikus: "azzal ahogy (nem) kommunikálták ezt az egészet az emberek felé" Komolyan, írja már le nekem vki, hogy ezt szerinte hogyan kellett volna kommunikálni másként? Felhívnak telefonon? Küldenek mindenkinek SMS-t? Hogyan kommunikáljon bárki is a közzel, ha nem a sajtón keresztül?
És a szar szabályozás ellenére, az még mindig TE érted van. Tudom, hogy hihetetlen, de MIATTAD alkották meg! Sose gondoltad volna, mi?
5. Szögezzük le, vannak dolgok, amik nem oldhatók meg autó nélkül. Baromi nehéz bringával költözködni. De tényleg. Több száz kenyeret sem lehet leszállítani a pékségből a boltba hajóval.
Mindenki tudná még értelmes vagy értelmetlen példák hadát sorolni, mint ahogy látom, ezt már meg is tették páran. Azt viszont költői túlzásnak érzem, hogy senki nem tudná nélkülözni néhány napra a kocsiját. Most vonatkoztassunk el azoktól, akik tényleg nem. Én azokhoz beszélek, akik egy válságos helyzetben - értsd: nem ugyanazok a körülmények, mint néhány hete - is jönnek olyan nyomos érvekkel, hogy "na de hát má nehogy má, he! fizetek adóóót, és apátok valagát fogok Demszky kedvéért 30 perccel korábban elindulni, változtasson más, ne velem szórakozzatok!" Na, szóval aki magára ismert, az szegénységi bizonyítványáért álljon be Demszky mögé, neki is ugyanott osztják.
6. Ajánlom megtekintésre: www.suffolktravelplans.com/images/bus-vs-car.jpg
laist.com/attachments/la_zach/cars-vs-bus-vs-bikes.jpg
7. Az autótulajdonosok egy jelentős rétege buta. (Én nem :)) ) Épeszű ember ugyanis nem vesz 0%-os kezdőrészletre és 120 hónapos futamidőre semmit, mert tudja, hogy rosszul jár. Aki ezen az egyszerű matekon elbukik, attól nem várható, hogy képes felelősségteljes döntéseket hozni. Ezt a politika úgy oldja meg sok helyen, hogy bevezeti a páros-páratlan rendszert. Ezzel ugyan okos és felelősségteljes, alternatív megoldással nem rendelkező embertársak is szívnak, de a buták és a köz érdeke miatt kénytelenek ezt meglépni. Így igazságtalan lesz. Ez van. Tömeget nem lehet igazságosan "kezelni".

fchris82 2009.01.12. 01:43:50

@cso zsi: a jelenlegi helyzethez sokban hozzájárul az időjárás. A szálló por koncentrációját a közlekedés folyamatosan növeli, csak azt a légmozgás elhordja a városból. A képlet ilyen egyszerű: por = be - ki. A "ki" az időjárástól függ, a "be" meg részben a gépkocsiktól, részben minden NEM gázzal fűtőtől és még sok minden mástól. Ha vhol megélénkül a légmozgás, ott csökkenhet a koncentráció, függetlenül a forgalomtól, de ez még nem jelenti azt, hogy a forgalom az egy független tényező, amitől eltekinthetünk.

Egyébként mindenhol mérnek szálló por koncentrációt, nem egyedül itt. Csak minden városnak más a klímája, az elhelyezkedése, belső szerkezete... New Yorkban ezért fordulhat elő, hogy nyáron, a fehér inged gallérja a második nap után is fehér: tenger mellett fekszik + ott kisebb a dízel üzemű autók aránya.

daito 2009.01.12. 01:50:09

Oh.

A kommunikáció alatt pl. azt értik szegény szerencsétlenek, hogy nem péntek este böfögjük be a tévében, hogy van ám ilyen, aztán szombat este meg közöljük, hogy vasárnaptól coki van. Mert emlékeim szerint múlt héten is minden nap volt híradó, és ez a légszennyezettség dolog sem csütörtökön ütött be.

Nem kell róla sms, barátságos telefonhívás; elég az is, hogy ha már képesek az arcukba nyomott mikrofonba belehányni az értékes hírmorzsát és közlik, hogy akkor most ez van; akkor nem 1 napot adnak arra, hogy "szervezd már át az életed kisköcsög".

Biztos működik ez a felezősdi, és fontos az egyén hozzáállása; de nem döglött volna meg több ló akkor sem, ha közlik szombaton, hogy akkor szerdától ez van. Nem 10 perc múlva. Értitek autósgyűlölők? :)

Namost másik része az, hogyha ránéztek a légszennyezettségi adatokra, azt látjátok, hogy olyan helyeken, ahol még (elektromos) madár sem jár, ott is borzasztó az állapot; nemhogy az autós helyeken. Ott mit csinálnak? Megtiltják az állatoknak a fingást?

Mike36 2009.01.12. 02:07:26

@daito:

nem hanem, kevés a műszer, azok is javarészt városokban vannak, és ezek alapján szinezik ki ilyen szép pirosra az országot

leviathan99 2009.01.12. 02:08:07

Tisztel F..kivan!

Nincs türelmem mindent elolvasni amit előttem írtak, tehát bocs ha valaki már írta ezt.

1. A szmog jórészt az a rengeteg személyautó miatt van, amit jellemzően egy vagy max két ember használ egy időben

2. Az kötelezőt a balesetekre fizeted nem a szmogra

3. Egy-két nap miatt nem kötelező bérletet venni, létezik napijegy, sőt vonaljegy is :)

4. A fővárosba nem csak személyautón lehet visszajönni

5. A szmogriadót nem a demszky találta ki

6. Ha lemaradunk Európától az a baj, ha gyorsabbak vagyunk az a baj... döntsük már el, könyörgöm...

7. Igaz nem ártana előbb törvényileg rendbe tenni (egy pont neked...)

8. Amúgy meg a f:om kivan azokkal akik mindig panaszodnak, ahelyett hogy gondolkodnának

9. Hogy az M0-ról már ne is beszéljek....

10. Amúgy meg fchris82 respect... ajánlom figyelmedbe.

mizrolist 2009.01.12. 02:08:59

@(: sokhülye :): "és elárulok még egy titkot: az emberből kivett platinát nem hazsnálják újra, nem azért veszik ki. kidobják. (pontosabban állatorvosoknak odaadják a kuka helyett, azok meg felhazsnálják az állatoknál, aztán kuka)"

A fenét. A platina baromi drága, ilyen esetekben külön összegyűjtve megy a megfelelő feldolgozóba ismét.
Amúgy a katalizátorból kijövő platina/palládium/ródium azért életveszélyes, mert reakcióképtelen porként ahova leülepszik, ott marad és semmi nem mozdítja meg. Ha a tüdődben, akkor egy idő után (amikor elég sok ült meg) problémás lesz a légzés. A protézis azért más tészta, mert oda pont a rekcióképtelensége miatt jó; csak épp nagy tömegben és egyben, nem porként... (a kicserélésének az oka meg egyszerűen annyi, hogy puhafém és nem bírja tovább a fizikai igénybevételt)

Mike36 2009.01.12. 02:11:35

@fchris82:

látszik, hogy nincs kocsid

mint ahogy irták: bejelentették az egészet vasárnap 11-kor, nos aki korábban elment a városból, esetleg hétvégére, az most szopna, ha betartanánk mindig minden fasza szabályt amit hozunk

beleszolok 2009.01.12. 02:11:42

Mégis csak nagy faszság ez.

Ha ugyanis nem lenne eszem, akkor holnap szép törvényesen az 1000-es suzuki helyett, a húszéves 2000-es sierrával mennék. Kétszer annyi üzemanyagot elégetve, de a megfelelő rendszámmal.

