FASZKIVAN!

Életképek, fényképek, arcok, harcok. Minőségi szórakoztatás sűrűn frissülő tartalommal.

Okosságok

Magyar Blogok
Site Meter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NAVIGÁCIÓ

2009.01.19. 04:53 P.

Superbowl XLIII

Ma éjjel eldőlt, hogy az ARIZONA CARDINALS játszik a PITTSBURGH STEELERS ellen a 43. Superbowl-on.

A Superbowl a fő amerikai-futball bajnokság. Minden évben nagyjából 100 millió ember nézi világszerte. A Mónika Show-t kb 2000 év alatt nézik meg ennyien. Úgyám, ilyen sokan bámulják ezt az ostoba és durva játékot. Ami ráadásul bonyolult is. Meg szar. Mert amihez nem értünk az szar, ugyebár. Itt a nagy alkalom, hogy megismerkedjünk vele. A Sport1-en mindig szépen elmagyarázzák a szabályokat, úgyhogy még nem késő bekapcsolódni.

Az idei Superbowl február 1.-én lesz. Vasárnap éjjel 23:30-kor kezdődik, magyar idő szerint.

De hogy akkor most mégis mi ez a szuperizé? Gyakorlatilag arról van szó, hogy amerikában van két nagy foci liga és minden évben rendeznek egy döntőt, ahol a kigyúrtak és a dagadtak agyba-főbe gyalázzák egymást, 100 000 ember örjöng a stadionban és még hot-dog is kapható. A szünetben pedig mindig hatalmas koncertek és show műsor van. Ilyen igazi jú-esz-éj életérzés dolog.

Ha egy kicsit nézzük a játékot és nem csak arra figyelünk, hogy az egyik golyófejű-hannibal maszkos arc a másik segge alatt matat, akkor tényleg izgalmas sportot ismerhetünk meg.

Röviden a játék lényege:

22 ember rohangál a pályán és küzdenek azért a barna tojásalakú cuccért. Akinél a labda van, az mindig nagyon gyorsan fut, ami érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy tizenegy, 130 kiló körüli barbár üldözi. A lényeg, hogy a tojással valaki befusson a másik "bázisára". Persze vannak szabályok is, de azok csak bonyolítják a dolgokat. Akit érdekelnek az itt megtalálja őket.

Érdekesség még, hogy a meccs négy, egyenként 15 perces negyedből áll, tehát a teljes játékidő elvileg 1 óra, gyakorlatilag azonban 3-4, mivel olyankor mikor nem gyilkolják egymást, akkor áll az idő. 

 

Szintén fontos dolog még, hogy az amerikai-futball nem azonos a rugby-vel, amit felszerelés nélkül, teljesen más szabályok szerint, több játékos játszik. Az utóbbi egyébként durvább sport, míg az előbbi sokkal látványosabb, pont a védőfelszerelések miatt.

Szerintünk: (0/5)
Szerinted: (5/5)

5 komment

Címkék: amerikai futball leírás arizona szabályok pittsburgh superbowl


A bejegyzés trackback címe:

https://faszkivan.blog.hu/api/trackback/id/tr75886613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neton 2009.01.19. 08:22:54

Én pont azért nem szeretem, mert milyen láma már, hogy fut a csóka 8 másodpercet, fúj a bíró, h szabálytalan. Mire visszanézik eltellik vagy 5 perc, aztán kiderül, hogy ja mégse volt szabálytalan mehet tovább. És akkor kezdődik minden elölről. Mire történne valami érdekes is talán, jön a reklám. :) Nomeg nincs nekem 3-4 órám egy meccsre, még a foci 90 perce + 15 szünete is sok (mondjuk a foci is szar sport). De ha már itt tartunk, a legjobb a darts. Kövér részeg állatok dobálnak hegyes bizbaszokat a céltáblára és közben nagyon csúnyán meg szúrósan néznek. :DDD

alízka (törölt) 2009.01.19. 18:31:35

Nagyon jó blog, iszonyú jó blogcímmel!
Az egyik kedvencem, azt dícsérni jöttem ide!
Amúgy a téma nem érdekel cseppecskét sem, szóval hozzá sem szólok.
Az írás róla viszont szórakoztató, szellemes!

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2009.01.20. 01:34:47

@alízka: Köszönöm az elismerő szavakat, mindig jól esik ilyen feedbacket olvasni!

Steve the Great 2009.01.20. 10:23:37

@Neton: "fut a csóka 8 másodpercet, fúj a bíró, h szabálytalan. Mire visszanézik eltellik vagy 5 perc, "

Aztán a végén (ill. közben is) mindenkiről folyik a víz, meg kapkod az oxigénmaszk után... :)

Neton 2009.01.21. 18:49:17

@Steve the Great: Hja, mert azért hirtelen lenyomni egy sprintet, elég kemény. Nem vitatom, húzós sport, szóval respect aki csinálja, de nem az én zsánerem. :)
süti beállítások módosítása