De mivel van, ezért kímélem inkább a levegőt, és kisfogyasztással gördülök, kevesebb károsanyaggal, igaz szabálytsértve.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2009.01.12. 02:23:39

Minden Pelikán elvtárs a torkánál ragadta meg a kérdést :)))

A gyereket oviba vinni, agglomerációból dolgozni járni, hazajönni a nagymamától autó nélkül képtelenség... ugyanmár.

Gyerekkorom óta BKVval közlekedem, mégis mindenhová eljutok, nem is túl sok idő alatt. Aki évek óta motorral vontatja a hátsóját, legalább pár napig ereszkedjen le a normál, autó nélküli halandókhoz. Nem olyan megerőltető.

Egyébként megint ott tartunk, hogy mindenki jobban tudja: nem is olyan káros a picipor, nem is az autók verik fel az útról, egyáltalán nem úgy van, hogy a dízel a károsabb, mert a benzin a nem szennyező, és még a madaraknak se szabad finganiuk, ha szmogriadó van, és különben is befizettem az adót. Röhej.

A kocsival járók másoké mellett a saját tüdejüket sem engedik fellélegezni. Azé a gyerekét sem, akit csak autóval tud oviba vinni. És a nagyanyó is nagyobb eséllyel kap tüdőgyulladást vagy trombózist, ha sokáig marad ilyen mocskos a levegő.

Egyébként szerintem is a szabályozás a hibás. A kínaiak módszere is tetszik, tehát rendszámtáblát le, vagy mindjárt 50ezres bírság. Sajnos a magyarok csak ilyesmiből értenek.

A dohányosok elleni őrjöngés indulatát szívesen látnám ilyenkor az autósok felé irányulva :)

mizrolist 2009.01.12. 02:29:54

Jahh, a fenti platinás eszmefuttatást vegyészként írtam; a laborban a platinaeszközök tömegét rendszeresen mérik, és szigorú szabályok vonatkoznak az amortizációjára; ugyanígy járnek el a többi helyen is.
(a pesti levegőnek tényleg az tenné a legjobbat, ha megmozdulna a szél és kivinné a port a városból, hadd ülepedjen le a természetben békében...)

mx3 2009.01.12. 02:34:14

@(: sokhülye :): Nagyon régota nem használnak a gyogyászatban platinát. Amit beépitenek az egy un. orvosi fém ötvözet, savállo, régies nevén vipla.

2009.01.12. 02:36:23

Ez a blog kb egy átlagos hozzászólás szintjére sikerült. Nem ismerlek, de remélem, többet nem írsz.

1. Mittomén, kitalálták ezt és jól találták ki, a légszennyezés az nem olyan, hogy megáll a kerület határánál.

2. Ez a legnagyobb baromság. Mire fel utaznál ingyen? Ha azt mondanád, 2 liter benzint adsz a BKV-nak akkor még megértem, abban lenne logika, ellentétben a köteleződdel :)

3. Én hallottam róla, hát későre szóltak, az tény. De nem először hallok a szmogriadóról, sem arról, hogy ezt mérik rendszeresen. Igen, jobban meg kellene szervezni. Azért jó, hogy egyáltalán a mai Magyarországon ilyesmit figyelembe vesznek, és gondolnak az egészségünkre legalább egy picit, néha.

4: Miért? Mert az egészségünk nem törvényektől / rendeletektől függ. Amiért nem büntethető, azért még ugyanolyan káros, sajnos nem ettől függ.

5: Aki nagyinál volt, az hazajön és kész. Majd leteszi az autót és tömegközlekedik / kerékpározik (ok, most hideg van, általánosságban mondom) amennyire ez csak lehetséges. Akár rendszámtól függetlenül. Faszért kell wc-re is autóval járni. Minél nagyobbal. Egyedül.

totyatotya 2009.01.12. 02:39:44

@prempeh:
"Londonban meg dugódíj van, azt jövőre fogják pesten bevezetni :P "

1. aha, ennek örülni kell - akinek nálad jobban megy azt szivassák meg. tiszta középiskola.
2. ami londont illeti, szar példa barátom, éppen megy össze, mivel nagyon nem jött be (csak kommunista Ken Livingston polgármester úr szerint, akinek jogosítványa sincsen) www.tfl.gov.uk/tfl/roadusers/congestioncharging/westernextension/default.aspx

prempeh 2009.01.12. 02:55:56

@totyatotya: kinek megy jobban nálam? ha nincs autóm akkor csóró vagyok? ha gazdag akkor terepjáróm?
ismereteim szerint lényeges csökkent az áthaladó autók mennyisége, csak ezzel egyidőben regneteg utat megszűntettek, nehezítették haladást, ezért van jelen hasonló mennyiségű autó egyszerre,mint azelőtt.
egyébként milyen utópisztikus, egy polgármester jogosítvány nélkül..

prempeh 2009.01.12. 02:59:12

egyébként párizs épp manchester most fontolgatja a bevezetését, stockholmban és milánóban már van, máshol meg parkolással fizeted meg ezt a pénzt pl bécs

yoshida 2009.01.12. 04:25:42

Utolsó 100 kommentben nem találtam éjjel szóra hozzám hasonló esetet:

Tehát.

Aki 3 műszakban dolgozik, és éppen éjjel, az is jól megszívja, mert este 22-re bemész a páratlanra végződő rendszámú autóddal, de reggel 6-kor már nem jöhetsz haza. Aztán másnap este bejöhetnél, de itt kéne hagyni a kocsit, mert reggel go BKV.

(2 kocsi 1páros, másik páratlan szintén nemjó ilyenkor)

Bringa megint rossz mert minusz 5 alatt ráfagyok, még síkesztyűben, 5réteg ruhában is. (plussz a port még intenzívebben szívhatnám :) )

BKV-val meg a 20perces út 1óra 20perc, még bringával is csak 45perc a 12km, ha nem sietek.
(3 nap alatt 6óra kidobva az ablakon ha bkv vs autót nézem)

A másik vicc, hogy vasárnap reggel döntötték el, hogy 11 után riadó van. (legalábbis szombaton még mindenhol csak azt mondták hogy figyelmeztetési szint van)

Anyám bement dolgozni a páros számra végződő rendszámú autójukkal kora reggel, és utána este hagyja a parkolóban a kocsit? :) (ja vagy várhatott volna éjfélig, és akkor hazajöhet szabályosan)

(tudom hogy most nem büntetnek, megértettem, csak mi lesz legközelebb)

fchris82 2009.01.12. 04:43:35

Pénteken vidékre utazott autósok esete:
1. Ez olyan, mint a földrengés, senki nem tervezte előre. Persze lehet jósolgatni, de a politika nem szívesen hoz egy ilyen népszerűtlen döntést, így ameddig el lehetett halasztani a dolgot, addig elhalasztották. Ez tartott vasárnap reggelig.
2. Ha most azt akarja ezzel bárki bebizonyítani, hogy kellemetlenséggel jár a szmogriadó, akkor gratulálok neki, tényleg azzal jár. Senki nem állított ennek ellenkezőjét. Szóval valóban. Kinek több, kinek kevesebb. Senki nem örül neki. Sem a jelenségnek, sem a következményeknek.
A rendszámosdi viszont max kellemetlenséget, kényelmetlenséget okoz, nem megoldhatatlan akadály.

Túlságosan is félnek itt egyesek a változtatástól. Az ismeretlentől nem félni kell, hanem megismerni. Félni azután sem késő ;)

Egyébként én kötelezővé tenném a "Rábeszélőgép" című könyvet és hogy mindenki még "gyerekként" töltsön el fél-fél évet 2-4 országban. Egészen más hangnemben mennének a beszélgetések, sőt, lenne miről beszélgetni...

"Van másik rendszámú autóm is" esete:
Itt egy félre értelmezés van. A szmogriadónak az lenne az üzenete, hogy "emberek, önmérséklet, minden másnap másképp közlekedj - ne autóval -, mert ez mindannyiunk érdeke" Ennyi. Csak ezt kacifántosan rendszámosan fogalmazták meg, mert nem az volt a lényeg, hogy értsék, hanem hogy így cselekedjenek... A többségre stimmel.

yoshida 2009.01.12. 04:56:54

Ok igazad van, de azt veszem észre körülöttem, hogy megyünk vissza a középkorba.

Apámék vettek akciós kandallót, és a 4-5 éve gyűjtött, meg régi bontásból megmaradt fa anyagot most két évig tüzeljük, a fél házat kifűti, 1év után meg is térül az ára a kandallónak. (persze hőszig kellene a házra, de utólag nem az igazi, pláne ha rádépítenek a tűzfalra pár hideg garázst.)

Anyám kapott karácsonyra kenyérsütő gépet. (egyébként finomat lehet vele sütni) -olcsóbb így a kenyér, friss, nem macerás, csak lassú a sütés-

Menjek BKV-val, gyalog, ahogy akarok, úgyis egy kaland lesz (mint régen a vadászat)

Akkor hol a f*szba van a haladás, meg minden hülyeség amivel tömik a fejünk.

Lassan vehetek termőföldet, hogy legyen hol megtermeszteni az adott évre a búzát, hogy legyen miből kenyeret sütni...

fchris82 2009.01.12. 05:10:04

@yoshida: "(3 nap alatt 6óra kidobva az ablakon ha bkv vs autót nézem)"

Amikor a gázhiány miatt üzemeket állítottak le, nekik ezzel napi tízmilliós veszteséget okozva, senki nem kérdezte meg őket, hogy "már bocsi, ez nektek most így nem kellemetlen kicsit?" Egyértelmű volt a helyzet, a lakosságnak kell tartalékolni! És az állam nem fog nekik kártérítést fizetni.
Te meg jössz itt azzal, hogy egy kényszerintézkedés miatt, neked kiesik 6 óra a 3 nap folyamán... Jó hogy már nem kezdeményezünk népszavazást, hogy cserébe akkor ne kelljen márciusban ledolgozni január 2.-át...

fchris82 2009.01.12. 05:21:17

@yoshida: "Akkor hol a f*szba van a haladás, meg minden hülyeség amivel tömik a fejünk."

Körülötted ;) Ott van, csak észre kell venni. Csak bizonyos körülmények között, a túlfejlett dolgok csődöt mondanak. Egy lakatlan sziget közepén nem sok mindent tudsz kezdeni a mobiloddal, úgyhogy jön hagyományos tábortűz ... Ettől még nem kell olyan következtetésekre jutni, hogy "nem fejlődünk". Milyen volt a legelső mobilod? És a mostani?

yoshida 2009.01.12. 05:23:14

Igen engem ez zavar.

5-10 év alatt megtérülne ha rendesen leszigetelnék a házakat, új építésű lakásokat/házakat lehet venni úgy hogy csepp szigetelés nincs a falakon.

Eközben a szigetelő cégek néznek nagyokat amikor valaki 10cm-nél vastagabb szigetelést akar a falra. Mert azt nem szokták; a kivitelező is bambán néz általában. (és a lakosság rohadt nagy fogyasztó ha jól emlékszem)

Az a cég akit letiltottak benne van a szerződésében, hogy át kell állnia, eleve úgy van kiépítve a rendszere hogy át TUD állni.

Az valószínű nagy cég aki napi 10milliót könyvel el veszteségként, ki fogja bírni. Bulgáriában meg Szerbiában meg fagyoskodnak az emberek. (ez már off, mivel én a légszennyezés miatt szívok, a cég meg azért mert nem kap gázt az ország Ukrajnából/Oroszországból)

yoshida 2009.01.12. 05:34:57

A legelső mobilom még mindig működik -2002 környéki, első fizetésemből vettem-, ha vennék bele 2ezerért utángyártott akksit, akkor bírná 5-6 napig készenlétiben.

A mostani fél évig bírta 3napig készenlétben, azóta már csak 1napig, másnap ha telefonálok 5percet lemerül. Li-ion akksi, tudom hogy kell használni, nem hagytam lemerülten, stb.

A mostani többször fagy. (ez mondjuk egyéni példa de sok fórumon lehet ezzel találkozni, nincs idő kidolgozni a szoftverét a telefonnak, majd közbe adják ki a frissítést) -igaz navigál is, meg vezeték nélkül lehet headsetezni vele vezetéskor, vagy bringázáskor, zenét hallgatni közben akár, ez tény-

A 15éves kocsimban van 167ezer km, fékeken, két első lengés csillapítón kívül csak a szokásos alkatrészekett kellet cserélni rajta eddig.

Sokat hallani az új direkt befecskendezős dieselekről, hogy 150e környékén ez-az tönkremegy benne, javítása párszáztól a fél- egymillióig is mehet. (akkorra ér a kocsi 1.5-3 milliót mondjuk)

Van itthon egy toshiba rádiósmagnó, 81-be vette apám Szíriában, a magnó résznek a gumi gyűrűje megnyúlt, így nyávog a lejátszás, ettől eltekintve tökéletesen üzemel. (tranzisztoros volt már, nem csöves :) )

88-as Grundig TV-nk (igaz 92-93 körül képcső cserés volt, fizikai sérülés miatt) mai napig megy, igaz utóbbi években nem sokat, heti 5-10órát max, hálószobában van.

Tesóm Daewoo TV-jét 2000-2002 körül vehették, a színeket már nem is lehet rajta felismerni elég béna szegény. (bár még működik)

Ez most így hirtelen eszembe jutott, az hogy milyen cucc az ami jobb tartósabb mint 10éve, most egy se jut eszembe, de még gondolkodom rajta.

fchris82 2009.01.12. 05:34:59

@yoshida: "5-10 év alatt megtérülne ha rendesen leszigetelnék a házakat, új építésű lakásokat/házakat lehet venni úgy hogy csepp szigetelés nincs a falakon."

Ebben tökéletesen egyet értünk. Semmibe nem kerülne a törvényhozásnak, ha hoznának most egy törvényt, hogy 2015-től csak passzív házakra adnak építési engedélyt. A lakosságnak is csak látszólag kerülne többe, mert megtérülne, de még ezen is lehetne segíteni államilag támogatott hitellel. A vissza nem térítendő támogatásoknak nem vagyok híve, semmi kényszer, hogy épeszű dologra kérjen vki pénzt. A Széchenyi terv ezt tökéletesen bebizonyította ennyi idő alatt.

Lehetne még sok mindent máshogy és jobban csinálni, sokan meg is írják, hogyan, aztán azt is, hogy miért nem fog megvalósulni: index.hu/velemeny/jegyzet/mcs090106/

De ez van. "Ha a szavazástól bármi megváltozna, rég betiltották volna" :D Sajnos nagy a rendszer tehetetlensége, sok a nyugdíjas és az egyszerű ember, akiknek ugyanannyi a szavazti joga, mint neked vagy nekem. Ahogy Churchill mondá vala: "A demokrácia nem a legjobb, de nincs jobb."

mnmnbkhj 2009.01.12. 06:16:33

Jogos, mer' a szünetet se nagyon közölték sehol (mármint a rendkívülit) főként a net volt a forrás...

lipilee · http://lipilee.hu 2009.01.12. 07:10:26

ember, te nem vagy magadnál. milyen jogon járna neked bérlet? ez nem a többieknek tett szívesség baszki!
bár ezen az alapon én kérek ingyenbenzint, mert nem pisálok le random embereket az utcán. omgwtf.

midnight coder 2009.01.12. 07:13:26

Reggel a Kossuthon volt ezzel kapcsolatban műsor, az egészségügyi minisztérium illetékes elvtársnőjét kérdezték meg. Kiderült:

1. Európában sehol nem működik ez a dolog. Ahol próbálkoztak ilyesmivel, szart sem ért.

2. Nem tudják hogy az autók milyen mértékben okozzák a szálló por koncentrációjának növekedését, és milyen mértékben az olajra átállt erőművek.

3. A közlekedés okozta szálló por koncentráció növekedésért elsősorban a dízelmotorok a felelősek, különös tekintettel a régiekre. Amilyenek Pl. a BKV buszokban vannak...

midnight coder 2009.01.12. 07:17:59

Ja, és a tanulság:

1. Ha valami valahol másütt nem működik azt mi átvesszük, a magyar tehetséges nép, nekünk biztosan működni fog az ami máshol nem.

2. MSZP/SZDSZ vezetés hatástanulmányt még soha nem csinált semmiről mielőtt bevezette. Miért pont most szakítanának a hagyományokkal.

3. Szokás szerint csináltak valami nagyon látványosat, nagyon népszerűtlent és nagyon károsat. Szerintem Demszky titokban Tarlósnak dolgozik. Ahogy Fletó is az Orbán embere és az a legfőbb feladata hogy megutáltassa az MSZP-t az emberekkel. Idáig mindketten nagyon hatékonynak tűnnek...

molaris 2009.01.12. 07:26:10

@(: sokhülye :):
Periódusos rendszer:platina csoport

Nzoltan 2009.01.12. 07:41:28

1. Még vidéken is túl vagyunk bőven az értékhatáron, a külvárosról nem is beszélve.

2. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Saját választás az autó, miközben léteznek alternatívák. ( kettős mérce?)

3. Tájékozatlanságod a saját hülyeséged. Minden média félóránként ezt szajkózta a bevezetés előtt egy nappal.

4. Gondolom nem olvasod a magyar közlönyt. Ott hirdetik a törvényt.
És ismét a saját hülyeséged, hogy tájékozatlan vagy. A törvény bevezetésekor hetekig lehetett róla hallani.

5. Ez miért felmentés egy rendelet megszegésekor?

Hülye vagy bazdmeg, és még hirdeted is.

kamasuka 2009.01.12. 07:42:05

@Zsuuli:
"Nézzetek erre a képre... csak ennyi....

www.idokep.hu/?oldal=legszenny"

Persze, a Tisza tónál is kurva nagy a szmog ...

kamasuka 2009.01.12. 07:45:42

"Válasz erre Rékuc · fika.blog.hu 2009.01.11. 22:45:54 efhábé: a svéd P+R parkolókat nem ismerem, USA-ban van jópofa kiss n ride parkoló minden metró végénél (apuci leteszi anyucit a metrónál és továbbrobog melóba), viszont lehet meglepődsz, de a pesti BKV százszor jobban ki van épitva és megtervezve, mint a stockholmi SL (tömegközlekedés). A pestinél jobb infrastruktúrájú és hatékonyabb tk-st még nem láttam sehol, pedig elég sok helyen megfordultam már. Az egy dolog, hogy büdös meg leharcolt meg stb. De hogy gyorsan eljutsz a-ból b-be az hétszentség."

Na Rékuc, itt derült ki, hogy Te egy ökör vagy. Méghogy a stockholmi tömegközlekedés szarabb a budapestinél? Röhögnöm kell! A világ egyik legjobbja. Az itthoni a kisujja végihez sem érhet ...

kamasuka 2009.01.12. 07:58:12

Rékuc:
"Egy esetet mondj, amikor a 'nép rinyálása' bármit is megakadályozott, plázaépitést meg főleg."

Horváth Ágnes ámokfutása? Vizitdíj?

Nzoltan 2009.01.12. 08:02:37

@kamasuka: "Horváth Ágnes ámokfutása? Vizitdíj?
"

Arra gondolsz, mikor a 300 forintos populizmussal segbekurták a népet a pártok? Rajtunk röhögött európa.

Nzoltan 2009.01.12. 08:08:02

Nem tudom nézte-e valaki reggel 6 körül a DunaTV-t?

Jött a szakértő, hogy tévedés az, hogy nem bírságolhatóak a rendeletre fittyet hányók. Nem tökéletes a törvény, de a rendőr a rendelet megszegéséért feljelenthet és a helyi jegyző kiszabhatja a büntetést.

Büntetési tétel alkalmanként: 100 000Ft

puszgyusz 2009.01.12. 08:21:02

Nincs más hátra, mint a diktatúra bevezetése a környezetvédelemben. Mindent környezetvédelmi szempontból kell mérlegelni, a nevetséges határértékeket felül kell vizsgálni, és kőkeményen szankcionálni a szennyezőt. Ezzel párhuzamosan az autópályára szánt pénzeket azonnal át kéne csoportosítani a eco-friendly tömegközlekedés fejlesztésére, plusz soha nem látott kerékpárútfejlesztés szükséges. (Lustáknak, izzadástól tartóknak: létezik az elektromos bicikli...)
Lépjünk, különben az utánunk jövőknek már esélye sem lesz arra, hogy -hozzánk hasonlóan- a saját mocskától fulladjon meg...

ZsibaF1 2009.01.12. 08:22:48

Akik azt hiszik, hogy a szálló porért nem felelősek az autók:
"A levegőben, mint közegben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére. Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő.

A közúti forgalom is felelős a levegőben megtalálható azbesztszennyezésért (a fék- és kuplungtárcsák kopása következtében). A légköri aeroszolok képződésében nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak. A dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. A városi aeroszolok összetétele nehezen meghatározható, a részecskékre rátapadnak egyéb szennyezők pl.: PAH-ok, nehézfémek. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.
"

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.01.12. 08:35:21

Az a lényeg, ha már vki megvette a Humvee-hoz a mozgássérült igazolványt, az nyugodtan autózhat szmogriadóban is. Köszönjük, szakértők!

Lunitari 2009.01.12. 08:38:30

prempeh 2009.01.12. 00:28:22

Na te majom. A cigid luxus (miközben más arcába fujod) az autó meg nem(nekem) és igen, sokaknak kell, mert nem akarnak a pontatlan, büdös, koszos, csöveshugyos, tömegnyomoros..stb tömegközlekedésen utazni. Azt sem árt megnézni, mennyire környezetbarát buszaink vannak pl. Én sem veszem jó néven, hogy nem használhatom az autóm, de ami a legnagyobb szemétség (talán alkotmányba is ütközik), hogy vegyek jegyet vagy bérletet, miközben elég nekem az autót finanszírozni és nem azért áldozok rá annyi zseton, hogy a BKV-n kelljen nyomorognom, bűztszívnom és elkésnem..stb. Vagy utazhassak ingyen ezeken a napokon a BKV-n (már ekkor is én hozok áldozatot), vagy térítsék meg a költségeimet.

gbaba31 2009.01.12. 08:43:14

Üdv,

1. a szlovák rendszámú (és egyéb külföldi rendszámú) autóval rendelkező magyar állampolgárokra a szmogriadó nem vonatkozik?
2. ilyenkor minimum ingyenes p+r parkolók tömkelege szükségeltetne a városhatárnál. Hagyhatom az autómat a leállósávban a Budapest táblánál, ha onnan 500 méterre dolgozok? Szívesen begyalogolok.
3. A család, mint társadalmi egység ilyenkor nem számít? Ha mindkét autónk rendszáma páratlan, akkor azokon a napokon közlekedhetünk kettővel, de másnap kínlódjunk a BKV-val?
4. Így van, minimum az ingyen tömegközlekedés azoknak, aki a kötelezőt és forgalmit fel tudják mutatni.

és még egy sor egyéb....

Lunitari 2009.01.12. 08:46:24

lipilee · lipilee.hu 2009.01.12. 07:10:26

Olyan alapon kis köcsög, hogy gátolva vagyok az autóm használatában, ami ráadásul egy új, 1.3-as kurvára nem szennyező autó...IQ-sat mutatja, hogy ezt a helyzetet összehasonlítod az általad mondott faszsággal (nem hugyozok le -- ingyen benyó)

wakarek01 2009.01.12. 08:49:46

Egy igazi f..sz van itt, aki a posztot írta. Én nem lennék büszke arra, hogy ennyire tájékozatlan barom vagyok és ezt még meg is osztom másokkal. Ma MO-on akkor vagy tökös gyerek, ha fikázod a politilkusokat, ahelyett, hogy elgondolkodnál azon, hogy mi értelme van a szmogriadónak. Egyébként ülj be a kocsidba és rögtön vezesd a kipufogó gázt az utastérbe.
Ja a pontokba baszedett kérdésekre egyszerű válaszok:

1. Mert nem csak a belvárosban rossz a levegő minősége, hanem pl. Pestszentlőrincen is.

2. Amiért zöldkártya nélkül és kopott gumival sem lehet és érdemes...
3. Az, hogy hülye vagy és tájékozatlan nem a döntéshozók felelősége. Nem vagy eléggé "lekommunikálva"... és persze ez nem is a "legoptimálisabb" helyzet...
4. ld. előző pont...

utolsó: főleg az olyan tuskókon röhögnek, mint te, barátom.

avan 2009.01.12. 08:52:22

"bkv jeggyel én sem használhatom az autódat"

Vegyél autót, ha ez szarul érint.

Annak fényéban, hogy én a II. kerben melózok és a 91-es busz 20-30 percenként indul, már, ha van kedvük, mert van, amikor 1-1 járat kimarad én nem szeretnék bkv-t használni. Sokáig használtam, büdös volt, hideg, kényelmetlen és rettenet idő ment el vele. Immáron 1 éve használok autót és kiváló érzés 30-40 perc alatt bent lenni a 1,5 órával szemben. (Melegben - télen, hidegben - nyáron, zenét hallgatva, kényelmesen...)

Szánalmasnak tartom, hogy itt mindent meg lehet etetni az emberekkel. Igenis sokba van egy autó és nem vagyok hajlandó bérletet venni egy-egy ilyen elfingás alkamával. Mégis mit képzelnek? Gondolnak egyet én meg elidulok gyalog? Anyád...

Vegyek jegyet... Ja persze, sok járat nem jár, felújítás 1 éve (2-es villamos) nyomorgás a busz sávban 1-gyel. Napi szinten kellene venni 4-6 jegyet, hogy bejárjak... lófaszt.

Talán vonják ki a nagyon szennyező autókat, az már megoldás lenne, de akkor persze kellene valamilyen alternatíva annak, akitől elveszik az autót. Sokáig ment a tökölés, rendes megoldás nincs, ezért inkább az agyatlan, jó akkor mától nem járhat ez-meg az. Picsába, de unom már...

Sólyom azt mondja, vonjuk kérdőre a politikusokat 2009-ben is, hogy mire fizetünk... és mégis kedves hawk úr, hogy a picsába? Alljak a parlament elé üvölteni? Feloszlatnak bazdmeg. Telefonon próbáljak elérni egy demszkit? Biztos menne...

Marad a kussolj és csinálod, amit mondunk...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.12. 08:54:56

"lekommunikálva" ??? MI VAN VAZZ?! Neked hiába mondanák el.

Lunitari 2009.01.12. 08:55:07

piper1 2009.01.12. 08:49:46

OK! Én szívesen leteszem, de akkor a forgalmival az ingyenutazás a minimum amit elvárok. Ha ez nincs meg, akkor min. azokra a napokra lebontva térítség meg az autómra költött összegeket...

Virág et. 2009.01.12. 08:56:03

ZsibaF1

Ezekszerint akkor a hibrid és Euro-V-ös járműveken nincs sem fék, sem gumi. Már világos minden.

Egyébként abból is látszik, hogy a közlekedés a felelős a szállópor nagy részéréért, hogy olyan óriássztrádák mellett lévő metropoliszok, mint Putnok és Nagykanizsa levegője az egyik legszennyezettebb a fővárosé mellett.

Lunitari 2009.01.12. 08:58:50

Talán ha az autók vizsgáztatása nem kenőpénzekkel lenne megoldva, nem lenne ekkora szennyezés sem.....

free_tulip 2009.01.12. 08:59:57

Az is nagy probléma, h ugye nem tul egészséges sokat kint lenni a "levegön". eddig elvittem a gyereket a suliig, kb 5 percet volt a levegön és szivta be a ezt a szart. ott letettem az autót mentem tovább bkv.val. most tk-val mentünk suliba, a gyerek 40 percig szivta be ezt a mocskot. most igy jobb?

Virág et. 2009.01.12. 09:01:25

Lunitari

A vicc az, hogy ez nem klasszikus szmogriadó, hanem szállópor-riadó. Ezt ugyanúgy felveri az új autó is, mint a régi. A dieselek persze jobban hozzájárulnak, mint a benzinesek, de legfőképpen a gázválság miatt átállt üzemek járulnak hozzá. Azon meg nem segít a forgalom korlátozása semmit.

Nolet 2009.01.12. 09:03:05

Nekem mindig egyetlen kérdés merül fel az agyamban ezeket megfogalmazva: A Demszky 20 éve polgármester, ami akkor is sok lenne, ha ő lenne a polgármesterek mintapéldánya, a non plus ultra.

Nomármost,erről szó nincs, hogy D. akárcsak közepesen jó polgármester lenn. Akkor megkérdezem én, hogy a bánatba lehet, hogy még mindig nem váltották le, kedves Budapestiek????

Utána meg megy a sírás, hogy szar? Hát az. Kb 10- 12 éve szar és mégis megválasztják D.G.-t . Akkor? Nem kell sírni.

És nem kell azzal a dumával jönni, hogy XY se lenne jobb, mert:

1. Ezt nem tudhatjuk, mert nem kapott más lehetőséget
2. Már csak azért is jobb lenne, mert a középvezetésbe, hivatalokba betokosodott kiskirályok, akik csak a széküket féltik, de nem csinálnak semmit, lecserélődnének, vagy ezt elkerülendő elkezdenének vadul dolgozni.

kzol 2009.01.12. 09:04:17

Van egy autó, ami szlovák rendszámmal jár, egészen pontosan DS - PISTI (Szlovákiában nem kell számjegy is a rendszámba). Ott aztán vakarhatják a fejüket a törvényhozók, meg az alkalmazók.
Amíg nekem nem lesz hasonló rendszámom, áldom a jószerencsémet, hogy egyik autómnak páros, másiknak páratlanra végződik a rendszáma. Így minden napra van autóm.

Lunitari 2009.01.12. 09:05:25

@Virág et.: OK, nekem tök mind1. Bár ha a dízelek jobban hozzájárulnak az azt jelenti, hogy nemcsak felvert cuccról van szó. Végülis a hozzánemértést már megszokhattuk ebben az országban. Nekem mind1. Forgalmivel ingyen akarok utazni :)

Virág et. 2009.01.12. 09:07:58

Lunitari

A diesel motor máshogy működik, mint az Otto motor. Benzineseknél PM10 kibocsátás elenyésző. A felverés a lényeg.

A dolog abból a szempontból is érdkes, hogy ha mindenki jogkövető lenne és betartaná, akkor is fuldokolnánk.

commentgyár 2009.01.12. 09:16:09

Fejlett kutúrájú országokban, amikor ilyesmire kerül sor, akkor:

a.) a tömegközlekedési eszközökön érvényes jegyként fogadják el az autód forgalmiját, amivel igazolod, hogy Te azért utazol közösségi módon, mert az autód rendszáma páros / páratlan.
b.) a korlátozással "sújtott" város szélén, az agglomerációból érkező polgárok az autójukat biztonságos körülmények között tehetik le P+R parkolókban.

ellentétben Demszky úrral, amíg ezek az alapfeltételek hiányoznak, nekem nem lenne képem büntetéssel fenyegetni az embereket...

Avatar 2009.01.12. 09:23:27

"2: Miért nem utazhatok ilyen napokon a befizetett kötelező biztosítást igazoló papírommal?"

BKV sztrájk esetén én meg a bérletemmel utazhatok a postíró autójával?

Az, hogy van egy autód, még nem jelenti, hogy innentől az állam köteles gondoskodni a közlekedési igényeid kielégítéséről, ha éppen nem használhatod a kocsid.
Ha pl. egy balesetben összetöri valami barom a kocsidat, és 1-2 hetet szervizben áll, akkor sem utazhatsz a BKV a KFB-s papírral.
Vegyél szépen jegyet abból a pénzből, amit megspórolsz a benzinen.

Szilard 2009.01.12. 09:25:25

A dohányzást is meg kellene tiltani. Páros napokon a nők, páratlanon a férfiak szívhatnak! Fogadjuk el ezt a törvényt is elsőként.

kzol 2009.01.12. 09:26:53

Ugyan már, aki folyamatosan azt szajkózza, hogy vegyek jegyet az üzemanyagon megspórolt pénzen, az legyen szíves minden nap hozzon nekem 1 liter üzemanyagot azért az adórészért cserébe, amit befizetek és abból a tömegközlekedést támogatják, amit én soha nem használok.

Lasombra 2009.01.12. 09:27:45

Fejlett kultúrájú országokban, ha ilyesmire kerül sor, akkor az autósokhoz:

a.) ingyen kirendelnek vetkőző rúdtáncosokat v. chip n dale fiúkat
b.) ingyen bekötik nekik az HBO-t
c.) kapnak ingyen albérletet a belvárosban, hogy szegényeknek ne kelljen a kertvárosból - ahova ők költöztek ki korábban - bejárniuk

de csak azért, mert van forgalmijuk.

igazából ez az egész szmog, meg légszennyezés csak azért van, hogy az autósokat lehessen szopatni. sok önkéntes odáig merészkedett, hogy még a tüdőrákot is bevállalta, csak hogy felhívja a figyelmet a légszennyezésre, amihez az autósoknak SEMMI közük.

nekik minden jár. ingyen. mert ők jófej, empatikus, közösségben gondolkodó, törődő és áldozatkész emberek.

mekkora csírák vagytok néhányan...

lOc (a pasztafáriánus) 2009.01.12. 09:28:08

@Avatar: Két különböző dologról beszélsz. Amikor balesetet szenvedek a biztosítók térítik meg a káromat a jobb szervizek pedig adnak ilyenkor csereautót a szerviz idejére. Jelenleg pedig az állam nem engedné hogy használjam az autómat.

Virág et. 2009.01.12. 09:28:19

Gyerekek, ez a forgalmival tömegközlekedés ez nem most kitalált hülyeség. Nyugaton bevett szokás szmogriadó idején. Tessék már gondolkodni egy kicsit írás előtt.

Virág et. 2009.01.12. 09:29:41

És akit esetleg a külvárosban ér a szmogriadó? Az blicceljen vagy honnan szüljön hirtelen jegyet? A járműveken nem lehet venni ugyebár.

chigabi 2009.01.12. 09:32:48

Mint szabálykövető állampolgár, BKV-vel akartam ma a munkahelyemre bejönni. Útvonaltervezőben megnézve reggel 9-kor Káposztásmegyer-Békásmegyer 5 átszállással 1:31 perc. Feladtam elveimet, páratlan kis kocsimmal ideértem 10 perc alatt. És amíg ilyen nagy a különbség (nem csak a menetidőben, de az árban és az utazás minőségében is), nem is fogok BKV-re átszállni.

Lasombra 2009.01.12. 09:33:47

@kzol: szerinted, aki használja a BKV-t, annak az adójából nem támogatják? a jegy/bérlet ára a támogatás FELETT van, nem HELYETTE. azzal, hogy nem használsz bkv-t a jegy/bérlet árát spórolod meg. a támogatást, ha fejed tetejére állsz sem úszod meg. pont úgy mint mindenki más. akár az is, aki se autót, se bkv-t nem használ. akkor te mi a faszért kapnál még extrába bármit is?

ez persze csak költői kérdés, jobb helyeken ignorálnák az okos hozzászólásod, de most az egyszer érezd a törődést.

lOc (a pasztafáriánus) 2009.01.12. 09:34:42

@Lasombra: Te vagy a legnagyobb csíra és kvaviccesnek is érzed magad. Ahogy írták már feljebb pl. Svájcban is vannak autómentes napok és ilyenkor ingyen lehet utazni tömegközlekedésen. Nézzél után hogy a szálló por koncentrációjának emelkedéséért jelenleg nem tudják mennyire az autók a felelősek, de ha még így is lenne az rendben van hogy valamit tenni kéne, de ez a jelenlegi rendszer ami már több más országban is megbukott használhatatlan.
Egyébként meg ha megnézed Budapesten fehérek az utak, az autók stb. Nem véletlenül, mivel amikor az első 1-2 centi hó leesett telebasztak mindent sóval. Na most nagyrészt az alkotja a szálló port.

Nzoltan 2009.01.12. 09:35:29

Sokat járok bicajjal, kocsi már rég nincs, mert Pesten egyszerűen használhatatlan. Az is egy alternatíva.
Izzadni sem kell, mert van elektromos változat is.

Nem értem azon autósok problémáját, akik a kül-, belvárosban laknak.

wakarek01 2009.01.12. 09:35:36

...igen az állam nem engedi, hogy használd az autódat és azt sem, hogy megdögölj a légszennyezéstől, sőt, hogy másokat is erre kényszeríts... nem értem ezt a sírás-rívást, menj gyalog, vagy tömegközlekedéssel, miért olyan nagy baj ez?

Lunitari 2009.01.12. 09:37:14

Ennyi hülye idiótát. Rákényszeítenek a BKV használatára miközben én drágán megfizettem eddig is az árát, hogy elkerüljem a büzös, mocskos tömegközlekedés és akkor még arról rinyálnák, hogy mit képzelek, ingyen akarok utazni. Na vagy tiltunk és ingyen utazunk, vagy csak javasoljuk az autó otthonhagyását. Ez olyan mintha biciklivel járnál, hogy ne kelljen BKV-znod és betiltanák a biciklid használatát ;)

fehérfarkas 2009.01.12. 09:38:33

nagyon jogos a felháborodás a tömegközlekedés állapota miatt
én napi szinten tömegközlekedem pesten (vidéki városokban mondjuk inkább autózom), és vidékre elmenni sokszor vonattal vagy busszal megyek, persze sok helyre viszont autóval

de, ha a tömegközlekedés egész országos hálózatában jó lenne, akkor oda is azt használnám autó helyett, ahova ma még autóval vagyok kénytelen
és itt a kénytelen szón van a hangsúly, mivel a tömegközlekedésünk sajnos nem teszi lehetővé, hogy mindenhova azzal menjek

a szmogriadó jó ötlet, de a kivitelezése tipikusan magyar
ráadásul a bevezetésének a feltételei sincsenek meg (sem jogszabályi, sem infrastruktúrális)
évtizedek óta elmulasztott beruházásokat, fejlesztéseket nem lehet egyik napról a másikra törvényi rendelettel helyettesíteni

nyugat-európában a tömegközlekedést azért kezdték el a 90-es években újra fejleszteni, mert rájöttek, hogy a szmog, dugók, hosszú ingázási idők csak a jó tömegközlekedéssel csökkenthetőek
nálunk ezzel szemben utoljára a szocializmusban volt tömegközlekedés-fejlesztés
hiába a szép új vonatok és buszok, ha ezek arányát az elöregedettek számához viszonyítjuk, akkor ez még szintentartásnak is kevés
ami ma van, az nem

egyszerre van szükség a tömegközlekedés minőségi fejlesztésére és az autós társadalom mentalitásának az átalakítására
igenis ki kell szállnunk a kocsinkból, és addig amíg ilyen xar a tömegközlekedésünk azt használni (persze ott és akkor ahol és amikor lehet - hiszen sajnos nem mindig és nem mindenhol lehet használni)
és rávenni a politikusainkat, hogy a tömegközlekdésből végre ne kiszivattyúzzák a pénzeinket (adópénzeinket), hanem fejlesszék 21. századi színvonalra

Lunitari 2009.01.12. 09:39:52

@piper1: Én sem értem..a dohányzást mikor tiltjuk be teljesen???

kzol 2009.01.12. 09:41:47

Lasombra 2009.01.12. 09:33:47

Aki folyamatosan BKV-zik és esetleg autója sincs, az nem mond le vmiről azért, hogy BKV-ra szálljon. Én viszont lemondok vmiről (legyen az átszállásmentes, olcsóbb, gyorsabb, komfortosabb, kényelmesebb utazás, bármi) azért, hogy letegyem az autómat és felszálljak a BKV-ra.
Amúgy megnézném a BKV-t és az utazóközönség fejét, ha az autósok komolyan vennék ezt és tömegközlekednének. Az emberek fele a megállókban maradna, mert a BKV kapacitással se bírná.

2009.01.12. 09:50:10

@Nzoltan:
Nos, ma reggel, mint minden hétfő reggel, ma is páratlan rendszámú kocsival közlekedtem a városban.
Az ok egyszerű: a gyerekeket vittem az iskolába -- ez 6 darab táskát és egy gitárt jelentett a mai napon.
Az iskola több mint 10 kilóméterre van.
BKV-val három közlekedési eszközt kellene igénybe vennem, ebből kettő állandóan túlzsúfolt. Az átlagos várakozási idők összege 25 perc. A tiszta menetidő 23 perc amelyhez még hozzájön a gyaloglási idő ami kb 15 perc -- ez összesen 63 perc.
A gyerekek így is 6-kor kelnek, hogy beérjenek. Az út autóval 25-30 perc beszállással együtt (három gyerekkel az sem kis mutatvány).
Mesélj milyen alternatívát tudsz kínálni, ha már értetlenkendsz?

fehérfarkas 2009.01.12. 09:50:23

az autó nem luxus, de nem is azért találták ki, hogy a wc-re is azzal menjünk

münchenben tudnak az öltönyös-nyakkendős menedzserek is biciklivel meg villamossal közlekedni - ott ez nemhogy nem ciki, hanem az a ciki, ha valaki azzal akar felvágni, hogy kocsival közlekedik akkor, amikor mehetne tömegközlekedéssel vagy cangával
vagy 50-es táblánál akár csak 60-nal vagy még gyorsabban megy, hogy megmutassa, hogy ő a macsó
- ott ugyanis, az a mentalitás, "hogy ha én a porsche-mal/kabrió bmw-vel be tudom tartani az 50-et, akkor a szaros kelet-európai seggeddel te is be tudod magyarkám, ez civilizált ország és nem a balkán"

igaz, és itt jön az érem másik oldala:
ott van igazi elővárosi gyorsvasút, jól kiépített tömegközlekedési hálózat (pl. új külvárosi lakóparkba is bevezetik a tömegközlekedést)
minden nagyobb téren és metróállomásnál bicikliparkolók és kölcsönzők

egyszerre kell leszállnia a magyar autóstársadalomnak a "wc-re is autóvalmegyek" magas lóról, és a politikusainknak is végre 21. századi színvonalúvá fejleszteni a tömegközlekedésünket
- már amennyiben azt akarjuk, hogy 2020-ra magyarország egy jól élhető és szerethetőország legyen
és ne pedig olyan mint teherán vagy sao paolo

Lunitari 2009.01.12. 10:00:03

@fehérfarkas: Egyből leteszem az autót, csak vidékre megyek vele, ha a leírtakat megvalósítják. Erre 30 év múlv sem kerül sor....:(

2009.01.12. 10:00:51

München terülte 310 km2
Amszerdam szárazföldi területe kevesebb, mint 180 km2
Budapest területe több, mint 520 km2

Könyörgöm azonos méretű városokból hozzuk a jó példákat!
München, Amszterdam párja Szeged! a maga 281 km2-ével és nem Budapest.

A más nagyságrend egészen más megoldásokat kíván.

fehérfarkas 2009.01.12. 13:53:22

csak éppen münchen alatt a müncheni metropolisz övezetet értettem ami 40km-es kőrbe kinyúlik :)

Vaillant 2009.01.12. 14:39:09

@Nzoltan: valamit elírtál, nyilván. Ma, Bp-en tömegközlekedés hiányában józan ésszel csak autóval lehet közlekedni... Lehetne metróval, lehetne villamossal, lehetne busszal, ha a városvezetésnek ez lenne az érdeke. De nem az, mert semmit (!) nem tesznek azért, hogy használható legyen az autó alternatívájaként. Hozzáteszem, nem csak Bp-re vonatkozik, hanem országosan. Olcsóbban visz el az autó, ma bárhová, mint bármilyen tömegközlekedési eszköz. Háztól-házig. Nem kell cipelned. Tiszta, kulturált, egészséges körülmények között utazol. Töredék áron töredék idő alatt. Amíg ennek nem teremtenek alternatívát, addig ez így is fog maradni. Lehet szél ellen pisilni, de nem érdemes.

2009.01.12. 14:55:59

@fehérfarkas:
és BP-nek mekkora a vonzáskörzete?

Hivatalosan:

az Északi szektorban: Vác, Dunakeszi, Göd, Fót,

az Északnyugati szektorban: Szentendre, Solymár, Piliscsaba, Pomáz, Nagykovácsi,

a Nyugati szektorban: Budaörs, Törökbálint, Páty, Budakeszi, Telki, összességében a Zsámbéki medence

a Déli szektorban: Érd, Szigetszentmiklós, Tököl, Diósd, Szigethalom,

a Délkeleti szektorban: Gyál, Maglód, Gyömrő,

a Keleti szektorban: Gödöllő, Pécel, Veresegyház, Csömör, Erdőkertes.

Ez így majdnem 3 millió ember.

München kisebb, de igaz ez majd' minden "jó példaként" felhozott "bezzeg ott" városra is.

fehérfarkas 2009.01.12. 15:42:14

münchen és bp metropolisz övezetei egy kategória
szeged a 200ezer lakójával egy másik kategória
shanghai a 14 millójával szintén másik kategória
de az, hogy most 2 vagy 3 millió lakósságú, az ezen a szinten nem oszt-szoroz,mert egy nagyságrend

2009.01.12. 15:53:24

@fehérfarkas:

Részlet egy MTA-s cikkből:

"a város méretei között összefüggés látszik; általában minél nagyobb a város, annál élesebben és tömegesebben jelentkeznek ezek a negatívumok. A város növekedésével járó szétrendeződés többrétű, így nemcsak a strukturális viszonyokat érinti, hanem például a funkcionális tartalmakat is, és ez az egyes városrészek funkcionális aszimmetriáját hozza magával. A hatalmat, a gazdagságot kifejező hivatalok, egyházi intézmények, kulturális létesítmények aránytalan sűrűségben koncentrálódnak a város közepén, míg a kiszolgáló rendeltetések: az ipari, nagykereskedelmi létesítmények a város peremére szorulnak. Kialakulnak a kertvárosok, ezek a kommunális intézményeket szinte teljesen nélkülöző, nagy, művileg alakított lakóterületek. A funkcionális aszimmetria okozta aránytalanságok csak a közlekedés egyre erőteljesebb megnövelésével tarthatók - úgy-ahogy - egyensúlyban. De ennek nagy ára van; az egyre dinamikusabb közlekedés átalakítja a város életét, és egy sereg új problémát hoz felszínre. Ugyanakkor a felfokozott közlekedési funkció új lehetőségeket is teremt, például a városszéli koncentrált bevásárlónegyedeket. Ezek azonban ismét csak visszahatnak a közlekedésre, tovább terhelve azt. Azt látjuk tehát, hogy a város mértéktelen növekedését a kényszerhelyzetek jellemzik. E kényszerhelyzetek nagy részét megoldani nem lehet, csak felületileg kezelni. " Cságoly Ferenc DLA, BME Középülettervezési Tanszék

München még az elején jár annak ami BP-en már rég kialakult. Igen, egyszer metropolisz lesz, de még csak nagyvárossá alakuló város.

Egy olyan metropolisznak mint BP sajátos problémái vannak amelyet nem lehet "városiasan" megoldani.

A szmogrendelettel pont az a probléma, hogy a magával a lényeggel nem akar törödni azzal, hogy a város létezésének alapköve a közlekedés amelyet semmilyen módon nem lehet a korlátozni az "életfunkciók" veszélyeztetése nélkül.

fehérfarkas 2009.01.12. 18:04:43

dome64-nek:
igazad van, nem egy kategória - csak akkor tudnám mivel sorolod egy kategórába bp-et? a 10 milliós londonnal?
vagy párizzsal? mert igaz, hogy párizs lakossága 3 milló fő, de ez csak a közig határon belülre érvényes, a metro övezetében ugyanis 10 millióan laknak (annyian mint magyarországon)

münchen és bp:
bp metropolisz övezete (fehérvárt is beleértve) max 3,5 millió lakos
münchené 6 millió :)
a város közig határán belül laknak:
bp: 1,8 millió
münchen: 1,3 millió
konurbáció területen:
bp: 2,5 millió
münchen: 2,6millió

szerintem te összekeverted münchent egy másik várossal :)

az, hogy münchenben lehet normálisan dugók nélkül közlekedni az nem azért van mert "még csak nagyvárossá alakuló város", ahogyan írod, hanem mert van közlekedési morál + magas szinvonalú tömegközlekedés + bickliközlekedés, ahol az öltönyös-nyakkendős menedzsereknek sem ciki biciklivel vagy metróval/villamossal/busszal közlekedniük - és az autóval közlekedők pedig betarják a kreszt és nem szabálytalankodnak össze-vissza, hogy ezzel mások közlekedését akadályozzák :)
a jó tömegközlekedés miatt (gyorsvasút, elvővárosi gyorsvasút) még ausztriából is járnak át münchenbe és a metro övezetébe dolgozni
(ugyanis pl. a metro övezetében külön részek alakultak ki, hogy hova települnek az elekronikai cégek, a k+f cégek, a vegyipari cégek, a gépgyártással foglalkozó cégek, stb - míg maga a város közig határán belülre inkább a szolgáltató, vendéglátó, kiskereskedelmi, művészeti/kreatív ipari cégek települnek)

az, hogy bp vezetése, és általában a magyar urbanisztikai fenkölt guruk egy várost csak a közig határig tudják elképzelni, és emiatt bp az osztyapenkónál véget ér - és ez a bkv fejlesztésén is látszik, az magyar sajátosság
ahogy az is magyar sajátosság, hogy nem tudjuk elképzelni, és tündérmesének tartjuk, ha olyanról hallunk, ahol jól szervezett és magas szinvonalon működő tömegközlekedés + autós kultúra van :)

abban igazad van, hogy a "város létezésének alapköve a közlekedés", de a közlekedés nem szűkíthető le a gépkocsikra

fehérfarkas 2009.01.12. 18:08:01

ezt írtam:
"abban igazad van, hogy a "város létezésének alapköve a közlekedés", de a közlekedés nem szűkíthető le a gépkocsikra "

pontosítok: leszűkíthető, csak akkor ne csodálkozzunk, ha nálunk is az számít kivételnek amikor nincs szmogriadó mint pl. teheránban vagy sao paoloban

2009.01.13. 07:16:18

furamód eltűntek a tegnap délben írt vélemények ez a kettő időpont között:
-2009.01.12. 10:00:51
-2009.01.12. 13:53:22
Kb 60-80 vélemény lett törölve. Gratulálok a demokráciához.

faszappan 2009.01.13. 09:39:58

tnap a Lehel piac parkolójából rengeteg páratlan rsz-ú autó jött ki,gondolom életbevágóan fontos volt aznap ott krumplit és húst venni,mert kivételesen nem lehetett a közeli boltban megvásárolni.
Az meg nevetséges,h szerintetek a tömegközlekedéssel kellene csinálni vmit,nem az autósokkal!Azért 1óra bussszal az út,ami kocsival 40perc(húha,20perc különbség),mert a sok autó miatt a busz IS áll a dugóban...Istenem,nem kötelező az autó használata,milyen térítésről beszéltek itt egy néhányan???Ingyen?Ez már nem a 60-80-as évek!
Nem szóltak róla előre?
Keress neten rá,érdekes én találtam 2008.októberi-novemberi cikkeket arról,h előreláthatólag lesz korlátozás.És utána is többször hallottam, olvastam róla.

faszappan 2009.01.13. 09:46:51

még valami:A szálló por nem az ülepedő por felverése...

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2009.01.13. 11:29:50

@venomspawn: én részemről biztos nem moderáltam.

FruFighter ˙°¤..¤°˙°¤..¤°˙ randiblog.blog.hu 2009.01.14. 01:06:17

Hmm...

Az emberek hülyék, kommunikálni kell velük, hogy megértsék mit, hogy, mikor, miért...

Ez a szmogriadó számomra se egy alaposan előkészített, meghirdetett, megfontolt lépés, inkább egy újabb elhamarkodott dolog, ami bár lehet h jó ("érted van te gyökér"), de kivitelezésében egy nagy szar.

FruFighter ˙°¤..¤°˙°¤..¤°˙ randiblog.blog.hu 2009.01.14. 01:09:32

Az meg szerintem is nonszensz, hogy ha vki rendesen fizet mindent a kocsi után akkor még pluszba BKV bérletet is kelljen vennie, ami lássuk be h nem olcsó dolog.

lr 2009.04.18. 21:05:06

@-Hoze-: Lehet, hogy a szüleidnek még van felelősségtudata?

lr 2009.04.18. 23:07:46

@dome64:

www.viszikli.eu/

Mondjuk akarni is kell,az igaz. ;) Dániában,meg hasonló putri helyeken ez sem jelent gondot.
süti beállítások módosítása